ESENTIAL

Afacere USL: Chiliman întreţine firma amicului lui Voiculescu cu bani din primărie

Reabilitarea fostului sediu al Primăriei Sectorului 1 din Bdul. Banu Manta ar fi trebuit finalizată în decembrie 2011, dar termenul va fi decalat, după cum apreciază reprezentanţii administraţiei locale, întrucât mai sunt de executat lucrări atât la exterior, cât şi la interior pentru amenajarea noilor birouri.

Între timp, angajaţii primăriei îşi desfăşoară activitatea în sediul modern de pe Șos. Bucureşti-Ploieşti ce aparţine unui apropiat al familiei „antenelor” lui Voiculescu: Corneliu Pascu, fost senator din partea Partidului Conservator, coleg în alianţa USL cu liberalul Andrei Chiliman.

„Până la sfârşitul lui 2012 ne mutăm în vechiul sediu. Contractul actual de închiriere expiră în martie, cu posibilitatea de prelungire. Acolo (n.r. – în Bdul Banu Manta) lucrările sunt finalizate în proporţie de 90%, dar mai urmează şi cele de amenajare interioară”, a declarat pentru B365.ro Alex Ichim, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sectorului 1.

Peste trei milioane de euro în trei ani

În condiţiile în care contractul dintre Primăria Sectorului 1 şi firma fostului senator conservator P.C. Management & Consulting SRL se va derula până la sfârşitul acestui an, Corneliu Pascu va încasa încă 800.000 de euro de la Chiliman  ţinând cont de faptul că, lunar, chiria se ridică la 15 euro/mp, inclusiv TVA, după cum au precizat oficialii administraţiei locale.

Până acum, în conturile firmei P.C. Management & Consulting SRL au intrat peste 3 milioane de euro de la Sectorul 1.

„Contractul a fost încheiat la preţul de 20 euro/mp la o suprafaţă de 4.600 metri pătraţi, însă din anul 2011 s-a renegociat la 15 euro/mp”, a menţionat Ichim.

Contractul de închiriere cât jumătate din afacerile firmei

Contestat din cauza preţului mare, mai ales în condiţiile scăderii pieţei imobiliare, contractul încheiat acum trei ani a adus multiple beneficii companiei de consultanţă a lui Pascu. Astfel, când nu-l avea chiriaş pe Chiliman, firma P.C. Management & Consulting SRL avea profit şi de 13 ori mai mic. Datele centralizate de Ministerul de Finanţe arată că cifra de afaceri a societăţii a crescut de zece ori din 2008 până în 2009, când au început să intre încasările din chiria pe imobil, jumătate din volumul total al afacerilor din 2010 fiind cât chiria pe acel an:

Corneliu Pascu, apropiat al familiei Voiculescu, deţine controlul grupului de firme Iridex cu afaceri de la construcţii până la gestionarea deşeurilor. Iridex controlează şi Societatea de Servicii Bucureşti (SSB) care a câştigat în 2005 controversatul contract pentru igienizarea Camerei Deputaţilor, alături de alţi acţionari: deputatul William Brânză şi „starul” Daddy Fizz.

Sediul primăriei din Banu Manta – monument istoric

Lucrările de reabilitare la sediul Primăriei Sectorului 1 au început în anul 2006 în baza unui grant obţinut de Ministerul Lucrărilor Publice şi Amenajarea Teritoriului (actualul Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului) de la Banca Mondială pentru consolidarea monumentelor istorice din Bucureşti.

Astfel, ministerul de resort suportă costurile de renovare exterioară, primăria contribuind financiar doar pentru amenajarea interioară şi alte finisaje, cu aproape zece milioane euro.

În toamna anului 2009, acoperişul clădirii din Bdul. Banu Manta a luat foc, după care o parte din acesta s-a prăbuşit. La vremea respectivă nu se afla nicio persoană în interiorul imobilului şi nu au fost înregistrate victime.

Primăria Capitalei stă, de asemenea, cu chirie de aproape 250.000 de euro pe lună, Sorin Oprescu fiind tras la răspundere de consilierii generali deoarece din chiria pe trei ani, în sumă de 9 milioane de euro, municipalitatea şi-ar fi putut construi propriul sediu.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button