Câinii de la Lacul Morii, problemă scăpată de sub control de mai multă vreme. ASPA avertiza  acum câteva luni. “10% din câinii capturați în București sunt de aici!”

24 ian. 2023
453 Afișari
Câinii de la Lacul Morii, problemă scăpată de sub control de mai multă vreme. ASPA avertiza  acum câteva luni. “10% din câinii capturați în București sunt de aici!”
Câinii de la Lacul Morii, problemă scăpată de sub controll de mai multă vreme. ASPA avertiza  acum câteva luni. “10% din câinii capturați în București sunt de aici!l” | Sursa foto: ASPA

Haitele de câini fără stăpân din zona Lacul Morii din Sectorul 6 reprezentă o problemă mai veche din București. Ana Oros, femeie care sâmbătă a fost ucisă de câini aici, fusese atacată, în același loc, cu un an în urmă. Atunci, a ajuns sfâșiată la spital.

Pe 1 noiembrie anul trecut, într-o postare pe Facebook, ASPA trăgea un semnal de alarmă:

Echipajele ASPA au capturat peste 110 de câini din zona Lacul Morii, de la începutul anului. Aproximativ 10% din câinii capturați din tot Bucureștiul provin din această zonă. Chiar și așa, ASPA primește în continuare sesizări cu privire la reapariția câinilor în zona Lacul Morii. Asta deoarece capturarea nu rezolvă cauza, ci doar efectul! Prin urmare, este necesară identificarea surselor de câini și oprirea înmulțirii acestora.

ASPA, anul trecut: Am cerut Poliției Locale S6 acțiuni intensive în zona Lacul Morii

ASPA scria, acum câteva luni, că instituția a sesizat toate autoritățile competente cu privire la această problemă:

Concret, am solicitat Poliției Locale Sector 6 și structurilor de poliție a animalelor acțiuni intensive în zona Lacul Morii pentru identificarea și sancționarea proprietarilor de câini care nu respectă legislația în vigoare. (…) Deținătorii de câini au obligația legală să îi identifice prin microcip și să-i înregistreze în RECS, aceste prevederi legale prevenind abandonul. Totodată, deținătorii de câini de rasă comună au obligația legală să îi sterilizeze, sterilizarea previne înmulțirea necontrolată a animalelor și ulterior abandonul puilor rezultați din monte nedorite.

Legea interzice abandonul animalelor, iar oamenii sunt obligați să își împrejmuiască proprietățile private, astfel încât câinii să nu mai iasă pe domeniul public, devenind astfel un pericol pentru trecători:

Dacă nu se vor lua măsuri urgente pentru verificarea și sancționarea celor care încalcă prevederile legale, vor fi în continuare câini în zona Lacul Morii, în ciuda eforturilor de capturare ale echipajelor ASPA, iar cetățenii vor continua să fie expuși la riscul de a fi mușcati.

ASPA sublinia că postarea din 1 noiembrie face parte din campania săptămânală „Fără câini pe străzi!”, prin care instituția vrea să tragă un semnal de alarmă cu privire la problema câinilor fără stăpân, o problemă despre care spune că „va putea fi rezolvată doar prin efortul comun al tuturor autorităților cu rol în gestionarea populației de câini fără stăpân!”

Îți recomandăm să citești și:

Cookies