CALENDAR ORTODOX. Sfantul Ioan Gura de Aur este sărbătorit ASTĂZI, JOI, 13 NOIEMBRIE

de:
13 nov. 2014
0 Afișari
CALENDAR ORTODOX. Sfantul Ioan Gura de Aur este sărbătorit ASTĂZI, JOI, 13 NOIEMBRIE

CALENDAR ORTODOX. Sfantul Ioan Gura de Aur, JOI, 13 NOIEMBRIE. Sfantul Ioan este pomenit de trei ori pe an: 13 noiembrie, 27 şi 30 ianuarie, conform romaniatv.net.

Cel întru Sfinți Părintele nostru Ioan Gură de Aur, Arhiepiscop al Constantinopolului a fost un cunoscut episcop, teolog și predicator din secolele IV-V, în Siria și Constantinopol. Este binecunoscut pentru elocvența cuvântărilor sale publice și pentru denunțarea abuzurilor de autoritate din Biserică și din Imperiul Roman din acea vreme. Avea o mare aplecare spre asceză. După trecerea sa la Domnul, a fost numit Chrysostom.

CALENDAR ORTODOX. Sfantul Ioan Gura de Aur, JOI, 13 NOIEMBRIE. Biserica Ortodoxă îl cinstește ca sfânt (cu pomenirea la 13 noiembrie) și l-a rânduit între Sfinții Trei Ierarhi (pomeniți la 30 ianuarie), alături de Sfântul Vasile cel Mare și Sfântul Grigorie Teologul. Este recunoscut și de Biserica Romano-Catolică, care îl cinstește ca Sfânt și Doctor al Bisericii, precum și de Biserica Anglicană, ambele făcându-i pomenirea la 13 septembrie. O parte din sfintele sale Moaște au fost furate de cruciați în 1204 (amintirea acestui eveniment se face la 27 ianuarie) și duse la Roma, fiind restituite Bisericii Constantinopolului pe 27 noiembrie 2004 de către Papa Ioan Paul al II-lea.

Citeşte şi Lasata Secului pentru Postul Craciunului: Ultimul ospăţ înainte de Postul Craciunului

Uneori este numit și „Ioan al Antiohiei”, dar acest nume se referă în realitate la un episcop al Antiohiei din anii 429-441 d.Hr., care a condus un grup de episcopi răsăriteni moderați în timpul controversei nestoriene.

CALENDAR ORTODOX. Sfantul Ioan Gura de Aur, JOI, 13 NOIEMBRIE. Într-o vreme în care clerul cetății era vehement criticat pentru stilul său de viață luxos, Sfântul Ioan era hotărât să reformeze clerul din Constantinopol. Eforturile sale s-au lovit de o serioasă rezistență și au avut un efect limitat. Ca teolog, el a fost și rămâne foarte important pentru creștinătatea răsăriteană, dar a fost considerat mai puțin important pentru creștinii din Occident. El a refuzat în general să urmeze aplecarea contemporanilor săi spre alegorie, preferând vorbirea directă si aplicând pasaje și lecții din Sfânta Scriptură la viața de zi cu zi. Într-o anumită măsură, scrierile lui constituie o sinteză între metoda hermeneutică a mai alegoricei Școli din Alexandria și literalismul Școlii Antiohiene.

Cookies