1.500 de bucureşteni, muşcaţi de câinii maidanezi, în două luni

de:
25 mart. 2011
5 Afișari
1.500 de bucureşteni, muşcaţi de câinii maidanezi, în două luni

În primele două luni ale anului, 1468 de persoane au fost muşcate de câini. Din totalul de vicitime ale câinilor fără stăpân, 274 sunt copii, conform datelor Institutului Naţional de Boli Infecţioase ”Prof. Dr. Matei Balş” – Centrul Antirabic. În 2010 s-a înregistrat cel mai mare număr de persoane tratate la Centrul Antirabic. Potrivit acestui departament al Institutului de Boli Infecţioase, 13.220 de persoane au fost agresate de câinii comunitari, acesta fiind cel mai mare număr raportat din 2004 si până în prezent.

Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti atrage atenţia asupra faptului că, odată cu creşterea  numărului câinilor nesupravegheaţi de pe teritoriul Bucureştiului, va creşte şi riscul de îmbolnavire a populaţiei prin transmiterea microbilor, virusurilor sau a paraziţilor. Potrivit instituţiei, un câine bolnav poate transmite omului 42 de boli.

Cea mai gravă dintre consecinţe este contaminarea cu turbare, transmisă prin salivă odată cu muşcătura, dar şi leptospiroza, care se transmite prin intermediul urinei, atrag atenţia medicii.

”Cifrele, statisticile şi realitatea prezentată de specialiştii în domeniu sunt extrem de îngrijoratoare, iar lipsa de reacţie eficientă a autorităţilor nu are nicio scuză. În urmă cu câteva zile a mai murit o femeie, muşcată de câinii fără stăpân, într-o localitatea din judeţul Argeş. Câte persoane mai trebuie să fie mutilate şi chiar omorâte până când autorităţiile să ia măsuri concrete şi rapide?”, se întreabă într-un comunicat prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atănăsoaei.

Prefectul a mai precizat că ONG-urile din domeniu pledează cu înverşunare cauza câinilor comunitari în detrimentul oamenilor, dar aceştia sunt şi primii care le dau drumul înapoi în stradă dupa o adopţie formală. Mai mult, acesta precizează că atunci când cineva moare din cauza câinilor maidanezi, ONG-urile dispar din spaţiul public ca să nu fie nevoite să îşi asume eşecul propriilor politici.

Cookies