Calea Victoriei ar putea deveni pietonală în permanență. Asociația Străzi pentru Oameni a lansat o petiție către Primăria Capitalei și Consiliul General

07 aug. 2023
1460 Afișari
Calea Victoriei ar putea deveni pietonală în permanență. Asociația Străzi pentru Oameni a lansat o petiție către Primăria Capitalei și Consiliul General
Calea Victoriei ar putea deveni pietonală în permanență. Asociația Străzi pentru Oameni a lansat o petiție către Primăria Capitalei și Consiliul General | Sursa foto: Facebook - Străzi deschise - București

Asociația Străzi pentru Oameni a lansat o petiție către Primăria Capitalei și Consiliul General al Municipiului București prin care dorește ca artera Calea Victoriei să devină pietonală în permanență.

Petiție: Calea Victoriei să rămână pietonală permanent

În prezent, Calea Victoriei devine pietonală atunci când se organizează activități în cadrul proiectului „Străzi Deschise – București, Promenadă Urbană”. A treia ediție a proiectului a început pe data de 29 aprilie și se va încheia pe 8 octombrie 2023.

Asociația Străzi pentru Oameni, membră a comunității Declic, a inițiat o petiție în care vrea ca strada Calea Victoriei să rămână pietonală în permanență.

Iată ce spune Asociația:

Fă un exercițiu și uită-te pe fereastră. Ce vezi? Trafic auto, mașini parcate ilegal pe carosabil, pe trotuar, pe spațiul verde sau abandonate în spațiul public.

A venit vremea să decidem dacă dorim să ne continuăm viața în trafic și poluare sau dacă punem piciorul în prag și alegem o direcție total diferită, aceea de a prioritiza oamenii.

De asemenea, Asociația Străzi pentru Oameni a menționat și motivele pentru care această măsură este importantă. Bucureștenii ar putea avea un spațiu în care se pot întâlni pentru a socializa fără să fie perturbați de zgomotul mașinilor și de poluare.

Ar putea deveni un punct central pentru lucru și educație:

Conceptul de centru ca zonă pentru pietoni nu se rezumă doar la reducerea emisiilor și la deplasări pietonale mai sigure.

Cum ar fi ca în loc să cauți un birou liber ca să îți ții ședința, să cobori și să o ții pe o bancă, sub un copac? Sau să ai o întâlnire de afaceri fără să fii constrâns de locuri de parcare, de rezervări în prealabil dar și de bani?

În loc să dezbați cursurile de la facultate “la Mec“, cum ar fi să te poți întâlni într-o zonă centrală, publică și amenajată special în acest sens?

Petiția poate fi semnată AICI.

Piața Revoluției și Piața George Enescu ar putea deveni pietonale, conform unui proiect pus în dezbatere oficială

Asociația a mai transmis că propunerea ca Piața Revoluției și Piața George Enescu din București să devină pietonală a fost introdusă în dezbatere oficială. Acest lucru ar putea transforma zona într-un hub de transport în comun eficient:

Recent, s-a introdus în dezbatere oficială propunerea de a pietoniza Piața Revoluției și Piața George Enescu. Odată cu actualizarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă, există oportunitatea ca această zonă se se transforme într-un real hub de transport în comun care să preia traficul din zona centrală mult mai eficient decât o face în prezent.

La sfârșitul lunii mai, a fost lansat în dezbatere publică un proiect prin care Piața Revoluției ar putea deveni complet pietonală. Acest lucru a fost anunțat de Stelian Bujduveanu, viceprimarul general al Capitalei.

Viceprimarul le propune bucureștenilor ca cea mai reprezentativă zonă din Capitală să devină exclusiv pietonală. Zona menționată este cea din jurul Ateneului Român și cuprinde:

  • Piața George Enescu,
  • Piața Revoluției,
  • parcarea din fața Ministerului Afacerilor Interne.

Stelian Bujduveanu a transmis următoarele în cadrul conferinței „Orașul la scară umană – Manifest pentru regenerare urbană durabilă”, organizată de publicația GreenCommunity:

Dar hai să fim mult mai curajoşi. Şi proiectul pe care noi îl avem astăzi la nivelul Direcţiei Transporturi şi pe care îl vom lansa în perioada următoare este o sistematizare a traficului, încât să împingi traficul de pe Calea Victoriei, de la intrarea în piaţă, pe Ion Câmpineanu, iese în faimoasa intersecţie care dă în sus, spre Magheru. Adică tu reuşeşti să fluidizezi toată zona de acolo. Şi ai, în sfârşit, în Municipiul Bucureşti, o piaţetă care poate fi amenajată.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies