Când a văzut, Biserica a strigat “Să se interzică!” Povestea cu preoți bețivi, gay și pedofili din cel mai religios loc de lângă noi

11 iun. 2021
1331 Afișari
Când a văzut, Biserica a strigat “Să se interzică!” Povestea cu preoți bețivi, gay și pedofili din cel mai religios loc de lângă noi

“Kler”, un film semnat de Wojciech Smarzowski, regizorul pus pe lista neagră a afuriseniei de Biserica Catolică poloneză, a fost văzut de 4,5 milioane de polonezi. Numai în primele trei zile de la lansare, un milion de persoane s-au îngrămădit să vadă cel mai critic film la adresa bisericii făcut vreodată în Polonia. În unele orașe, consilierii Primăriilor au interzis proiecțiile, iar regizorul a devenit ținta tuturor anatemelor pentru că a îndrăznit să se atingă de imoralitatea și ipocrizia mai marilor bisericii. La rândul său, Partidul de guvernământ, “Dreptate și Justiție”, un fel de PDS de-al lor, s-a grăbit să înfiereze “atacul brutal și neadevărat la adresa bisericii”. E pe Netflix, dați-i play, o să vedeți că “Șpagovenii” nu sunt un produs tradițional românesc, iar legătura ombilicală dintre Biserică și Politică este mai toxică și mai pronunțată la alții.

Kler” se deschide cu un citat din Evanghelie. Clasic. “Păziți-vă de proorocii mincinoși. Ei vin la voi îmbrăcați în haine de oi, dar pe dinăuntru sunt niște lupi răpitori. Îi veți cunoaște după roadele lor”. Trei preoți și un arhiepiscop, pe ei îi veți cunoaște în film, după roadele lor.

Regizorul Wojciech Smarzowski si-a pus in cap conservatorii din Polonia.

Trei preoți păcătoși, unul mai breaz ca altul

Trei, Doamne, și toți trei. Unul iubește viața bună, stă într-un apartament luxos, face învârteli cu bani europeni și cu mafioți care-i înfing furculița in mână. Conduce un Mercedes-Benz Clasa S și ar da orice ca să prindă o carieră la Vatican. Altu-i bețiv cu B mare, bea de stinge, dă cu mașina peste un om – beat fiind, se mai și chivernisește din donații sacramentale, adică fură de la Dumnezeu. Își îndeamnă amanta (o “gospodia”, fată care face curat, spală și are grijă de un preot) să facă avort în Cehia, în Polonia avortul fiind interzis. Cu toate acestea, de la amvon, predică foarte frumos despre iubire și viață curată întru Domnul. Al treilea este bănuit c-ar fi pedofil, sare lumea la el la o înmormântare să-l linșeze c-ar fi abuzat un băiat de altar. O scenă rară, dezlănțuită pe lungime, cu un popă îngrozit urmărit de o gloată violentă, cu belicozitate de KKK.

Parintele Tadeusz Tribus ( Robert Wieckiewicz) bea de rupe si isi trimite amanta să facă avort in Cehia. Foto credit Bartek Mrozowski.

Viața arhiepiscopului din film, opulentă si scandaloasă, este inspirată de cea a unui arhiepiscop real

Peste ei domnește un arhiepiscop, Mordowicz, părintele tuturor, personaj în care polonezii l-au recunoscut pe Arhiepiscopul Slawoj Leszek Glodz din Gdansk. Un cleric de rang înalt cunoscut pentru relațiile sale strânse cu politicienii (atât cu cei conservatori, cât și cu cei din stânga post-comunistă) și pentru stilul său de viață liber și opulent. Un fel de „Șpagoveanu” de-al lor, dar mai bătrân și mai vorace. “The godfather” cu cruce de aur atârnată de gât, interpretat de un actor considerat a fi foarte mare in Polonia, Janusz Gajos. Amuzamentul lui suprem este să se distreze cu prostituatele, în timp ce poartă o mască de porc și guiță. Da, guiță, face ca porcul, probabil că asta-l excită.

Arhiepiscopul Mordowicz (Janusz Gajos) se amuză cu prostituatele in timp ce poartă o mască de porc si guiță. Foto credit Bartek Mrozowski.

„Cine e fără de păcat să ridice primul piatra”

Însă, să fim de bună credință, să nu ridicăm primii piatra. “Kler” este despre trei preoți care-au rătăcit drumul și despre un arhiepiscop vulgar, corupt și dependent de putere, nu despre întreaga Biserica Catolică. Avem patru portrete mai mult sau mai puțin reușite, jucate de unii dintre cei mai buni actori polonezi. Patru portrete ale slăbiciunilor omenești, cu personaje respingătoare sau simpatice, cu foarte puțin umor, cu momente strălucite de satiră, dar inegale pe toată durata. Patru jurăminte de castitate încălcate, mai puțin cel al părintelui Kukula care se dovedește a fi curat, ba chiar sfânt, o să-i descoperiți voi traiectoria.

Parintele Kukula ( Arkadius Jakubik) este acuzat că ar fi abuzat un băiat de altar, să fie oare adevărat? Foto credit Bartek Mrozowski.

In Polonia, habotnicii au ars cărtile cu Harry Potter. Evul mediu n-a murit, doar puțin s-a pocăit

Dintre multe reușite, scena de deschidere a filmului este memorabilă. Trei parinței prieteni, fără uniformă, fără anterie, în civil, se îmbată în presbiteriu cu vodcă, multă vodcă, bârfesc și cântă o melodie a trupei de rock poloneze “Kult”. Ceva rock cu versuri dubioase despre Maria Maica Sfântă. Dacă n-ar fi fost preoți, n-ar fi fost nimic de comentat. S-au îmbătat trei prieteni. Masculi, ce mare chestie? Dar sunt preoți.

Bineânțeles că filmul a stârnit valuri mari în Polonia, țara în care catolicii reprezintă 91% din populație, bastionul conservatorilor. Polonia are religiozitatea cea mai pronunțată din UE, de pildă 20% dintre credincioși consideră conviețuirea premaritală ca fiind inadmisibilă. Mai este și țara în care există 1050 de sanctuare, așa că nu numai noi avem biserici multe, grădina lui Dumnezeu e mare, e cu mult mai mare.

Kler. Foto credit Bartek Mrozowski.

Polonezii sunt dezbinați, mai ales cei tineri cer ca Biserica să nu facă Politică

Atât de cu Domnul sunt polonezii, încât Credința se învață la Academie. Au două universități catolice, Universitatea Ioan Paul al II-lea de la Lublin și Universitatea Pontificală Ioan Paul al II-lea, de la Cracovia. Plus două Academii catolice și două Facultăți de teologie. Mai au și cele mai mari festivaluri de muzică creștină și de film religios din Europa, concerte și târguri de carte cu tematică sacră. Plus 4 ziare saptamânale catolice, 44 de posturi de radio și redacții catolice la televiziunile publice și private. Și cu toate acestea, sunt dezbinați. Bătrânii urmează biserica orice ar face ea, in timp ce tinerii ies în stradă și scandează “Separați Biserica de Stat”.

Când apare vreun caz de abuz sexual în care sunt implicați preoții, se lasă cu marșuri ale extremiștilor care-i apară. Nu demult, naționaliștii au ars în piață cărțile cu Harry Potter, așa că micile noastre necazuri cu familia tradițională versus cea mai puțin tradițională nu se pun, în comparație cu habotnicia altora.

Pentru că au susținut legislația anti-avort, clericii polonezi au fost acuzați că se roagă pentru „Iadul femeilor”

În pandemie, polonezii au ieși cu zecile de mii în stradă că să protesteze împotriva deciziei Tribunalului Constituțional de a interzice avortul în cazurile de malformații grave sau ireversibile ale fătului. Pentru prima dată în istorie, activiștii au intrat în biserici și au acuzat clericii că se roagă pentru “iadul femeilor”. În Polonia, legislația anti-avort este cea mai restrictivă din Europa, organizațiile feministe estimează că peste 200.000 de întreruperi de sarcina sunt făcute ilegal sau în străinătate.

Biserica și-a găsit o prietenă bună despre care Biblia nu zice nimic: Politica

Da, sub conducerea Papei Ioan Paul al II-lea Biserica Catolică a făcut posibilă căderea comunismului. Numai că după 1989, puterea ei a crescut și o dată cu ea s-au înmulțit și privilegiile.  Biserica și-a găsit o prietenă bună despre care Biblia nu zice nimic: Politica. Așa a ajuns național-conservatorul Jaroslaw Kaczynski la putere, ajutat de episcopi și de preoțime, vă sună cunoscut? În rest, Doamne Ajută, binecuvântează Sfinte Isuse filmele și cinematografia.

Dacă doriți să vedeți ce mai face Noul Val Polonez, băgați un ochi, sau mai bine doi ochi și toată inima pe „Corpus Christi„, propunerea Poloniei pentru Premiile Oscar în anul 2020. Un băiat de la școala de corecție, un bătăuș consumator de droguri este eliberat condiționat și ajunge să se dea drept preot intr-un sat din Polonia. Are har pentru asta. Stie ce face, știe ce spune. Foarte frumos. Un film viu, dur, puternic despre Credință, Iertare, Bine și Rău. Impresionant. Bine, o să auziți cuvântul „Kurwo” cam de câteva sute de ori, eu am pierdut șirul numărătorii. Da, în poloneză înseamna ce înseamnă și in româna. Ăsta nu-i pe Netflix.

Ce filme am mai văzut, iată.

Un baterist de heavy-metal și-a pierdut auzul și nu mai poate să se ascundă în spatele cuvintelor. “Sound of Metal”, filmul de Oscar cu Riz Ahmed într-un rol strong

 Hannibal Lecter a dat în mintea copiilor. “The father”, o dramă dementă cu Anthony Hopkins într-un rol magistral, film de Oscar clar ca “Buna ziua!”

Mafia moare, dar nu se predă. Uitați de “The Godfather”, a apărut modelul upgradat al tuturor filmelor cu mafioți: sângerosul și imprevizibilul “Il traditore”

Hai cu mine în Ocean pentru “My Octopus Teacher”, documentarul horny care a luat premiul Oscar, înaintea “Colectivului” nostru. De ce Ea, de ce o caracatiță??

“Dacă e să curgă sânge, să curgă în tot orașul”. “The trial of the Chicago 7”, un film despre America-stat polițienesc, cu șanse mari la Oscar

 

Cookies