În primăvara acestui an, o competiție inedită va avea loc în București. Este vorba despre prima ediția a „Campionatului Național de Zacuscă”, eveniment organizat de către jurnalistul culinar Cosmin Dragomir, autor al volumului „Curatorul de Zacuscă”.
Competiția care are ca scop să găsească cea mai bună rețetă zacuscă, una dintre mâncărurile preferate ale românilor, va avea loc în primăvara acestui an la București.
Inițiativa este parte a unui parteneriat dintre Cosmin Dragomir și Federația Națională a Degustătorilor Autorizați din România.
Membrii FNDA, alături de specialiști din domeniul HoReCa, sunt și cei care vor juriza preparatele aduse de către competitori.
Jurizarea se va face funcție de o fișă profesională. Aceasta conține criterii de diferențiere similare celor de la degustările profesioniste, după modele standardizate la nivel european.
La această competiție se pot înscrie doar producătorii autorizați, iar produsele lor trebuie să fie vândute în cel puțin un magazin.
Cosmin Dragomir a declarat:
Cred că avem nevoie de astfel de concursuri care își propun ca pe lângă stabilirea unor clasamente de calitate în funcție de proprietățile organoleptice ale preparatelor să promoveze elemente ce pot constitui identitatea gastronomică națională.
În timp ce ajvarul sau chiar lutenitsa balcanice beneficiază de recognoscibilitate mondială, zacusca autohtonă pare a fi mai mult un produs care atunci când e exportat are ca piață de desfacere majoritară diaspora românească.
În urma degustării, cele mai bune preparate vor fi medaliate. Astfel că, producătorii vor avea posibilitatea să marcheze pe ambalajul produselor medalia primită.
Vor exista trei categorii mari, în funcție de capacitatea de producție. De asemenea, preparatele vor fi împărțite și pe mai multe subcategorii în funcție de ingredientele folosite:
Jurnalistul gastronomic a mai transmis și:
Îmi doresc ca rezultatele acestui concurs să devină un instrument important de marketing și de promovare și în special un element diferențiator la raft. Semnalizarea noastră aplicată pe ambalaj înseamnă garanția calității și recomandarea profesioniștilor pentru clientul final.
Producătorii care doresc să ia parte la această competiție se pot înscrie fie prin completarea unui formular (poate fi accesat prin ACEST link), fie prin intermediul adresei de e-mail: cosmin.dragomir@gastroart.ro.
O locație exactă din Capitală nu a fost încă anunțat pentru acest eveniment .