Cancerul, principala cauză de deces în rândul bucureştenilor: cât de cancerigenă e viaţa în Capitală?

de:
02 dec. 2010
0 Afișari
Cancerul, principala cauză de deces în rândul bucureştenilor: cât de cancerigenă e viaţa în Capitală?

În 2009, tumorile maligne au provocat 5.101 decese în Bucureşti, potrivit unei statistici a Centrului Naţional pentru Organizarea şi Asigurarea Sistemului Informaţional şi Informatic în Domeniul Sănătăţii. Medicii spun că bucureştenii sunt mai predispuşi la astfel de afecţiuni ca urmare a stilului de viaţă adoptat.

„Peste tot în lumea occidentală, în marile oraşe incidenţa tumorilor maligne este mai mare. Motivele sunt multe, de la stilul de viaţă adoptat, la vârsta populaţiei, până la poluare sau stres”, a precizat pentru B365.ro, Alexandru Blidaru, medic oncolog la Institutul de Oncologie Fundeni.

Potrivit Observatorului European pentru Cancer, în România, cele mai multe decese sunt cauzate de cancerul la sân, cancerul pulmonar şi cancerul la colon. Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că situaţia se va agrava în întrega lume în următorii ani. Astfel, numărul deceselor provocate de cancer va creşte cu 45% până în 2030.

Peste 8.000 de decese provocate de bolile cardiovasculare

Afecţiunile cardiovasculare rămân printre cele mai grave probleme medicale cu care sunt diagnosticaţi bucureştenii. Astfel, în 2009, în Capitală, au fost înregistrate 3.954 de decese cauzate de accidente vasculare cerebrale, 2.911 provocate de infarcturi miocardice acute şi 2.090 de decese ca urmare a unor cardiopatii ischemice cronice.

„Dacă în mediul rural alimentaţia şi alcoolul în special sunt responsabile de apariţia afecţiunilor cardiovasculare, în mediul urban, cum este Capitala, cauzele principale sunt fumatul, stresul şi alimentaţia. Oricum, vestea bună este că dacă până recent România ocupa chiar şi primul loc în Europa la numărul cazurilor de boli cardiovasculare, acum se află pe un uşor trend descendent”, a declarat medicul cardiolog Eduard Apetrei de la Institutul de Boli Cardiovasculare „C.C. Iliescu” din Bucureşti.

Chiar dacă în ultimul timp numărul celor diagnosticaţi cu boli cardiovasculare a stagnat, medicii îi atenţionează pe bucureşteni că trebuie să fie foarte atenţi la stilul de viaţă adoptat. „Alimentaţia sănătoasă este foarte importantă, de asemenea, trebuie să renunţe la fumat, să facă mişcare”, susţine medicul Eduard Apetrei.

Tot anul trecut, bolile hipertensive au provocat 1.664 de decese în Capitală, iar bolile ficatului 903. Traumatismele, otrăvirile sau accidentele au provocat 791 de decese.

Cookies