Căldura vine în București la pachet cu un miros oribil. E mirosul lăsat în urmă de stăpânii de câini care nu strâng după. Soluția la alții: adună probe ADN lăsate-n drum

19 iul. 2021
274 Afișari
Căldura vine în București la pachet cu un miros oribil. E mirosul lăsat în urmă de stăpânii de câini care nu strâng după. Soluția la alții: adună probe ADN lăsate-n drum
Căldura vine în București la pachet cu un miros oribil. E mirosul lăsat în urmă de stăpânii de câini care nu strâng după. Soluția la alții: Adună probe ADN lăsate-n drum. Sursa foto: Ana și Luna the dog

A venit căldura și un damf a răsărit în București în ultima lună. Este un mirosul urât, pe alocuri insuportabil, al stăpânilor de câini care nu strâng după ei și lasă să se rumenească la soare ce rămâne în urma acestor animale încântătoare. Din păcate ele nu își pot aduna singure mizeria, lăsând acest lucru în grija stăpânilor care le dau de mâncare. Tel Aviv a început să colecteze probe ADN de la animalele din oraș pentru a stopa această practică ce duce la o polare olfactivă și vizuală accentuată.

Nu știu la alții cum sunt și dacă și voi simțiți ce simt și eu, dar în ultimele săptămâni prin zona de Sector 3 unde locuiesc se simte, în arșița amiezii, un damf îngrozitor a ceea ce nu știu să spun mai frumos decât ce lasă câinii în urmă atunci când stăpânii nu adună după ei. Cu toate că amenzile sunt cuprinse între 200 și 500 de lei, mulți sunt cei care preferă să lase în voia naturii ceea ce animalele lor elimină în timpul plimbărilor prin oraș.

Resturile de la câini, lăsate unde animalul apucă să-și facă nevoiele

Dacă până acum nu se simțea așa de intens, că mă gândesc că practica asta nu a început acum o lună, de când a venit căldura sufocantă sunt zone în care mirosul este extrem de persistent și nu îți dă pace când treci pe lângă o asemenea comoară. Problema este că îți rămâne în nări cu mult după ce ai trecut de zona cu pricina și te fac să îți blestemi zilele și să bagi rapid nasul în sân, unde își are loc pe piele vreo picătură de parfum.

Și nu este doar în capul meu, unde mai pui că după ce am fost infectat cu COVID-19 anul trecut mi-am pierdut o parte din miros și totuși simt damful ăla de fiecaredată când ies din casă, fie că merg pe jos sau cu bicicleta. Pe această cale fac un apel la adresa oamenilor de bunsimț să strângă după animalele lor că nu-i atât de greu și ne-ar face un bine tuturor. Alții au ales metode diferite pentru a rezolva astfel de probleme urât mirositoare.

În Tel Aviv au început să colecteze mostre ADN de la patrupede

Din păcate se pare că problema asta nu este doar la noi ci se întâmplă și la case mai mari, însă aici autoritățile au ajuns cu totul la un alt nivel în privința măsurilor impuse. Astfel, în cel mai mare oraș din Israel au început să ceară proprietarilor de câini să ofere mostre din ADN-ul animalelor lor de companie. În acest mod vor să elimine definitv problema majoră a excrementelor de câini care se văd la tot pasul prin oraș.

Proprietarii de câini obligați să vină cu mostra ADN când înregistrează un animal nou sau reînoiesc permisul anual

Practic, toți proprietarii de câini trebuie să ofere aceste informații în momentul în care înregistrează un nou animal de companie sau îi reînoiesc documentele anuale obligatorii (deci la alții se poate).

Ulterior, toate datele vor fi salvate într-o bază de date la nivel de oraș. Pasul următor este ca autoritățile să preia mostre de mizerie găsită pe stradă și să compare ADN-ul cu cel din baza de date pentru a da de urma celor care nu strâng în urma lor și să fie amendați după cum merită.

Dacă la noi amenda este câteva sute de lei, în Israel aceasta se ridică la 224 de dolari. Din primele informații se pare că doar în Tel Aviv sunt peste 40.000 de câini cu stăpân. În București acest lucru nu este cunoscut încă, deși Primăria pregătește un recensământ al animalelor de companie în această toamnă.

Ce amenzi primesc posesorii de câini din București care nu strâng după ei

Autoritățile din București au, conform unei Hotărârii Consiliului General al Municipiului Bucureşti nr. 120/2010 privind normele de salubrizare ale Municipiului Bucureşti, o serie de reguli pentru cei care ies cu câinii la plimbare, arată o informare a Primăriei Sector 6.

Legile sunt clare, amenzile sunt serioase, însă dacă poliția nu se află în zonă să prindă neleguitorii în fapt ele sunt degeaba. Totuși, dacă te prind, trebuie să plătești între 200 și 500 de lei pentru neglijența respectivă.

„Art. 34 (1) Posesorii de animale de companie au următoarele obligaţii, în timpul plimbării animalelor pe domeniul public:

a) să deţină asupra sa materialele necesare (făraş, mătură, pungă, etc) pentru curăţarea locului şi evacuarea dejecţiilor fiziologice;

Unde nu ai voie să mergi cu câinii în București

b) să nu permită accesul animalelor de companie pe spaţiile verzi din parcuri, grădini publice şi cele aferente ansamblurilor de locuinţe, în spaţiile de joacă amenajate pentru copii, în magazine şi pieţe de desfacere a produselor agroalimentare. Accesul cu animalele de companie va fi permis numai în spaţiile special amenajate. Nu vor fi supuşi acestui regim câinii de serviciu ai Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor;

c) menţinerea câinilor în lesă, iar cei din categoria câinilor agresivi vor purta, obligatoriu, şi botniţă;

(2) Posesorii de animale de companie vor deţine carnete de sănătate pentru acestea şi vor asigura vaccinarea lor, în conformitate cu normele sanitar-veterinare în vigoare;(3) Posesorii de animale de companie vor asigura o permanentă stare de curăţenie şi igienizare a spaţiilor destinate creşterii acestora, luând măsurile necesare în vederea evitării poluării olfactive a celorlalte persoane;

(4) Persoanele care deţin animale de companie în imobile cu spaţii comune vor asigura protecţia şi siguranţa celorlalţi locatari, în raport cu aceştia. Această obligaţie le revine, de asemenea, şi în timpul plimbării acestora pe domeniul public.

Nerespectarea prevederilor prezentelor norme de către persoanele fizice constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă contravenţională de la 200 lei la 500 lei /Art.42, lit.a”, se arată în legea respectivă.

Cookies