BAZAR

Care sunt cele mai frumoase ziduri pictate ale Capitalei. GALERIE FOTO

Calcanele pictate aduc o pată de culoare în zonele în care se află, ieșind din monotonoia cromatică a orașului. 

♦ ♦ ♦

Această clădire de pe strada Lipscani este probabil unul dintre cele mai cunoscute astfel de exemple de pictură murală din București. Clădirea fostei banci Chrissoveloni ( nr. 8), actual in patrimoniul BNR, de pe strada Lipscani a fost pictat pe ambele părți. Desenul reprezintă o încercare de continuare a modelului de pe fațadă, îmbinată cu o ilustrare fantezistă în dreptul ultimului etaj al clădirii. 

♦ ♦ ♦

Cel mai „proaspăt”desen îl găsim în Gara de Nord, pe peronul cu numărul 14. Peretele de la intrarea înspre Muzeul CFR a fost amenajat cu prilejul festivalului Train Delivery, ce a avut loc la sfârșitul lunii iunie. 

sursa foto: Adysoft Adrian, via Bucuresti Realist Facebook

 ♦ ♦ ♦

Pe Calea Griviței calcanul dinspre stradă al unei clădiri a fost decorat cu o pictura de mari dimensiuni, executat cu minuţioziate. Desenul prezintă, ca element central, o siluetă cu un chip ce seamănă cu „Domnişoara Pogany” a lui Constantin Brâncuşi, ce poartă o mantie tricoloră şi ţine în braţe Coloana Infinitului. În jurul acesteia găsim câteva franzele zburătoare și mai multe elemente controversate de peisaj urban precum Memorialul Renaşterii din Piaţa Revoluţiei, desenat, cu un cartof desenat în „ţeapă”, silueta unei bisericii cu un turn sub formă inedită şi statuia lui Traian de pe treptele Muzeului de Istorie. Grafittiul a fost realizat în 2012 şi poartă semnătura artiştilor Allan Dalla şi Kero.  

♦ ♦ ♦

Și pe Bulevardul Timișoara găsim un exemplu de artă urbană pe calcanul unei clădiri.  Desenul este semnat de același Allan Dalla și reprezintă o imagine mai degrabă abstractă.

sursa foto: Allan Dalla Facebook

♦ ♦ ♦

Tot in zona Centrului Istoric, peste drum de spitalul Colțea, găsim un bloc de locuințe pe al cărui calcan sta o altă pictură. Desenul, în culori albastre, înfățișează un grup de oameni mergâînnd în același rând, într-o ilustrare cu aer de epocă.

♦ ♦ ♦

Cafeneaua Cafepedia, situată în apropiere de Hotelul Lido de pe Bd. Magheru, are pictat pe calcan un peisaj de câțiva metri înălțime. Pictura murală descrie un tablou hazliu, după cum se poate vedea în imaginile din galeria foto. 

♦ ♦ ♦

Ne întoarcem în Centrul istoric unde pe intrarea Soarelui (la intersecție cu strada Covaci) găsim o pictură murală care rezistă de mai mulți ani. Pe un calcan îngust, de doar un metru lățime, desenul înfățișează două doamne „la promenadă” pe o stradă într-un decor interbelic. 

 

Foarte proaspat este si desenul mural din cartierul Militari, inaugurat in onoarea prieteniei romano-polone: 

Pictura murala pe Iuliu Maniu


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button