Totul despre căminele din Bucureşti: Unde merită să-ți trăiești studenția

de:
20 sept. 2012
606 Afișari
Totul despre căminele din Bucureşti: Unde merită să-ți trăiești studenția

Printre căminele râvnite de toţi studenţii se numără căminele „U”, ce aparţin Universităţii de Medicină şi Farmacie “Carol Davila”, căminul A1, din complexul Grozăveşti, ce aparţine Universităţii Bucureşti sau căminele din complexul Belvedere, ale Academiei de Studii Economice (ASE).

Camerele căminelor „U” oferă unele dintre cele mai bune condiţii de cazare studenţilor din Bucureşti. Cele şase cămine ale Universităţii de Medicină şi Farmacie au camere cu câte trei paturi, baie şi bucătărie proprii şi au fost recent renovate. Căminele se găsesc în zona Grozăveşti. Un alt avantaj al acestor cămine este că se află în mijlocul agitaţiei studenţeşti, în apropierea complexului Regie, dar, în ciuda gălăgiei din această zonă studenţească, locuitorii „U”-urilor spun că acestea sunt cămine liniştite şi oferă un mediu propice pentru învăţat. Şi, în plus, dacă vrei să te şi distrezi, poţi merge la unul dintre cluburile din zonă sau la faimoasele chefuri din căminele din Regie.

„M-am obişnuit acolo, e al treilea an în care stau şi sunt foarte mulţumită de coeficientul calitate-pret. Adică pentru o lună de „de toate”, se plăteşte o sumă fixă, în jur de 200-300 de lei (ea se schimba de la an la an). În schimb, viaţa în U-uri este mai mult decât liniştită. Este de-a dreptul monotonă. Parca am fi toţi nişte bătrânei puşi pe treabă, nu pe distracţie. Toată lumea învaţă la Fizio, Chimie sau mai ştiu eu ce altă materie „complicată” de medicinişti. Avem baie proprie, bucătărie, balcon, debara. Cam ce am mai putea să ne dorim mai mult? Stăm într-o garsonieră, dar suntem trei. E bine că fiecare are patul lui si că e destul spaţiu pentru toţi. Dacă vrem să ne relaxăm, să dăm chefuri, nu prea se poate decât cu acordul vecinilor, nu vrem să îi deranjăm, dacă au vreun examen important? Atenţie însă la administratori! Se poate să nu nimereşti în U-urile cu administratori prietenoşi, aşa că e bine să ai privirea cât mai umilă şi să te scuzi că ai întârziat cu plata. În rest, pentru un student din provincie, este foarte bine!”, spune Maria, locatară a căminelor U.

Căminul A1 face parte din complexul Grozăveşti şi aparţine Universităţii Bucureşti. Construcţia căminului A1 (parter + 9 etaje) a fost terminată în 2008 şi începând cu luna octombrie 2008 este cazabil. Este compus din camere cu trei paturi, mobilier pentru trei persoane (birou pentru calculator, dulap, noptieră, scaune) şi grup sanitar complet utilat. Dispune de o cameră pentru persoane cu handicap, bufet şi lift. Fiecare etaj dispune de un bucătărie, o maşină de spălat pe fiecare palier şi cameră de uscat rufe. Universitatea Bucureşti, în administrarea căreia se află căminul, promite că se vor face spaţii de recreere pe fiecare etaj, dotate cu canapele, scaune, televizor. Căminul are 284 de locuri de cazare.

„A1 e pe departe cel mai frumos si utilat cămin al Universităţii din Bucureşti. E un mediu oarecum mai select, pentru că aici nu prind loc decât cei mai buni dintre cei buni studenţi. Dezavantajul major îl reprezintă faptul că mai ai încă alţi doi colegi de camerî, de obicei, în astfel de cazuri, doi se împacă excepţional, iar al treilea rămâne în plus.
Avantaje? Spatiu, confort, maşina de spălat, linişte, o privelişte superbă de la balcon (mă rog, eu am stat la 9) şi un pic de ,,acasă”, spune Aura, fostă locatară a căminul A 1. 

Şi cele trei cămine ale Academiei de Studii Economice, din complexul Belvedere Nou, A 6, A7 şi A8, sunt foarte bine văzute printre studenţi. Camerele sunt de trei sau patru persoane, baie în cameră, paturi supraetajate, camera este spaţioasă, au balcon şi lift.

„Sunt renovate de curând, camerele au mobiler nou şi baie. Camera este foarte mare, aeristă şi o împarţi cu alte două persoane. În plus, în A8, camerele sunt cu aer condiţionat. Şi balcon! Avem balcon. Carrefour Orhideea, localuri faine, stadion, metrou si biserica aproape. Visul oricarui student”, spune Mădălina.  

Alte cămine care oferă condiţii bune de cazare studenţilor sunt căminele Th. Pallady, 1 şi 2. Acestea sunt în administrarea Universităţii Bucureşti. La căminul Th. Pallady 1 capacitatea de cazare este de 218 locuri, iar Th. Pallady 1 oferă 194 de locuri. Căminul Th. Pallady 1 are camere tip garsonieră, cu hol interior, patru paturi, grup sanitar propriu şi mobilier modern. Căminul a fost renovat în 2007. Căminul Th. Pallady 2 a intrat în circuitul cazării începând cu luna octombrie 2008. Are camere tip garsonieră, cu 2 paturi, grup sanitar propriu şi mobilier nou. Cel mai apropiat mijloc de transport este staţia de metrou 1 Decembrie (se află exact la ieşirea de pe poarta căminului). De aici până în centru faci 30 de minute, cu metroul.

„Majoritatea studenţilor n-au auzit de căminul acesta. E aşa..mai la marginea Bucureştiului, mai exact la staţia de metrou 1 Decembrie. Partea bună e că avem metroul aproape şi, contrar opiniei majoritare că stăm la capătul lumii, facem 20 de minute până la Unirii. Se poate şi mai rău. Căminul are condiţii foarte bune. Baie-n cameră, doar o colegă, mobilier nou. Dacă mă întrebi de viaţa de cămin… nu poţi să-ţi decât că în Pallady nu este viaţă de cămin. La modul că aici mereu e linişte. N-ai zice că îl populează persoane de 20 de ani. N-ai zice că-l populează nimeni, la ce linişte este uneori. Dacă se adună mai mulţi pe hol şi schimbă şi ei păreri, ca studenţii, na, mai şi râd mai zgomotos, vine portarul şi întreabă ce-i cu debandada asta. Şi te gândeşti că omul ăsta ar putea fi condamnat la pedeapsa cea mai gravă în Regie. Studenţii din Pallady, în schimb, se duc tiptil în camere. După 22.00, nimeni străin n-are voie să stea la tine. Adică la 22.00 fix vine portarul şi-ţi bate-n uşa. Depinde ce vrei. Dacă vrei să înveţi şi să ai o viaţă liniştită, vino aici”, spune un student din Pallady.

Căminele din campusul Universităţii Politehnica din Bucureşti, cele din Grozăveşti, din Kogălniceanu (în apropierea Facultăţii de Drept) ori din campusul Tei sunt foarte populare printre studenţii. Popularitatea se datorează atât numărului mare de locuri pe care aceste campusuri le oferă, dar şi pentru că sunt renumite pentru ” viaţa de student” de aici: gălăgie, chefuri, cluburi.

Campusul Universității Politehnice din București beneficiază de aproximativ 13.000 de locuri de cazare, repartizate în 2 complexe:

  • Campus Regie
  • Campus Leu

Complexul Studenţesc Regie este cel mai mare complex de cămine din Bucureşti. Este compus din 27 cămine studenţeşti (26 aparţinând Universităţii Politehnica din Bucureşti şi unul – P20- aparţinând Universităţii de Medicină), o spălătorie, un dispensar medical, un birou de poliţie, mai multe magazine alimentare, restaurante şi cluburi.

Cele 27 de cămine sunt împărţite în trei categorii:
•    P1 – P11 : camere cu patru locuri şi grup sanitar propriu;
•    P13, P14, P17, P18: camere cu patru locuri, lavoar în cameră şi grupuri sanitare comune la capetele culoarelor;
•    P15, P16, P21 – P27: camere cu două locuri, lavoar în cameră şi grupuri sanitare comune la capetele culoarelor.

Căminele P12 şi P19 au camere de două locuri cu grup sanitar propriu şi în ele sunt cazaţi studenţii familişti, cadre didactice tinere din Universitatea Politehnica din Bucureşti, studenţii străini veniţi prin programele Europene LLP-ERASMUS, LEONARDO sau MUNDIS, cadre didactice venite la schimb de experienţă etc.

Cele mai apropiate şi utile mijloace de transport sunt staţia de metrou Grozăveşti, autobuzul 601 şi tramvaiul 1.

„În primii ani statul în cameră cu încă 3 colegi (cu baie la cameră) sau cu 1 coleg (baie pe palier – deloc confortabil), te ajută destul de mult, te dezvolţi, socializezi. Ulterior acest lucru trece ușor în plan negativ, ajungi să simţi că te sufoci convieţuind într-un spaţiu mic cu încă 3 colegi Ai două soluţii: – ori pleci din cameră, de dragul prieteniei; – ori rămâi în cameră și riști să strici o prietenie. Însă nimic nu se poate compara cu petrecerile căminului (cămin = bloc de 5 etaje cu 500 de oameni, de 6 ori mai mult decât un bloc normal), automat în fiecare săptămână e ziua a câte unui flăcău/fetișcană. Și în caz că nu se întîmplă asta, e vreun examen/restanță/examen parțial ce merită sărbătorit. Dacă nici aici nu e cazul, atunci, schimbăm căminul. Prin prisma unui băiat, de departe cea mai haioasă treabă din cămin, e rutina unei fete care se chinuie 3-4 ore să se aranjeze (machiaj, ținută, prestanță), pentru a merge 7 pași numărați pînă la modulul/camera alăturată (de aceea eu susțin petrecerile în pijamale, pentru că nu necesită atîta muncă și astfel mai protejăm fetele astea). PS: E foarte ușor la început să împarți un spațiu mic cu cineva, însă pe măsură ce avansezi în vîrstă, acest spațiu ți se pare foarte mic doar pentru persoana ta și nevoia de libertate/intimitate te obligă să faci gesturi care nu sunt tocmai pe placul celorlalți” spune Alex, student care a locuit câţiva ani în complexul Regie.

Complexul Studenţesc Leu este compus din 2 cămine (A LEU şi C LEU), o cantina, un bufet cu servirea la mese, o spălătorie şi un dispensar medical. În A LEU sunt camere de trei locuri cu grup sanitar propriu, iar C LEU are camere cu doua locuri, lavoar în cameră şi grupuri sanitare comune, dispuse la capetele culoarelor.

Cele mai apropiate mijloace de transport sunt staţia de metrou Politehnica şi RATB: 69, 90,91, 96, 105 126, 137, 336.

„Am locuit timp de 2 ani în căminul Leu C şi am ajuns la concluzia că reprezintă o mare dezamăgire. Te încântă prin faptul că este în campusul facultăţii, că ai staţia de metrou peste drum, mall-ul la 2 paşi, internet gratuit, dar după 2-3 luni de locuit acolo ai da apropierea asta şi internetul pe nişte condiţii mai decente. Camerele sunt foarte mici, mobilierul vechi(cu excepţia unor paturi), băi murdare, robinete, uşi, ferestre şi încuietori defecte, pe care studentul le va repara din banii proprii. În general, poţi învăţa liniştit pentru că nu au loc petreceri dese în cămin, iar majoritatea sunt la etajele superioare- unde stau studenţii Politehnicii. Atât vara, cât şi iarna, caloriferele sunt pe post de bibelou, pentru că cele mai multe dintre ele nu funcţionează corect iar personalul auxiliar al căminului nu este dornic să te ajute în niciun fel. Aş fi trecut cu vederea toate aceste minusuri dacă chiria în acest cămin nu ar fi fost atât de mare pentru condiţiile oferite”, este părerea Alexandrei.

Complexul Grozăveşti are căminele A, B, C, D (parter + 5 etaje) compuse din camere cu două paturi, mobilier pentru două persoane (dulap, masă pentru calculator, scaun) şi lavoar în cameră. Baia este comună; sunt două băi pe fiecare palier, dispuse la capetele culoarului. Căminele C şi D au fost renovate în anul 2006, căminul B a intrat în circuitul cazării în octombrie 2008, în urma unui proces de reparaţie, iar căminul A s-a redeschis în octombrie 2009.

„Eu locuiesc în Grozăvești B și sunt mulțumită de condiții. Camerele nu sunt mari, dar, cu puțină creativitate, te poți juca cu amenajarea spațiului în fel și chip. E renovat de câțiva ani, mobilierul este nou, avem termopane, căldură berechet iarna… Prieteni cu 6 picioare nu am întâlnit încă… poate și pentru că sunt scrupuloasă la capitolul curățenie. Oamenii sunt liniștiți pe aici, nu urlă manelele, nu se țin petrecerile lanț, poți să dormi, să citești, să înveți, să asculți ce muzică îți place – fără bruiaj. Toaletele sunt, într-adevăr, pe hol, ceea ce îi poate speria pe unii. Și eu am fost destul de cocoloșită acasă, dar n-am suferit niciun șoc când s-au schimbat condițiile. Căminul te învață să te adaptezi mai ușor și să te descurci în multe situații fără să scâncești după mama.
În schimb, se ciocăne destul de mult pe la uși. După sare, după cerșit pâine când ți-e prea lene să ieși prin ploaie până la Carrefour-ul de alături, după uscătorul de rufe sau te miri ce altceva. Dar asta îmi place grozav, îmi dă sentimentul ăla de tabără, de viață la comun. Cunoști oameni, îți faci amici, te uită Dumnezeu la o ceașcă de cacao făcut la microunde cu pletosul de la camera vecină, stai la cafele nocturne pe calorifer cu cea mai bună prietenă și depeni bucurii și dezamăgiri… Acum o săptmână am făcut petrecere cu clătite pe coridor și mi-am prăjit fusta pe plită.
Și ce-mi place în cămin cel mai mult e că nu știi niciodată unde o să aterizezi. Vin acasă seara, obosită și îmi pun de mâncare pe la 12 noaptea, cu gândul că imediat după mă refugiez în pat și devorez o carte groasă până la ore mici. Dar ciocăne vecinu’: „Hai, că ne-am strâns câțiva în curte, nu vii să ne cânți la chitară? Hai, te rog, te rog, te rooog!” Poți să-i refuzi…?!”, povesteşte Anca-Maria.

Campus Studenţesc Tei oferă studenţilor locuri în şase cămine.

Cămin C2

– 5 etaje – 400 locuri cazare;
– 4 sau 5 studenti in camera;
– grup sanitar comun;

Cămin C3

– 8 etaje – 784 locuri cazare;
– 4 sau 5 studenti in camera;
– grup sanitar pe modul (la fiecare 2 camere);

Cămin C4

– 8 etaje – 784 locuri cazare;
– 2 studenti in camera;
– grup sanitar pe modul (la fiecare 2 camere);

Cămin C5

-demolat;    

Cămin C6

– un etaj – 160 locuri cazare;
– 3 studenti in camera;
– grup sanitar comun;

Cămin C7

– 10 etaje – bloc garsoniere – 484 locuri;
– 3 studenti in camera sau familie;
– grup sanitar propriu;

Căminele se află pe b-dul Lacul Tei, iar mijloacele de transport apropiate sunt: RATB-182, 282, staţia Maica Domnului şi staţia de metrou Ştefan cel Mare.

„Condiţiile sunt bune: mobilier nou, camera suficient de mare. Viaţa de cămin este una liniştită, cât de cât. Nu se compară chefuri de aici cu cele din Regie ori Grozăveşti, dar nici una plictisitoare nu poţi spune că este. Ai unde ieşi, chefurile sunt nelipsite, în plus, avem cluburile sunt aproape. Principalul avantaj este că faci foarte puţin până la facultate, cam două minute, aşa”, spune Ştefan.

Complexul Mihail Kogălniceanu are o capacitate de cazare de 614 locuri. Este format din cãminele A şi B, compuse din camere cu două, trei sau patru paturi. Pe fiecare palier se găsesc două băi. Căminul B a fost renovat, are mobiler nou şi uşi de termopan, dar căminul A a rămas cu vechiul mobilier. Mijloace de transport apropiate sunt staţia de metrou Eroilor şi RATB: 61, 69, 90, 91, 122, 137, 268, 336, 601.

„Căminul Kogălniceanu este situat într-o zonă centrală, liniştită cu acces rapid la mijloacele de transport în comun. Condiţiile sunt foarte ok, pentru 100 şi ceva de lei pe lună. În plus, ai cantina aproape, cu mâncare foarte bună şi preţuri accesibile. Oamenii care populează căminul sunt faini, distracţia este în toi. Dezavantajele nu prea le-am simţit, bănuiesc că sunt la fel ca la toate căminele de stat: n-ai baie proprie, n-ai bucătărie deloc, intri doar dacă ai media foarte mare, dacă eşti caz social, minoritar sau copil de cadru didactic”, spune Lavinia.

Căminul Panduri are camere cu două sau cinci paturi şi baie la comun pe fiecare palier. Capacitate de cazare este de 221 locuri. Căminul se află pe Şoseaua Panduri. Cele mai apropiate mijloace de transport sunt autobuzele 69, 90,91, 96, 122, 126, 137, 226, 268, 368.

„Camerele sunt foarte mari, sunt camere de câte doi, cinci şi sapte studenti, sunt curate, cu parchet, termopane. Mobilierul este nou în principiu, dar are câţiva ani şi este un pic uzat. Iar chefuri sunt frecvente în Panduri, chefuri de-ale studenţeşti cu muzica la maxim care se aude în tot căminul. Mă deranja că se gătea pe hol. Mirosea tot timpul a cartofi prăjiţi şi peşte. Nici cu băile comune nu-i prea bine, era întodeauna mizerie acolo”, povesteşte Andrei.

Campusul „Agronomie-Herăstrău” are o suprafaţă de 38 de hectare şi este situat în apropierea parcului Herăstrău. Complexul are nouă cămine în care locuiesc 4.000 de studenţi. Căminele au centrale termice proprii, iar camerele sunt dotate cu cablu TV şi cu prize de acces gratuit la internet. Fiecare palier are bucătării dotate cu plite electrice, cuptoare cu microunde şi cu maşini de spălat.

În complexul alimentar „Agronomie” din interiorul campusului, studenţii au o sală de mese şi două resturante („Rustic” şi „Salonul Albastru”). În incinta campusului sunt şi magazine cu produse alimentare. 

Campusul dispune de o bibliotecă şi de o biserica studenţească unde se desfăşoară servicii religioase şi activităţi educative cu tinerii.

Complexul sportiv din Agronomie este compus dintr-o sală de sport polivalentă de dimensiuni olimpice, o sală de fitness, un teren de fotbal cu gazon, un teren de fotbal cu iarbă sintetică, un teren de tenis cu piciorul. În campus, sunt organizate competiţii sportive, dar şi spectacole cultural-artistice de diverse genuri.

Căminele care au o reputaţie mai proastă în rândul studenţilor sunt cele localizate foarte departe de facultăţile la care aceştia studiază.

Compexul Măgurele are o capacitate de cazare de 644 locuri şi este format din căminele Gl, G2, G3, G4. Căminele au în compunere module cu două camere, cu două sau trei paturi în cameră. Modulul dispune de un hol şi de grup sanitar propriu. Mulţi dintre studenţi, însă, se feresc de acest complex deoarece este în afara Bucureştiului şi ajung foarte greu în oraş. Mijloacele de transport apropiate sunt autobuzele 433 şi 455, dar acestea vin o dată pe oră, iar studenţii trebuie să apeleze la maxi-taxi. 

„În căminele din Măgurele nu găseşti o atmosferă tipic studenţească. Principala cauză cred că o reprezintă distanţa faţă de oraş, izolarea de agitaţia Bucureştiului. Din acest motiv, un prim dezavantaj ar fi faptul că trebuie să plăteşti 2 lei o călătorie cu maxi taxi, până la cămin. Printre persoanele cazate întâlneşti, în primul rand, studenţi la fizică (Facultatea de Fizică, din Măgurele) dar şi de la alte facultăţi, ce aparţin de Universitatea Bucureşti. Unii dintre ei au terminat şi facultatea, şi-au găsit un job, au chiar şi un copil, însă au rămas în continuare acolo, datorită chiriei mici pe care o plătesc. În general, nimeni nu stă foarte mult timp aici. Mulţi dintre ei nici nu şi-au despachetat încă bagajele, că se gândesc deja la ziua când se vor muta în altă parte. Condiţiile sunt bune, atâta timp cât ţi le faci tu. Căminul nu îţi oferă prea mult lux. Când am intrat prima oară în camera mea, am vazut două paturi dezmembrate, două mese cu picioare de fier şi un fel de dulapuri improvizate. Partea buna a fost că am avut baie la modul şi că am stat singură în cameră. La parterul căminului G3 este un bar studenţesc ce mai însufleţeşte atmosfera. În general, nu prea au loc petreceri în cămin, toată lumea e liniştită şi nu se aude prea mult zgomot. Asta înseamnă că poţi găsi o atmosferă ideală dacă ai mult de învăţat, fără prea mulţi factori externi care să îţi distragă atenţia. Preţurile sunt foarte mari la cele două alimentare pe care le găseşti în zonă. Nu îti rămâne decât să îţi faci cumpărăturile din Bucureşti şi să speri că nu ţi se va rupe sacoşa, din cauza greutăţii, până străbaţi traseul spre cămin. Ca să ajungi din Măgurele la Universitate, trebuie să schimbi 3 tipuri de mijloace de transport: maxi taxi-tramvai-metrou. Chiria pe lună e undeva între 100 şi 150 de lei. Pe timpul verii, ea ajunge şi la 300 lei. Căminul mai dispune şi de propria reţea de internet, pentru care plăteşti 30 de lei de persoană/lună”, spune Andra, fostă chiriaşă a căminului Măgurele.

Căminul Fundeni are camere de două persoane. Fiecare cameră dispune de grup sanitar propriu. Căminul a fost izolat termic, dar are mobilier vechi. Are o capacitate de cazare de 204 locuri.

Mijloacele de transport apropiate sunt 66, 182 sau 253.

Studenţii care stau în Fundeni se plâng, în primul rând, de timpul pe care sunt nevoiţi să-l piardă pe drum. „Mai puţin de o oră nu faci până în niciun punct de interes din Bucureşti. Numai până la supermarket, singurul nostru magazin din zonă, faci cam.. 10 minute. Preţuri un pic mai piperate, dar na, aia e, când ţi se face foame sau poftă de bere-n miezul nopţii, te sacrifici. Mă trezesc mai devreme decât toţi colegii mei şi ajung acasă mai târziu decât toţi. Ai zice că am cea mai activă viaţă. Eh, dacă stau să mă gândesc, nu chiar este aşa rău. Măcar iarna e cald, avem baie-n cameră şi am un singur coleg. Camera arată… hai să-i spun decent. Avem termopane, doar cu asta pot să mă laud. Aaa..şi saltele faine. În rest, uşa de lemn şi la baie şi la intrare, mobilier vechi, paturi de fier, ca alea de spital. Dulapul este mic. Şi n-avem cabină de duş. Faci duş aşa, în faţa chiuvetei. Dar, una peste alta, este linişte, având în vedere că sunt puţini studenţi. Deci poţi să înveţi aici. Portarii sunt de treaba, iar când te plictiseşti poţi da şi un chef mic, nu se supără nimeni. În rest…pentru distracţie, trebuie să faci un drum până în centru”, spune Bogdan, fost chiriaş al căminului Fundeni.

Cookies