Campanie antidrog în Sectorul 2. „Artă contra drog”, pe străzile Capitalei şi în aeroport

de:
20 aug. 2015
0 Afișari
Campanie antidrog în Sectorul 2.

Potrivit ultimelor date oficiale, consumul de droguri în rândul elevilor de 16 ani a crescut până la 10% (în anul 2012), dublu faţă de anul 2007, în timp ce prevalenţa în rândul studenţilor a ajuns la 21%. Cifrele sunt îngrijorătoare susţin autorităţile locale care, împreună cu Centrul Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului (CIADO), au demarat campania „Artă contra drog” care îşi propune să îi determine pe tineri să aleagă alte mijloace care să le facă plăcere, în locul consumului de droguri. 

Evenimentul de oficiliazare a campaniei „Artă contra drog” s-a desfăşurat joi, la sediul Primăriei Sectorului 2 în prezenţa reprezentanţilor Prefecturii Bucureşti, Agenţiei Naţionale Antidrog, Ministerului Tineretului şi Sportului, alături de academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici, preşedintele CIADO România. 

„Consiliul Local al Sectorului 2 a aprobat Strategia Antidrog a Sectorului 2 pentru perioada 2014-2016, ce stabileşte patru obiective generale: reducerea cererii de droguri prin consolidarea sistemului naţional integrat de prevenire şi asistenţă; reducerea ofertei de droguri prin identificarea şi destructurarea reţelelor de trafic, reducerea disponibilităţii drogurilor pe piaţă şi utilizarea eficientă a sistemului de aplicare a legii;coordonare prin asigurarea unui concept unitar de acţiune în domeniul problematicii drogurilor; informare şi evaluare prin îmbunătăţirea nivelului de cunoaştere a problematicii drogurilor la nivel local pornind de la evidenţe ştiinţifice prin informare, monitorizare şi evaluare. Sunt paşi pe care noi, ca administraţie locală, ne simţim răspunzători să îi facem permanent pentru a veni în sprijinul acestei bătălii cu moartea albă. Vă asigur că voi continua constant şi sistematic pentru a găsi mereu alternative de petrecere a timpului liber în detrimentul consumului de droguri”, a declarat primarul Sectorului 2, Neculai Onţanu care a adăugat că susţine sportul şi mişcarea în aer liber ca modalităţi de recreere a tinerilor. 

Prezent la eveniment, prefectul Capitalei, Nicolae Petrovan, a subliniat de asemenea că susţine acţiunile de combatere a consumului de droguri în rândul tinerilor şi nu numai. „Aici (n.r. – Sectorul 2) ordinea şi disciplina sunt la ele acasă. Şi e bine să fie aşa. Vă felicit pentru eveniment”, a precizat Petrovan. 

Conform unui studiu, comandat în 2014, de Ministerul Tineretului şi Sportului, cele mai periculoase trei droguri, în opinia tinerilor, sunt etnobotanicele, cannabis-ul şi steroizii. Potrivit documentului, pentru a beneficia de plăcerea pe care drogurile o induc, în prima fază, autorităţile recomandă sportul şi mişcarea în aer liber, ştiut fiind faptul că prin efort fizic corpul eliberează endorfine, responsabile de starea de bine, respectiv fericire. 

Potrivit unei alte analize efectuate de specialiştii antidrog, şi citată de şeful Agenţiei Naţionale Antidrog, chestorul Sorin Oprea, tinerii încep consumul de droguri fie din curiozitate, fie pentru a nu fi rejectaţi de grupul de prieteni. Ulterior, pentru a scăpa de efectul fizic şi psihic al consumului de droguri, ar fi nevoie fie de doi ani, spun specialiştii americani, fie de cinci ani, după cum susţin cercetătorii englezi. „M-aş bucura dacă toate sectoarele din Bucureşti ar promova un astfel de proiect”, a conchis chestorul Oprea. 

60 de tineri din Bucureşti au organizat un flash mob, joi, 20 august 2015, la ora 13:00, în incinta Aeroportului Internațional „Henri Coandă” București, terminalul „Plecări” în cadrul campaniei „Artă Contra Drog”. Sâmbătă seară, pe data de 22 august 2015, aproximativ 200 de lampioane de diferite culori vor fi lansate în aer în amintirea consumatorilor de droguri care şi-au pierdut viaţa.  

Campania de informare și prezentare a alternativelor la consumul de droguri, „Artă contra Drog” cuprinde o paletă largă de activităţi, după cum urmează:
În perioada 17-21 august 2015 se desfășoară campaniile de informare stradală în cadrul căreia voluntarii CIADO România împreună cu tinerii reprezentanţi ai Primăriei Sectorului 2 vor distribui mape și plicuri cu materiale informative asupra riscurilor asociate consumului de droguri. De asemenea, specialiștii antidrog vor organiza o sesiune de informare în parc cu cetățenii ce vor participa ad-hoc. Campaniile stradale se vor desfăşura între orele 17.00-19.00 după cum urmează:
• 17 august – zona Bucur Obor,
• 18 august – zona intersecţia Colentina/Doamna Ghica,
• 19 august – zona Şoseaua Fundeni,
• 20 august – zona intersecţia Vatra Luminoasă/Iancului,
• 21 august – zona intersecţia Calea Moşilor /Bd Carol.

În data de 22 august 2015 vor fi organizate următoarele evenimente:
10.00 – Expoziția de fotografie „Veşmânt țărănesc de la arhaic la fashion”, în Parcul Plumbuita
19.00 – 21.00 – Recital al artiștilor Pitt Leffer, Mellina, Station 4 şi selectarea din cadrul participanților a persoanelor ce vor constitui Centrul de Voluntariat Antidrog Sector 2.
21.00 – Lansare a 200 de lampioane de diferite culori în amintirea celor care nu au mai putut fi salvați și au căzut victime ale consumului de droguri, în Parcul Plumbuita, informează Primăria Sectorului 2. 

Cookies