Chilipir sau ţeapă? Chiriile „studenţeşti” din căminele private

de:
14 sept. 2011
6 Afișari
Chilipir sau ţeapă? Chiriile

Cum cererea de locuri din căminele studenţeşti depăşeşte oferta, companiile private au investit în această zonă pentru a le oferi cazare tinerilor. Preţurile depăşesc însă, adesea, posibilităţile financiare ale multor studenţi. Astfel, doar părinţii sau un job i-ar putea ajuta pe tineri să îşi permită un loc într-un cămin privat, pentru care tinerii trebuie să dea şi mai mult decât ar plăti pentru un apartament.

Unii bucureşteni care şi-au construit vile vor să îşi rotunjească veniturile închiriind camere în aceste imobile, pe care le descriu, prin anunţurile de pe internet, ca fiind cămine studenţeşti. Însă, dacă unele arată cât de cât mai bine, în alte case de acest gen cu greu ai putea fi convins să revii. De voie, de nevoie, tinerii acceptă şi condiţiile de trai mizere atunci când nu alte soluţii.

Doi dintre proprietarii vilelor încearcă să îi atragă pe tineri anunţând că au cămine studenţeşti, care sunt, în cel mai bun caz, case cu până la patru etaje.

Unul dintre anunţurile postate pe internet este valabil pentru o vilă situată în zona staţiei de metrou Mihai Bravu. Aici pot sta numai băieţii, conform declaraţiilor celui care posedă acest imobil. Camerele au patru sau şase locuri şi sunt dotate cu televizor, frigider, aragaz, maşină de spălat. Băile sunt atât în camere, cât şi la comun, iar bucătăria se află pe hol. Vila are sistem de supraveghere video, fumatul este interzis în camere, iar proprietarul îşi rezervă dreptul de a-i selecta pe cei care vor locui în imobil pentru a se asigura că aceştia nu vor crea probleme, iar cei care dovedesc pe parcurs că nu au un comportament adecvat vor fi daţi afară. De asemenea, cei care vor să rămână cu o altă persoană peste noapte trebuie să obţină aprobarea colegilor de cameră şi acordul posesorului imobilului pentru accesul în casă după ora 22.00.

Conform declaraţiilor proprietarului, preţul unui loc în într-o cameră de şase persoane este de 260 de lei, iar întreţinerea variază între 100 lei, primăvara şi vara, şi circa 140 lei toamna şi iarna. Tariful locului într-o cameră de patru persoane, în perioada călduroasă a anului, este de 410 lei, sumă ce include şi întreţinerea, şi cu până la 40 de lei mai mult, în sezonul rece. Pentru a beneficia de un loc în acest ”cămin studenţesc” tinerii trebuie însă să achite iniţial echivalentul a două luni de chirie, iar jumătate din această sumă reprezintă contravaloarea garanţiei. Cei care s-au gândit că se merită să plătească 260 de lei (circa 60 euro) pentru un loc într-o cameră de şase persoane, ar putea lua în calcul şi ofertele de închiriere existente în apartmanete obişnuite. Proprietarii de apartamente de trei camere contracarează ofertele căminelor particulare şi închiriază cu până la 350 de euro lunar aceste locuinţe. Cu până la 60 de euro de persoană, tinerii ar putea sta doar câte doi în cameră, ar plăti mai puţin decât la ”căminul studenţesc privat”, ar avea mai multă intimitate şi condiţii mult mai bune. Cum proprietarul vilei cere 100 lei lunar în sezonul cald (circa 25 euro) pentru întreţinere, studenţii ar putea face economii şi din acest punct de vedere. Două dintre cele mai bune oferte se adresează celor care vor să locuiască în cartierele Drumul Taberei sau Militari, pe Bulevardul Iuliu Maniu. Apartamentele au fost mobilate şi utilate recent, au îmbunătăţiri şi le oferă tinerilor condiţii de trai mult mai bune cu bani mai puţini.

Pe site-ul de mică publicitate anunţul.ro este publicat un anunţ conform căruia sunt disponibile locuri într-un cămin studenţesc. Clădirea este, de fapt, o vilă veche, pe jumătate renovată, care pare să se adapteze perfect zicalei ”afară-i vopsit gardul, înăuntru leopardul”. Astfel, dacă la exterior casa arată bine, în interior, doar într-o parte a imobilului s-au făcut schimbări, pe ici pe colo. Cei care stau la etaj, în partea renovată, trebuie să urce pe scările noi de fier cu mare atenţie pentru că acestea se clatină la orice pas. Uşile camerelor casei şi scările vechi de beton din zona care nu a trecut prin schimbări trădează vârsta înaintată a clădirii.

Încăperile destinate studenţilor sunt mici, deloc adecvate celor care suferă de claustrofobie, mai ales camerele pentru două persoane. Paturile supraetajate sunt ceva mai vechi şi nu prea par suficient de mari pentru persoanele mai înalte, iar în camere, în special în cele pentru două persoane, nu mai încap decât şifonierele. Băile sunt la comun pentru două – trei camere, respectiv pentru patru până la 12 persoane, iar cei care sunt presaţi de nevoile fiziologice când cineva face duş trebuie să se abţină până când se eliberează baia. Nici bucătăriile nu arată mai bine. Deşi sunt dotate cu toată aparatura necesară într-o gospodărie, bucătăriile sunt dominate de dezordine şi mizerie, iar în această situaţie dejunul ar putea să nu mai fie atât de savuros. ”E cineva, o fată, care face curăţenie la duş şi pe hol, doar vasele vi le spălaţi singuri”, încurajează proprietara.

Persoana care a publicat anunţul pe site-ul de mică publicitate nu oferă detalii concrete despre poziţionarea ”căminului studenţesc”, ci îi ghidează din aproape în aproape, prin telefon, pe cei care vor să vadă imobilul. După vizionare, probabil că mulţi vor da înapoi şi nu vor accepta propunerea proprietarei, chiar dacă pretenţiile acesteia sunt modice, de 100 de euro de persoană, sumă care include şi cazarea şi întreţinerea. Proprietara le cere locatarilor să nu fumeze în cameră, să anunţe când vor să dea o petrecere şi să ceară acordul ei şi al colegilor pentru a aduce pe cineva peste noapte. Însă, cei care vor vedea casa îşi vor da seama repede că o asemenea cameră nu merită 200 de euro sau 400 de euro, după caz, chiar dacă preţul include întreţinerea. De exemplu, cu 280 euro se închiriază un apartament de două camere decomandat, situat la şapte minute de mers pe jos, faţă de staţia de metrou Gorjului. Locuinţa a fost renovată în 2010, conform anunţului publicat pe site-ul de mică publicitate, are mobilă nouă, şi este situată la etajul 5 /10. Pentru acest apartament fiecare student ar plăti 70 de euro chirie, la care se adaugă circa 10 euro- 30 euro/persoană, în funcţie de sezon. O altă variantă de închiriere, tot cu 250 de euro lunar pentru un apartament cu două camere, este valabilă pe Calea Rahovei, unde studenţii pot găsi o locuinţă complet mobilată şi utilată modern.

În Bucureşti, există şi cămine studenţeşti private, în adevăratul sens al cuvântului. Una dintre unităţi se află în sectorul 3 al Capitalei, pe strada Lăcrămioarei, la două staţii de autobuz de staţia de metrou Nicolae Grigorescu. Căminul este controlat şi operat de grupul de firme Romconstruct, deţinut de omul de afaceri Vasile Turcu, fostul acţionar al clubului sportiv Dinamo.

La căminul lui Turcu, cu ”paza profesională” fetele se trezesc lovite pe scări din senin

”Dacă te-ai săturat de mizeria şi înghesuiala actuală din căminele studenţeşti, te invităm să treci pe la noi şi îţi vom arăta cum arată camerele pe care le punem la dispoziţie tuturor studentilor, dar nu numai, – toate la standarde europene. Oferim locuri de cazare în camere de 2 şi 3 paturi cu toate dotările necesare: apă caldă şi termoficare, grup sanitar la fiecare cameră, bucătării complet dotate pe fiecare palier (tip pensiune), cablu TV şi televizor, frigider în fiecare cameră, maşini de spălat (la comun), internet, serviciu de pază profesional (non-stop), servicii de curăţenie în camere (opţional) şi părţi comune, parcare şi, nu în ultimul rând servicii de spălătorie (opţional). Accesul rapid la mijloacele de transport în comun şi metrou, iar nu în ultimul rând împrejurimile fac din acest cămin studenţesc privat un loc ideal de cazare”, se precizează pe site-ul unităţii de cazare.

În realitate, căminul nu corespunde standardelor europene amintite în prezentarea de pe site-ul propriu. Chiar dacă reclamaţiile curg gârlă, administraţia căminului, precum şi compania-mamă nu îşi dau prea mult silinţa să îi ajute pe studenţi. Imobilul, fost cămin de nefamilişti, a fost preluat de Turcu, renovat şi deschis în 2007. Dacă pe atunci presa centrală anunţa ”cu surle şi trâmbiţe” că omul de afaceri le permite studenţilor, prin imobilul deschis cu patru ani în urmă în octombrie, să stea ”în lux cu doar 300 de lei”, timpul a demonstrat că tinerii nu au avut parte de asemenea condiţii. Studenţii de la căminele altor facultăţi private, situate în preajma străzii Lăcrămioarei, s-au îmbulzit ca la urs ca să prindă un loc în noua unitate de cazare.

De atunci şi până acum, nu au fost zugrăvite camerele, ci singurele modificări făcute au fost făcute la bucătării, unde s-a văruit şi s-a pus faianţă. Între timp, căminul a fost invadat şi de gândaci, iar toate sesiunile de dezinsecţie nu au avut succes împotriva insectelor. Maşinile de spălat automate s-au stricat de multă vreme şi niciuna n-a fost înlocuită. ”Acum spălăm toţi la trei maşini. De la Paşti s-au stricat câteva şi nu le mai repara şi nici nu le schimbă nimeni. Unele zac aşa de mai bine de un an. Plătim degeaba atâţia bani”, a spus dezamăgită o studentă care a preferat să îşi păstreze anonimatul.

Chiar dacă gândacii colcăie prin cămin, maşinile de spălat se strică des şi camerele sunt prea mici pentru trei studenţi, cererea este foarte mare. Cu trei săptămâni înainte de începerea anului universitar, locurile sunt puţine. „Să vii, dar repede că nu mai am multe camere”, a exclamat aministratoarea.

Deşi se laudă cu un serviciu de pază profesional, incidentele din trecut arată că paznicii sunt acolo doar ”de formă” fiindcă fetele se trezesc luate la bătaie şi nimeni nu face nimic. ”Urcam într-o seară pe scări şi m-am trezit trasă de păr. Când m-am întors, un băiat beat m-a luat la palme, habar n-aveam cine e sau ce treabă are cu mine. L-am întrebat de ce m-a lovit şi a început să mă înjure, am simţit că intru în pământ de ruşine. L-am chemat pe paznic şi acesta i-a cerut celui care m-a lovit să se legitimeze. Am aflat mai târziu că acela care m-a luat la bătaie se îmbătase în cămin şi a rămas la un alt coleg peste programul de vizită. Omul de la pază nu prea se sinchisea să-mi ţină partea, ba din contră, credea că eu eram vinovată pentru că altfel ”nu s-ar fi luat aşa de mine din senin”. Norocul meu a fost că a venit poliţia mai târziu, chiar nu ştiu cine a sunat la numărul de urgenţă şi prietenul de pahar al colegului de cămin şi-a dat arama pe faţă şi în faţa poliţiştilor, care nu mă credeau iniţial că totul s-a întîmplat din senin. După ce i-a înjurat pe poliţişti şi s-a purtat execrabil şi cu ei, agenţii l-au dus la secţie. E normal să se întâmple aşa ceva? De ce am dat atâţia bani la pază, ca să mă trezesc luată la bătaie fără să ştiu măcar cine este cel care mă loveşte? Omul ăla a băut în cămin, deşi nu avea voie, a stat peste programul de vizită, m-a luat la bătaie şi m-a jignit, şi, din câte am înţeles, nu sunt singura persoană care a trecut prin asta. Mi-era şi frică să mă duc să bag rufe la maşinile de spălat pentru că mă gândeam că poate se ia de mine şi colegul beţiv din cămin”, rememorează cu durere tânăra.

Preţul unui loc într-o cameră pentru două persoane este de 400 de lei, în vreme ce studenţii care vor să stea în camere cu două paturi dau 350 de lei pentru un loc. Întreţinerea variază între 95 lei de persoană în sezonul cald şi poate depăşi 150 de lei în sezonul rece. La închiriere se plăteşte şi o lună garanţie.

La West Gate, prea scump pentru un student obişnuit

Complexul de cămine studenţeşti de lângă staţia de metrou Preciziei nu duce lipsă de clientelă nici în contextul economic actual, deşi preţurile nu sunt pentru buzunarul unui student de rând. Pentru a beneficia de un loc într-o garsonieră din complex, un student trebuie să plătească în avans suma de 810 euro, care reprezintă echivalentul a şase luni de chirie, în valoare de 95 de euro de persoană, pentru o garsonieră de dimensiuni mai mici, precum şi nivelul garanţiei. Cei care vor să plătească în avans pentru 12 luni trebuie să achite nici mai mult nici mai puţin de 1.260 de euro, de persoană, pentru chirie şi garanţie. Garsonierele mai mari se închiriază cu 125 de euro lunar, în cazul contractelor făcute pe şase luni, şi, respectiv 95 de euro pe lună, pentru un an întreg de chirie. Complexul pare să nu se adreseze oricărui student din moment ce valoarea chiriei trebuie achitată integral pentru şase sau 12 luni. Doar cei care plătesc toţi banii pentru un an de chirie, suma de 900 de euro de persoană şi, respectiv, 1.140 de euro, pot plăti în rate egale, în trei luni, contravaloarea garanţiei, de 240 de euro şi, respectiv, 360 de euro de persoană, în funcţie de mărimea garsonierei.

Părinţii veniţi să se intereseze de un loc în cămin par însă mulţumiţi de condiţii, chiar dacă ştiu că, pe lângă chirie, se mai achită suma de 25 de euro lunar pentru întreţinere, care include doar plata administratorilor, a femeilor de serviciu, paza şi curentul electric de pe hol. Apa caldă, apa rece şi energia electrică sunt contorizate separat pentru fiecare garsonieră şi se achita lunar pe baza citirii contoarelor, conform detaliilor de pe site-ul companiei. De asemenea, în timpul iernii energia termică se achită lunar, pe baza repartizării făcute în sistem pauşal pentru fiecare locuinţă. Mai mult, internetul se plăteşte separat, 10 euro lunar, locul de parcare suprateran costă 10 euro pe lună, iar cel subteran ajunge la 35 euro pe lună, iar cei care vor să aibă maşină de spălat trebuie să achite alţi 12 euro lunar, însă, aceasta poate fi adusă şi de acasă. În schimb, studenţii trebuie să plătească suplimentar pentru orice facilitate din campus.

Cheltuielile de întreţinere nu acoperă însă şi defecţiunile minore, astfel că, studenţii trebuie să mai scoată bani din buzunar şi pentru activităţi precum schimbarea unui bec, 2,5 euro, desfundarea chiuvetei de la bucătărie, 4 euro, sau desfundarea ţevei de scurgere de la cădiţa de la duş, 8 euro. Dezvoltatorul le-a creat şi alte facilităţi tinerilor locatari, însă, chiar şi pentru o oră de tenis studenţii trebuie să plătească sume cuprinse între 10 lei şi 30 lei, conform avizierului de la intrarea în cămin.

Întrebată dacă există posibilitatea returnării garanţiei, o domnişoară de la administraţie a afirmat, cu o mare ezitare în glas, că banii achitaţi pentru garanţie pot fi viraţi înapoi ”doar dacă nu se strică nimic”. Un alt angajat al companiei a spus că e aproape imposibil să îţi recuperezi garanţia pentru că se strică mai tot timpul câte ceva, ”numai cădiţele de la duş le-au schimbat într-o veselie”, sau fiindcă administratorii cer ca totul să fie intact, fără vreo urmă de zgârieturi, pentru a le da înapoi aceşti bani studenţilor.

La căminele din Piaţa Gemeni, preţuri pe măsura zonei

Stau câte patru sau şase persoane în cameră, au baia pe hol, la comun pentru 12 – 18 persoane, dar compania nu mai are locuri disponibile pentru anul universitar 2011 – 2012. În ciuda acestor condiţii, conform afirmaţiilor persoanei de contact, toate locurile sunt ocupate.

Studenţii care se mută în căminele de la Piaţa Gemeni nu îşi vor putea face nici măcar o porţie de cartofi prăjiţi pentru că nu au unde să gătească. Potrivit persoanei de contact de la aceste două unităţi de cazare, singurele aparate electrocasnice puse la dispoziţia tinerilor sunt frigiderele şi cuptoarele cu microunde, astfel, cei care vor locui aici trebuie să se asigure şi că au suficienţi bani de buzunar pentru a mânca mereu la restaurant sau că părinţii lor au suficient timp pentru a le găti şi trimite mâncare la pachet.

Nici vizitele din exterior nu sunt permise mai tâziu de ora 20.00. Totodată, studenţii stau în paturi suprapuse, câte patru sau şase în cameră, nu îşi pot pune lucrurile personale decât pe un birou de dimensiuni reduse şi într-o mică parte dintr-un şifonier cu patru uşi sau într-unul cu două uşi. Singurul avantaj pe care îl au locatarii acestor cămine studenţeşti sunt aparatele de aer condiţionat.

Deşi se laudă cu ”servicii integrate de cazare de lux”, compania cere 113 euro pe lună, plus TVA, respectiv peste 140 de euro pentru un loc într-una din camerele amenajate ”la standarde europene” şi cu baia la comun chiar şi pentru 18 studenţi. Preţul chiriei include şi întreţinerea.

”Eu chiar am locuit în căminul privat din strada Ion Movilă, dar m-am mutat de acolo din cauza restricţiilor. Administratorul are o lista kilometrică de reguli proprii şi nu ai voie nici măcar să laşi o cană pe hol pentru că vine să-ţi facă morală. De asemenea, nu vă poate vizita nimeni dupa ora 8 seara şi nici în timpul zilei nu va putea sta mai mult de 2 ore. E teribil! Ca o conluzie, nu vi-l recomand”, a declarat o fostă locatară a unuia dintre cele două cămine private din Piaţa Gemeni.

Cu 560 de euro, cât plătesc pentru chirie patru studenţi care aleg să se cazeze la unul din căminele de lângă Piaţa Gemeni, sau 840 de euro, chirie lunară totală plătită pentru o cameră de şase persoane, incluzând întreţinerea, studenţii ar putea sta într-un apartament cu trei sau patru camere din zonă centrală şi, respectiv, ultracentrală, mobilat şi utilat modern, cu camere mari şi spaţioase şi două băi pentru patru sau şase persoane, nu 18 cum se întâmplă în cazul căminelor de la Piaţa Gemeni.

Cookies