Călătoria cu trenul către Aeroportul Otopeni va putea fi plătită cu cardul. Cât costă un bilet și care sunt pașii ce trebuie urmați

20 aug. 2021
341 Afișari
Călătoria cu trenul către Aeroportul Otopeni va putea fi plătită cu cardul. Cât costă un bilet și care sunt pașii ce trebuie urmați
Călătoria cu trenul către Aeroportul Otopeni va putea fi plătită cu cardul. Cât costă un bilet și care sunt pașii ce trebuie urmați. Sursa foto: Airlines Travel

Călătorie în secolul 21. CFR Călători a introdus pe ruta Gara de Nord - Aeroportul Internațional „Henri Coandă” Otopeni opțiunea de a plăti costul unei călătorii cu cardul bancar, fără să fie necesară achiziția unui bilet în prealabil. Pentru început, tehnologia a fost introdusă în patru trenuri, și va intra în vigoare de luni, 23 august.

Cele patru trenuri unde va fi disponibilă inițial această tehnologie au fost dotate cu câte două validatoare, unde orice persoană va putea să-și plătească biletul contactless, prin intermediul cardurilor VISA sau Mastercard, indiferent de banca emitentă a cardului respectiv, potrivit Gândul.

Bilet plătit cu cardul | Cât costă o călătorie pe această rută

Reamintim că momentan această tehnologie este disponibilă doar pe ruta București Nord – Aeroportul Otopeni.

Alternativa modernă la cozile la ghișee este dezvoltată de Banca Comercială Română (BCR) și oferă posibilitatea călătorilor de a-și plăti călătoria în mai multe moduri: fie contactless, cu cardul bancar, fie cu telefonul mobil sau cu smartwatchul pe care este înregistrat un card, datorită tehnologiei NFC.

Pentru moment, dispozitivele emit doar două tipuri de bilete: bilet pentru adulți (plătit de călătorii care au vârsta peste 10 ani), ce costă 4 lei, și bilet pentru copii (cu vârsta între 5 și 10 ani, călătoria fiind gratuită pentru cei sub 5 ani), ce costă 2 lei. Trebuie precizat faptul că pasagerii nu plătesc niciun comision pentru achitarea călătoriei în tren prin intermediul cardului de credit, au anunțat  BCR și CFR Călători, în cursul zilei de vineri printr-un comunicat.

Călătoria cu trenul către Aeroportul Otopeni va putea fi plătită cu cardul. Cât costă un bilet și care sunt pașii ce trebuie urmați
Călătoria cu trenul către Aeroportul Otopeni va putea fi plătită cu cardul. Cât costă un bilet și care sunt pașii ce trebuie urmați.
Sursa foto: Gândul

Care sunt pașii ce trebuie urmați pentru a achita o călătorie cu cardul

Pentru a plăti călătoria cu trenul cu ajutorul cardului, acest lucru necesită utilizarea unuia dintre cele două dispozitive amplasate în tren. Iată care sunt pașii care trebuie urmați pentru a vă asigura că vă plătiți călătoria:

  • Călătorii trebuie să apese tasta din stânga pentru activarea terminalului și apoi să apropie orice card bancar/ceas/telefon contactless pentru a face plata, urmând să primească biletul tipărit.
  • În cazul unui călător care dorește să achiziționeze mai multe bilete sau să aleagă un bilet de copil, atunci este apăsată tasta din dreapta și ulterior se confirmă prin apăsarea tastei din stânga, după care este apropiat cardul pentru plată.
  • Pentru fiecare plată dispozitivul eliberează un bilet, pe care sunt imprimate informațiile de călătorie.

Potrivit dezvoltatorilor, în următoarele săptămâni, tichetul va fi disponibil bilingv, atât în limba română cât și în engleză.

Tehnologia de plată contactless s-a dovedit un adevărat succes în alte mijloace de transport în comun din țară. Astfel, peste 25 de milioane de călătorii au fost plătite în ultimii trei ani cu ajutorul cardului. Momentan au loc circa 2,4 milioane de tranzacții de acest fel în fiecare lună.

Acest sistem de plată a fost introdus în mijloacele de transport public din București, Sibiu, Oradea, Cluj, Iași, Buzău, Timișoara, Reșița, Ploiești, Pitești, Baia Mare, Râmnicu Vâlcea, Sighișoara, Craiova, Arad și Botoșani.

În București, acest sistem de plată a devenit disponibil în toate stațiile de metrou din luna martie a anului trecut, astfel că plata contactless poate fi utilizată la toate porțile de acces. De asemenea, din luna mai a anului 2020, tehnologia a fost introdusă și în mijloacele de transport în comun ale STB. Prin urmare, călătorii pot achita călătoria cu un card bancar/telefon/smartwatch în toate autobuzele de tip Otokar și Mercedes Hybrid.

Cookies