ȘTIRI

CCR: Câinii maidanezi pot fi eutanasiați. Iubitorii animalelor au blocat circulația pe 13 Septembrie

Update ora 14:30 – Jandarmii îi ridică pe protestatari de pe stradă.

14:00 – Circulația se desfășoară pe un singur sens, pe Calea 13 septembrie, dinspre Uranus. Jandarmii discută cu reprezentanții manifestanților și îi legitimează pe protestatari. Sunt emise și amenzi.

Curtea Constituţională a respins miercuri excepția de neconstituționalitate în cazul Legii privind câinii fără stăpân, adoptată de Camera Deputaţilor în 10 septembrie, care stabileşte, printre altele, un termen de 14 zile în care câinii sunt ţinuţi în adăposturi, iar dacă aceştia nu sunt revendicaţi sau adoptaţi, să poată fi eutanasiaţi, edilii având posibilitatea să amâne eutanasierea.

Anunţul a fost făcut de către preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, care a declarat că CCR a apreciat că sesizarea privind legea este neîntemeiată, iar legea este constituţională, pentru că s-a respectat decizia anterioară.

„Noi am apreciat că articolul 1 alineatul 8, care a fost declarat neconstituţional data trecută, a fost pus de acord cu decizia CC, deci acum eutanasierea nu mai este o măsură lăsată la îndemâna exclusivă a autorităţilor locale, legea spune în ce condiţii se poate ajunge la eutanasiere, e ultima măsură şi o măsură extremă”, a adăugat Zegrean, citat de Mediafax. 

 „Ne vom adresa comunității internaționale”, a spus Corneliu Vadim Tudor, imediat după anunțarea deciziei. 

Și parlamentarul Marius Marinescu a făcut un apel către primării să nu apeleze la omorârea în masă a câinilor fără stăpân. 

Sute de oameni s-au adunat în Pacul Izvor pentru a protesta împotriva Legii care permite eutansierea animalelor fără stăpân. Un protestatar a leșinat după anunțarea deciziei. Mai mult, 150 de susținători ai drepturilor animalelor s-au întins pe asfalt blocând Calea 13 septembrie. 

Legea trebuie să fie promulgată de președintele Traian Băsescu, care a anunțat, de altfel, că o va face de îndată ce va primi textul.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button