Căminele din Grozăvești au devenit adăpost pentru ucrainenii refugiați la București

16 mart. 2022
319 afișări
Căminele din Grozăvești au devenit adăpost pentru ucrainenii refugiați la București
Căminele din Grozăvești au devenit adăpost pentru ucrainenii refugiați la București | Sursă foto: Facebook-Universitatea din București

Foarte muți refugiați din Ucraina au fugit din calea războiului și au venit în România. O mare parte din aceștia au ales să plece spre alte state, însă unii au ales să rămână aici. Mulți au ajuns în București și stau în centrele special create pentru ei sau îl locurile ce le-au fost puse la dispoziție de instituții și de oameni. Căminele din Grozăvești ale Universității din București au devenit și ele loc de cazare pentru refugiați.

Sute de refugiați ucraineni găzduiți în căminele din Grozăvești

În căminele din studențești din Grozăvești se află circa 200 de refugiați veniți din Ucraina, scrie Libertatea. Natalia are 70 de ani și a venit la București din Odessa unde se stabilise în urmă cu opt ani de zile. Acesta este al doilea război care o alungă de acasă, după cel din Luhansk. Femeia le-a povestit celor de la Libertatea că șocul trăit acum a fost la fel de mare ca cel trăit cu ani în urmă. Ea spune că dacă vârsta i-ar fi permis, nu ar fi plecat din Ucraina, ci ar fi încercat să ajute. Însă din cauza problemele de sănătate a decis să plece.

„Aș fi fost o povară mai mult sau o jertfă, în cel mai rău caz.”

Unele persoane doresc să se întoarcă în Ucraina. În această situație se află o femeie de 45 de ani, tot Natalia se numește și aceasta. Femeia a fugit din Kiev și încearcă să ajungă în Istanbul, de unde vrea să se întoarcă acasă. Cu toate că a fost sfătuită sa nu o facă, aceasta vrea sa meargă la șotul și la familia ei care au rămas în Ucraina.

La început au fost găzduiți în cămine în mare parte studenți ucraineni. Acum sunt în mare parte familii cu copii. Unii din aceștia sunt chiar nou-născuți, precum Mila. Fetița a fost născută în Irpin și a împlinit 6 luni în căminele Universității din București. În data de 12 martie, instituția a organizat un eveniment pentru copiii refugiaților ucraineni pe care în găzduiește. Sala de conferințe a Campusului Grozăvești a devenit cinematograf pentru aceștia.

Produsele de bază nu sunt mereu suficiente

În data de 11 martie, se aflau în căminele Universității din București 202 refugiați ucraineni. Șeful biroului Direcția Cămine Cantine din cadrul acesteia, Marius Dabija, spune că la cantină se pregătesc în fiecare zi circa 200 de porții de mâncare, de 3 ori pe zi.

Universitate din București le asigură refugiaților cazarea și mâncare, însă cu toate astea multe produse de bază lipsesc. Cu toate că s-au făcut donații, nevoile refugiaților nu sunt acoperite. Cei ce doresc să facă donații pot merge cu acestea la căminul B, din complexul studențesc Grozăvești. Sunt necesare următoarele tipuri de produs:

  • Produse alimentare neperisabile,
  • Haine,
  • Jucării,
  • Papuci de baie.
  • Pături,
  • Prosoape,
  • Lenjerii,
  • Perne,
  • Produse de igienă personală.

Conform Agenției ONU pentru Refugiați circa 2,8 milioane de oameni au părăsit Ucraina de la începutul războiului și până acum. În jur de 77.000 dintre aceștia au ales să rămână pe teritoriul României.

Cookies