Călătorie în Palatul din București în care Regele Mihai a fost forțat să abdice. Cum a ajuns Principesa Margareta chiriașa statului în Palatul Elisabeta

10 nov. 2021
5630 Afișari
Călătorie în Palatul din București în care Regele Mihai a fost forțat să abdice. Cum a ajuns Principesa Margareta chiriașa statului în Palatul Elisabeta
Călătorie în Palatul din București în care Regele Mihai a fost forțat să abdice. Cum a ajuns Principesa Margareta chiriașa statului în Palatul Elisabeta

În august 1944, după ce Palatul Regal din București a fost bombardat, Regele Mihai I i-a cerut permisiunea mătușii sale, Principesa Elisabeta, să-și mute curtea la Palatul de pe malul lacului Herăstrau. În această clădire istorică, proiectată în stil maur și brâncovenesc, albă și frumoasă ca o zi de vară fără sfârșit, Regele Mihai avea să fie forțat să abdice. Se întâmpla într-o zi de iarnă: 30 decembrie 1947, ziua care a schimbat direcția României. 54 de ani mai târziu, în primăvara anului 2001, Regele Mihai avea să se întoarcă pentru totdeauna în Palatul familiei sale, care devenise între timp salon de nunți. Cine a fost mătușa Regelui, ce am văzut și ce am aflat la Palatul Elisabeta, mai jos, într-un nou episod din “Make Bucharest Great Again”, un proiect B365.ro dedicat patrimoniului orașului.

Când intri în Palatul Elisabeta de pe Șoseaua Kiseleff din București, este ușor să ți-l imaginezi pe ultimul Rege al României în încăperile elegante și luminoase, decorate cu obiecte personale aduse de la locuința sa din Versoix sau din Villa Sparta, reședința din Florența a mamei sale, Regina Elena. Este casa unui Rege.

Călătorie în Palatul din București în care Regele Mihai a fost forțat să abdice. Cum a ajuns Principesa Margareta chiriașa statului în Palatul Elisabeta
Palatul Elisabeta, alb, romantic, istoric. Foto Antoaneta Dohotariu.

Este ușor să ți-l imaginezi pe Regele Mihai I pe banca de piatră cu spătar sculptat cu motive florale. În loc de picioare are doi grifoni, iar mânerele sunt reprezentate de chipuri antropomorfe. Parcul cu arbori bătrâni are peste 10.000 de mp, o oază foarte valoroasă lânga Muzeul cu case țaranesti din toate zonele Romaniei, Muzeul Satului.

banca, palatul, elisabeta
Este ușor să ți-l imaginezi pe Regele Mihai I pe banca de piatră cu spătar sculptat cu motive florale. Foto Antoaneta Dohotariu.
Foto Antoaneta Dohotariu.

Cel mai alb, mai marin și mai zen Palat din București

Este cel mai estival Palat în care am intrat, un loc care emană calm și o puritate desăvârșită. Îți dă impresia că fost gândit ca să fie pe malul marii, și pe nu malul lacului Herăstrău. E simplu. Lumina cade pe liniile mediteraneene ale pereților albi și înțelegi de ce a aparținut unei Princepese care a fost Regina Elisabeta a Greciei ( 1922-1923). După ce n-a mai fost Regina elenilor, mătușa Regelui Mihai a luat cu ea Grecia și a recompus-o la București.

Călătorie în Palatul din București în care Regele Mihai a fost forțat să abdice. Cum a ajuns Principesa Margareta chiriașa statului în Palatul Elisabeta
Cel mai alb, mai marin și mai zen Palat din București. Foto Antoaneta Dohotariu.

Elisabeta, Palatul unei nostalgii de vară, confiscat de Statul Român

Palatul Elisabeta a fost construit în anul 1936 de arhitectul Corneliu M. Marcu pentru Regina Elisabeta a Greciei, născută Principesă a României, prima fiică a Regelui Ferdinand I al României şi a Reginei Maria. Are drept vecin, o altă construcție icon a Bucureștiului, Muzeul Satului, o construcție din cărămidă roșie, cu accente mănăstirești, proiectată în stil neo-românesc.

 curtea, palatului, elisabeta
Curtea Palatului Elisabeta are aproape 13.000 de mp, foto credit Antoaneta Dohotariu.

Poporul a făcut astăzi un divorț elegant de monarhie”

Am fost în Salonul Alb, în Sala Regilor, în Salonul Reginei Elena, în Salonul “Regele Ferdinad și Regina Maria”. Am intrat pe poarta din fier forjat dantelat și în încăperile cu elemente decorative din lemn, alamă, piatră și marmură. Uși grele, adevărate opere de artă, ferestre mari, șemineu cu stema regală, strălucire și armonie. Am văzut și sufrageria în care au fost invitați șefi de stat, Regi și Regine.

masa, regelui, palatul, elisabeta
La Masa Regelui, foto credit Antoaneta Dohotariu.
fereastra, palat, elisabeta
Interior Palatul Elisabeta, foto Antoaneta Dohotariu.
palatul, elisabeta
Pe colt, balconul in care iesea Regele Mihai al Romaniei. Foto Antoaneta Dohotariu.
Interior, Palatul Elisabeta, foto credit Casa Regala.

Am fost locul din care a plecat Regele Mihai I în exil, în iarnă anului 1947. “Monarhia este o piedică serioasă în calea dezvoltării poporului nostru, poporul a făcut astăzi un divorț elegant de Monarhie. Vom îngriji ca fostul Rege să plece liniștit pentru ca nimeni să nu poată avea un cuvânt de reproș pentru acela care, înțelegând glasurile vremurilor, s-a retras”, Petru Groza în ședința extraordinară din 30 decembrie 1947.

interior, palat, elisabeta
„Vom îngriji ca fostul Rege să plece liniștit pentru ca nimeni să nu poată avea un cuvânt de reproș”, interior, Palatul Elisabeta, foto Antoaneta Dohotariu.
Semineu in Palatul Elisabeta, foto Antoaneta Dohotariu.

Regele Mihai: “Ce se întâmplă aici? Mi-ați tăiat telefonul, mi-ați înconjurat casa cu trupe”

Regele Mihai, într-un interviu cu Stelian Tănase: “ În seara zilei de 30 decembrie, Mareșalul Palatului ne cheamă la telefon și ne spune că Groza mă roagă urgent să vin la București de la Sinaia, fiindcă au de discutat o chestiune de familie. O chestiune de familie mi-am închipuit că va fi refuzul cu logodna mea, cu căsătoria. Și când am venit aici, am urcat sus în odăile noastre și a sosit și Groza, l-a adus și pe Gheorghiu Dej neanunțat și, în momentul ăla, a venit cu hârtia pe care a scos-o din buzunar și mi-a pus-o pe masă. Casa fusese înconjurată de trupele lor și soldații noștri au fost arestați și scoși, telefoanele tăiate complet și în jur, când m-am uitat, era artileria adusă acolo ca să înconjoare casa. M-am uitat și am spus : Ce se întâmplă aici? Mi-ați tăiat telefonul, mi-ați înconjurat casa cu trupe. Zice: Păi dacă nu se semnează asta cât mai repede, o să fie mare bucluc în țară. Mi-a spus: dacă nu semnați acum într-un sfert de ora, avem 1000 de oameni tineri care sunt închiși și dacă nu faceți ce spunem noi acum, trebuie să-i împușcăm pe toți”.

foto, veche, carol, elisabeta
Fotografie la inaugurarea Palatului, in anul 1937. De la stinga la dreapta: Principesa Elisabeta, Regele Carol al II-lea si sora lor, Marioara. Foto credit Agerpres.
Foto credit Agerpres. De la stinga la dreapta Regina Marioara, Regele Carol si Principesa Elisabeta.

Spre seară, Regele Mihai și Regina Mama au fost conduși la Peleș. Au fost urcați în trenul cu bilet doar dus în zorii zilei de 4 ianuarie 1948. La urcarea în vagon, militarii din gara de la Sinaia au fost obligați să facă un culoar care să stea cu spatele la Rege.

petru groza, regele mihai
Spre seară, Regele Mihai și Regina Mama au fost conduși la Peleș. Au fost urcați în trenul cu bilet doar dus în zorii zilei de 4 ianuarie 1948. In imagine Petru Groza si Regele Mihai I.

Palatul era înțesat cu trupe din Divizia “ Tudor Vladimirescu””

Momentul 30 decembrie 1947 de la Palat a fost descris și într-un raport al Legatiei Britanice la București, din 8 ianuarie 1948. Regele a observat un mare număr de trupe comuniste din Divizia Tudor Vladimirescu, antrenate de ruși, cu arme automate, pe care le-au încărcat imediat ce automobilul Regelui s-a apropiat de Palatul Elisabeta. Văzându-l pe Rege, trupele au permis trecerea automobilului acestuia, dar au barat drumul automobilelor din suită. Regele a intrat în Palatul Elisabeta, pe care l-a aflat înțesat cu trupe din Divizia Vladimirescu”.

“Palatul era înțesat cu trupe din Divizia “ Tudor Vladimirescu”. Foto credit Casa Regală.

54 de ani mai târziu, în ziua de 18 mai 2001, Regele Mihai I și Regina Ana s-au întors acasă, la Palatul care a devenit reședința Majestăților lor pe durata vieții, hotărâre votată de Parlamentul României.

Regele Mihai in balconul Palatului Elisabeta si Poporul. Foto credit Casa Regala.
Balconul gol al ultimului Rege. Foto Antoaneta Dohotariu.
Venirea Regelui Mihai la Palatul tinereții sale nu a fost o târzie revanșă a unui om care a avut ca destin Așteptarea”

Venirea Regelui Mihai la Palatul tinereții sale nu a fost o târzie revanșă a unui om care a avut ca destin Așteptarea. Prin întoarcerea Regelui, Palatul Elisabeta a devenit locul regalității de pe harta României de astăzi”, Casa Regală, documentar la 20 de ani după întoarcerea Regelui Mihai în Palat.

“Venirea Regelui Mihai la Palatul tinereții sale nu a fost o târzie revanșă a unui om care a avut ca destin Așteptarea”. Foto Antoaneta Dohotariu.
După moartea Regelui Mihai I, Monarhia a devenit “Asociație”

După stingerea din viață a Regelui Mihai I, Monarhia a devenit Asociația “Casa Regală”, de utilitate publică, iar viitoarea destinație a Palatului a devenit incertă. Până la urmă, Palatul a fost dat în folosință gratuită Casei Regale, pe o perioadă de 49 de ani, hotarâre adoptată de Parlament în vremea lui Liviu Dragnea. Principesa Margareta și-a asumat “cheltuielile curente specifice chiriașului, respectiv utilitățile și reparațiile curente”.

Palatul a fost dat în folosință gratuită Casei Regale, pe o perioadă de 49 de ani. Foto Antoaneta Dohotariu.

Din anul 2001 și până în 2017, imobilul “Palat Elisabeta” situat în Bulevardul Kiseleff, N4 28b, a fost pus la dispoziția Majestății Sale Regele Mihai I, în calitatea sa de fost șef al statului, în conformitate cu Legea 406/2001 privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de șef al statului român. Palatul se află în proprietatea statului român și este administrat de RA-APPS. Titularul dreptului de folosință gratuită, respectiv Asociația Casa Regală, își va asumă cheltuielile curente specifice prin analogie chiriașului, respectiv utilitățile și reparațiile curente, urmând ca reparațiile capitale să revină în sarcina proprietarului bunului, care este statul român, prin Regia Autonomă “Administrarea Patrimoniului Protocolului de Stat”, RA-APPS”, comunica în anul 2017 Guvernul României.

Scara care duce la apartamentele Regelui. Foto Antoaneta Dohotariu.
Valoarea de inventar a Palatului este de aproximativ 44, 4 milioane de lei, cel mai prețios fiind terenul de 12.987 mp”

Valoarea de inventar a Palatului Elisabeta este de aproximativ 44, 4 milioane de lei, din care valoarea aferentă terenului este cea mai mare, respectiv 38, 7 milioane de lei. Imobilul denumit Palat este compus dintr-un Palat de 1.383 mp, o anexă de 193 mp, bazin de 50 mp, două pavilioane de 10 kp și 9 mp. Suprafața construită totală este de 1.645 mp, iar terenul aferent de 12.977 mp din acte și de 12.987 mp suprafața măsurată”.

regina, maria, si, fetele, sale
Regina Maria si fetele sale se imbracau deseori in straie populare. Foto credit La Blouse Roumaine.

Regele Ferdinand și Regina Maria au avut 5 copii. Carol al II-lea, Elisabeta, Mărioara (Mignon)-Regina Iugoslaviei, Principele Nicolae și Ileana, Arhiducesa Austriei. Toți au trăit și au murit în exil, doar Principesa Ileana s-a întors în vizită în România după 1989. Era călugăriță în America.

A.S. R Printesa Elisabeta. Foto credit La Blouse Roumaine.
Cine a fost Principesa Elisabeta, mătușa Regelui Mihai I

Principesa Elisabeta s-a născut în ziua de 29 septembrie 1894 la Sinaia unde a și copilărit lângă bunicii ei, Regele Carol I și Regina Elisabeta. A fost toată viață pasionată de muzică, primele lecții de pian le-a luat cu George Enescu la Castelul Peleș. A fost un copil special, complicat, puțin iubit de mama sa, Regina Maria.

Regina Maria despre Elisabeta: “Ceilalți se tem de ea și-i înghit mojiciile, dar Carol ripostează și atunci sar scântei”

Regina Maria: „Sub fața ei frumoasă se ascunde o oarecare nemulțumire, resentiment, invidie. Ea nu se poate bucura de norocul cuiva.[…] Ea găsește cuvinte dure cu care să spună lucruri neplăcute, care-i ating pe ceilalți în cele mai sensibile puncte. Când este cu Carol și ceilalți, eu întotdeauna sunt grijulie. Ceilalți se tem de ea și-i înghit mojiciile, dar Carol ripostează și atunci sar scântei, și eu trebuie să intervin ca să joc rolul de pacificator”, Regina Maria, Jurnal.

La Palatul Elisabeta am vazut colectia de costume populare purtate de Regina Maria. Foto Antoaneta Dohotariu.
Regina Maria: “Să o ții acasă nemăritată, ar fi o stare de tensiune și pentru ea și pentru noi, pentru că ar însemna constrângeri și ea ne-a arătat clar că nu le suportă”

Principesa Elisabeta s-a căsătorit în anul 1921 cu Principele George al Greciei și Danemarcei, de care a divorțat în anul 1935. Înainte de căsătorie, Mama sa îi face portretul.

Regina Maria: “Cred că secretul ei stă în egoismul ei total și absolut, nu dăruiește niciodată nimănui nimic, nici dragoste, nici timp, nici atenție. Trăiește numai pentru ea, și totuși se ascunde în ea un fond foarte bun, atât că se amăgește în permanență. Trăiește ruptă de realitate și aleargă după himere, vrea să fie întotdeauna admirată și compătimită ca o neînțeleasă. Are la dispoziție tot ce și-ar putea dori și nicăieri nu se simte bine. Nu putem înțelege ce vrea cu adevărat, sau, mai degrabă nu putem să-i dăm ceea ce dorește ea cu adevărat: o libertate totală de acțiune. […] Nu este posibil să o lași să se îndepărteze de familie și să facă ce vrea, ar fi un dezastru; să o ții acasă nemăritată, ar fi o stare de tensiune și pentru ea și pentru noi, pentru că ar însemna constrângeri și ea ne-a arătat clar că nu le suportă. Cei care au grijă de ea, care sunt răspunzători de comportamentul său, sfârșesc prin a obosi. N-ai cum s-o faci fericită, orice ai face, pentru că nu e nici urmă de fericire în sufletul ei. Ea ne iubește, în felul ei, dar nu este o dragoste activă, ei nu-și oferă nici un fel de bucurie și nouă foarte puțină, pentru că nu se manifestă niciodată. Cred că doar viața însăși o poate vindeca, ea trebuie să fie încercată de viață, să se izbească de realitate, să înțeleagă că trăiește într-o lume falsă, pe care și-a țesut-o în jurul ei și care nu poate dura” .

La masa Regelui, foto Antoaneta Dohotariu.
Foto Antoaneta Dohotariu. Palatul Elisabeta.
O comisie de control a venit să ne supravegheze, cu grijă, să nu «furăm» ceva din proprietatea noastră”

În ianuarie 1948, mătușa Regelui Mihai I a părăsit definitiv România și a trăit în exil, mult timp la Cannes, unde dădea lecții de pian ca să trăiască. A murit in ziua de 15 noiembrie 1858, la vârsta de 62 de ani. Momentul plecării de la Castelul Bran a fost consemnat de sora sa, Principesa Ileana.

Ni s-a dat voie să luăm numai lucruri personale, adică haine, lenjerie de pat și tacâmuri de argint de opt persoane – dar nicio lucrare de artă, căci acestea erau «proprietatea poporului», nici covoare, nici bijuterii, cu excepția celor care erau indiscutabil «bijuterii de familie» nu dobândite în ultimii ani. O comisie de control a venit să ne supravegheze, cu grijă, să nu «furăm» ceva din proprietatea noastră – doi oameni din București și optsprezece oameni din Bran. Aceștia erau cu noi în permanență, astfel încât nu putea fi vorba de intimitate, nici măcar pentru discuții”.

„Ni s-a dat voie să luăm numai lucruri personale, adică haine, lenjerie de pat și tacâmuri de argint de opt persoane – dar nicio lucrare de artă, căci acestea erau «proprietatea poporului», nici covoare, nici bijuterii”, Foto Antoaneta Dohotariu.

În timpul comunismului, Palatul a fost rezervat vizitele șefilor de stat După 1989, pe vremea lui Ion Iliescu, Palatul Elisabeta a devenit salon de nunți cu grătare în curte.

„Make Bucharest Great again”, proiectul B365.ro susținut de Promenada Mall și Mega Mall, parte din grupul NEPI Rockcastle, vă spune povestea neștiută a clădirilor de patrimoniu din București sau vă prezintă proiecte de arhitectură inovatoare, moderne, revoluționare. Ce am mai scris se află aici:

Pe lângă plopul realmente fără soț. E-n mijlocul trotuarului de pe Calea 13 Septembrie din București, a supraviețuit demolării cartierului Uranus și spune drama celor strămutați

Vreți să salvăm o fantastică boltă din cărămidă țesută, din Bucureștiul fanariot? E demolată treptat în Mahalaua Sfinților Apostoli, deși are o valoare inestimabilă

 

Cookies