Călătorie SF. Haideți cu noi cu drona, să vedeți ce n-au văzut Bucureștiul și Parisul, dar l-ar încânta pe Brâncuși

29 iul. 2021
134 Afișari
Călătorie SF. Haideți cu noi cu drona, să vedeți ce n-au văzut Bucureștiul și Parisul, dar l-ar încânta pe Brâncuși
Călătorie SF. Haideți cu noi cu drona, să vedeți ce n-au văzut Bucureștiul și Parisul, dar l-ar încânta pe Brâncuși

Pavilionul “Brâncuși“ din Craiova, proiectul faimosului arhitect Dorin Ștefan, se apropie de finalizare. Dorin Ștefan a interpretat operele lui Brâncuși, “Ovoidul” și “Pasărea Măiastră”, la o scară nemaiântâlnită și nemaivăzută. Pavilionul conține două entități spațiale, una subterană din beton și una supraterană din sticlă. Lucrarea dedicată creației și filosofiei lui Constantin Brâncuși este realizată integral din sticlă, o performanță tehnică cu totul remarcabilă. Mai jos, imagini spectaluoase cu “Oul” lui Brâncuși reinterpretat de Dorin Ștefan, imagini filmate cu drona.

În “Templul Meditației” se va intră prin subsol, acolo există o galerie în care vor fi prezentate proiecții de la Centrul Pompidou din Paris. Apoi, printr-un lift de o singura persoană, putem urca spre Lumină, prin uriașul Ovoid realizat din panouri grandioase de sticlă, pereți lungi de aproape 13 metri și lați de trei.

Templul Meditației” este o invitație spre Lumină și renaștere

Despre acest proiect extraordinar am mai scris, citiți aici interviul integral cu arhitectul Dorin Ștefan.

Pavilionul, brincusi, din, craiova
In interiorul Ovoidului, foto credit Dorin Stefan.

Dorin Ștefan, arhitect: “În proiectul de la extindere a Muzeului de Artă din Craiova, ideea a fost să facem un pavilion în curtea Muzeului care să vorbească despre Brâncuși, care să semnaleze de fapt prezența lui Brâncuși în zonă, în Craiova, Târgu Jiu și Hobița. Am zis că acest pavilion să vină cu un cu totul alt limbaj. Trebuie dus mai departe ceea ce Brâncuși a intuit și a realizat și nu să ne întoarcem la o sculptură de-a lui pe care să o tot modelăm. Deci nu trebuia să preluăm un limbaj formal din Brâncuși. Și atunci am zis să facem două lucruri: unul de performanță tehnică și unul de imagine”.

brincusi, sticla, craiova
Drumul spre lumina se parcurge cu un lift de o singura persoana. Ovoidul se aflâ in curtea Palatului Mihail din Craiova.

Dorin Ștefan, arhitect: “Performanța tehnică este legată de faptul că am folosit integral sticlă și la structură și la închidere. Performanța este faptul că sunt pereți de sticlă lungi de 12 metri și jumătate bucată și de trei metri lățime, aduși din Germania de la o fabrică specială. Acum sunt mai multe fabrici care fac aceste panouri, acum șase ani când am început proiectul era singură fabrică. Au trimis cu tirurile speciale panourile, au avut niște carcase din lemn că să fie transportate. Nici ei nu mai făcuseră până atunci bucăți de sticlă de 12 metri și jumătate, între timp au ajuns și la 15 metri și se pare că vor ajunge și la 20 de metri. Am avut noroc că proiectul era făcut pentru panouri de 9 metri. Între timp șantierul a întârziat, am avut noroc, tehnologia ne-a ajuns din urmă”.

sticla, dorin, stedan, brincusi
Pina si structura „Templului Meditatiei’ este realizată din sticlă.

Pavilionului “Brâncuși” a fost realizat din fondurile Consiliului Județean Dolj.

 

Cookies