Calea Victoriei din București, propunere pentru transformare în zonă pietonală. De data aceasta, zona este comparată cu o șosea din Bruxelles

24 apr. 2023
2792 Afișari
Calea Victoriei din București, propunere pentru transformare în zonă pietonală. De data aceasta, zona este comparată cu o șosea din Bruxelles
Calea Victoriei din București, propunere pentru transformare în zonă pietonală. De data aceasta, zona este comparată cu o șosea din Bruxelles. Sursa foto: Facebook/ Ciprian Ciucu

Primarul Ciprian Ciucu a propus, din nou, ca strada „Calea Victoriei” să devină zonă pietonală. El a comparat Calea Victoriei cu o șosea din Bruxelles care, în anul 2022, a devenit pietonală.

Propunerea primarului a devenit virală pe Facebook

Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a postat în urmă cu trei zile o imagine de tip „înainte și după” a unei străzi din Bruxelles, la care a adăugat descrierea:

Calea Victoriei? Oh, wait…”

Primarul a încercat să readucă propunerea de a transforma Calea Victoriei în zonă pietonală, deși zona nu îi aparține. Postarea sa a strâns mii de aprecieri și sute de comentarii din partea interanuților.

Mulți bucureșteni i-au spus primarului că mai întâi ar trebui să rezolve problemele din Sectorul 6, și după să ia în calcul propunerea legată de transfomarea zonei centrale în zonă pietonală.

Hai să ne rezumăm deocamdată la Sectorul 6. Să îl lăsăm pe Nicușor în pace. Cel mai bine ne caracterizează, ca români, să ne uităm în curtea vecinului și să ne dam cu părerea.” spune M. A.

Ciprian Ciucu a mai propus și anul trecut același lucru: Calea Victoriei să devină pietonală. Atunci, primarul a dat drept exemplu străzile Oxford Street și La Rambla.

Mie îmi e clar, Calea Victoriei este singurul bulevard care poate urma modelul Oxford Street sau La Rambla, evident, păstrând proporțiile. Trebuie doar să îi dăm șansa să se salveze singură.”, a scris Ciprian Ciucu pe Facebook.

El a spus că Primăria Capitalei ar trebui să atragă investitori, dar mai întâi să închidă Calea Victoriei și să o schimbe din punct de vedere economic.

Însă, inițiativa de a face din Calea Vicitoriei zonă pietonală nu este tocmai nouă. Ea a fost lansată în mandatul de primar al lui Sorin Oprescu, conform impact.ro

Gabriela Firea a fost cea care a transformat Calea Victoriei în zonă pietonală în weekenduri, pe perioada verii, în perioada în care a fost primar general. Proiectul este continuat acum de primarul Nicușor Dan.

Calea Victoriei face parte din proiectul „Străzi Deschise”, care va reveni weekendul acesta în București

Primăria Capitalei a primit în urmă cu câteva luni aprobarea pentru „Străzi Deschise – București, Promenadă Urbană 2023”.

Zonele pietonale se vor activa începând de weekendul acesta, de pe data de 29 aprilie. Astfel, bucureștenii se vor bucura de aceste zone în intervalul 29 aprilie – 8 octombrie 2023.

Calea Victoriei face parte din proiectul „Străzi Deschise”, iar în anul 2022 a fost numită „cel mai vânat loc de promenadă din oraș”.

În 2022, „Străzi Deschise – București, Promenadă Urbană” a însemnat 23 de weekenduri pline de activități. Au participat aproape 700.000 de bucureșteni, 1.000 de artiști, 800 de evenimente, 50 de instituții au fost implicate și 35 de străzi au devenit pietonale la sfârșit de săptămână.

Ce este proiectul „Străzi Deschise”

În prima sa ediție, „Străzi Deschise” a propus punerea la dispoziție a unui spațiu exterior mai larg și mai sigur pentru socializare, sport și relaxare. În anul 2020, la inițiativa ARCEN, s-au aprobat câteva zone care au devenit, temporar, pietonale.

Printre acele zone se numără: Icoanei, Cotroceni, un tronson al Căii Victoriei, Edgar Quinet, tronsonul vest al Bulevardului Unirii.

A doua ediție, cea din 2021, a avut dublu rol, transferându-se din sfera pur funcțională adresată pietonilor, atât în sfera cercetării și colectării de date, cât și în cea cultural-economică, conform arcen.info

De data aceasta, insulele pietonale au fost conectate printr-un traseu coerent, legat la parcurile centrale și zona pietonală a centrului istoric – Delavrancea – Kiseleff – Calea Victoriei – Amzei – Icoanei – Splai, ce permitea activarea sigură și neîntreruptă a întregii zone centrale.

Te-ar putea interesa și:

Cookies