Calea Victoriei și Arcul de Triumf, destinațiile principale pentru Spotlight 2022. Programul pentru weekendul 14-16 octombrie

12 oct. 2022
7108 Afișari
Calea Victoriei și Arcul de Triumf, destinațiile principale pentru Spotlight 2022. Programul pentru weekendul 14-16 octombrie
Calea Victoriei și Arcul de Triumf, destinațiile principale pentru Spotlight 2022. Programul pentru weekendul 14-16 octombrie. Sursa foto: Facebook/ Spotlight Festival/ Petru Ivu

Calea Victoriei și Arcul de Triumf se află pe harta Spotlight 2022. Unul dintre cele mai așteptate festivaluri de artă vizuală în aer liber revine la București în weekendul 14-16 octombrie.

Spotlight 2022 în weekendul 14-16 octombrie

A șasea ediție a Spotlight, intitulată „Made in RO”, devine spațiu expozițional pentru artiştii români care, vreme de 3 zile, transformă Bucureștiul într-o galerie de artă în aer liber.

Calea Victoriei este principala locație a Spotlight 2022 – între Cercul Militar Naţional şi Ateneul Român. În weekendul 14 – 16 octombrie, în fiecare seară între orele 19:00 şi 23:00, traseul festivalului de pe Calea Victoriei va fi animat de personaje 3D, instalaţii interactive, proiecţii de video mapping şi lucrări de VR.

Prima echipă din România care a fost nominalizată în competiţia celui mai mare festival al luminii din lume Circle of Light Moscova, MotionLab a pregătit pentru Spotlight – Made in RO un impresionant spectacol de video mapping şi sound design pe faţada Cercului Militar Naţional. Alte clădiri-simbol pentru Capitală care vor fi transformate prin intermediul lucrărilor de video mapping: Teatrul Odeon, Hotel Novotel şi Arcul de Triumf.

Instalații interactive

Bucureștenii sunt invitați să compună muzică din particulele poluante din aer în instalaţia „Particle Composer”.

În fața Hotelului Novotel – va fi localizată instalația semnată de artistul Denis Flueraru, proaspăt întoarsă de la prestigiosul festival Ars Electronica din Austria.

În faţa Muzeului Naţional de Artă al României – 8 creaturi animate 3D prind viaţă în instalaţia VR „Folklore Creatures – BestiAR”. Creaturile digitale sunt create în cadrul XR Month de artiştii români Alex Dohotaru, Augmented Space Agency, Irina Bako, Reniform şi Dan Pecete.

În piațeta Teatrului Odeon va fi instalația interactivă „Go Super”, inspirată de SuperLiga României. Aceasta prezintă momente de glorie din istoria fotbalului românesc într-un spectacol vizual impresionant.

În fața magazinului Muzica va fi centrul distracției la Spotlight. Atmosfera de petrecere dată de instalaţia Discoball va fi întreţinută de muzica bună transmisă live de Radio Europa FM.

Două instalații de light-art vor fi în Piața Revoluției:

  • „Human Head” – o instalaţie de video mapping pe o sculptură de mari dimensiuni.
  • Instalaţia Kaleidoscope – publicul Spotlight va avea parte de o experienţă imersivă de culoare, lumină şi sunet, ce reconstruieşte universul hipnotizant al unui caleidoscop. Înalt de 4 metri şi lung de 8 metri, caleidoscopul supradimensionat invită vizitatorii să păşească înăuntru şi să se lase purtaţi de iluzia de culoare şi lumină.

Instalații în Parcul Kretzulescu:

  • „Miniplex House of Light” – instalaţie de light art despre sustenabilitate.
  • „Manifest pentru echilibru” – instalație ce aduce un tribut lui Constantin Brâncuși. O coloană modulară din lemn provenit din surplusul producţiilor de mobilier din România.
  • „Păzitorul” – bucureștenii vor avea ocazia să își facă selfie aici.

Pe trotuarul Muzeului Național de Artă al României va fi amplasată instalația de light-art „Lumi.Nativ”. Trecătorii sunt invitați să străbată tunelul de lumină parcurs de pulsaţii succesive.

Pe traseul de pe Calea Victoriei, statuia lui Mihai Eminescu de la Ateneul Român şi statuia ecvestră a lui Carol I din faţa Bibliotecii Centrale Universitare vor fi animate de proiecţii de video mapping în cadrul programului „Statui Vii”, campanie ce îşi propune să valorizeze monumente emblematice ale oraşului printr-o serie de reactivări artistice.

100 de ani de la inaugurarea Arcului de Triumf

A doua locație a festivalului Spotlight din acest an este Arcul de Triumf. Aceasta va fi activată duminică, 16 octombrie, cu ocazia unui eveniment special dedicat împlinirii a 100 de ani de la inaugurarea monumentului.

Centenarul Arcului de Triumf va fi marcat printr-un spectacol de video mapping pe faţada construcţiei.

„Publicul este invitat să descopere şi interiorul monumentului printr-o expoziție tematică legată de istoria vremii și un performance vor crea un itinerar istoric și emoționant la interior”, transmite Primăria Capitalei.

Programul festivalului Spotlight 2022 în weekendul 14-16 octombrie: începe la ora 19:00 și se încheie la ora 23:00.

Cookies