Câine cu maxilarul tăiat cu sabia, salvat în zona Gării de Nord

de:
03 oct. 2013
21 afișări
Câine cu maxilarul tăiat cu sabia, salvat în zona Gării de Nord

Update: În urma analizelor efectuate de Facultatea de Medicină Veterinară, s-a stabilit că maxilarul căţeluşei ar fi fost retezat în urma unei lovituri cu un corp contondent, precum o bară sau o bâtă, nu cu un obiect tăios, a declarat Kuki Bărbuceanu, director de programe la Fundația Vier Pfoten, pentru B365.ro. Totodată, acesta a mai precizat că vineri s-a depus o plângere la poliţie în acest caz, însă Bărbuceanu crede că şansele ca vinovatul să fie găsit sunt minime.

Potrivit Liviei Cimpoieru, press officer în cadrul Vier Pfoten România, căţeluşa a fost găsită cu maxilarul secţionat şi cu mandibula fracturată, pe Calea Griviței.

„Medicii VIER PFOTEN incearca la aceasta ora sa salveze viata catelusei cu maxilarul secţionat, care a fost găsită ieri, in zona Garii de Nord din Bucuresti. Sangerarea s-a oprit, iar animalul a trecut de momentul critic, supravietuind printr-un miracol socului provocat de mutilare. Medicii sunt de parere ca maxilarul a fost cel mai probabil sectionat cu o sabie. Catelusa este extrem de blanda si in continuare vine la mangaiat. Dupa analizarea temeinica a cazului, echipa VIER PFOTEN a luat decizia sa nu o eutanasieze, urmand ca animalul sa fie dus la adapostul Speranta, unde va avea parte de ingrijiri speciale tot restul vietii. Va vom la curent cu evolutia starii ei”, a scris Anca Tomescu, coordonator proiect animale fără stăpân la Vier Pfoten, pe Facebook.

Livia Cimpoieru a mai declarat că Vier Pfoten va depune mâine o plângere, la Poliţia Sectorului 1, pentru „rele tratamente asupra animalelor”, fapt ce constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă penală cuprinsă între 1.000 lei şi 10.000 lei. Până în prezent, vinovatul nu a fost depistat.

Medicul veterinar Ovidiu Roşu, de la Vier Pfoten, unul dintre doctorii care au salvat-o pe căţeluşă, a declarat, pentru B365.ro, că animalul a avut noroc pentru că mandibula are doar o fractură care se poate repara, iar articulaţia temporo-mandibulară nu a avut de suferit. Astfel, căţeluşa se poate hrăni în continuare singură, dar nu cu mâncare solidă. „Mai sunt câteva cazuri în lume în care câini cu aceeaşi problemă, cu maxilarul superior spintecat reuşesc să se hrănească pentru că muşchii limbii încă funcţionează, cum este şi cazul acestei căţeluşe. Practic ea poate mânca şi poate bea apă fără probleme. Astăzi i-am dat o conservă cu carne pe care i-am pisat-o şi a mâncat-o pe toată. Va trebui să suporte cel puţin o operaţie pentru că mucoasa mai trebuie ajustată şi mai trebuie tăiat dintr-un os. Astăzi am fost la radiologie cu ea şi am văzut că din maxilarul superior care a fost spintecat, ca să spun aşa, mai sunt pe fiecare parte câte doi dinţi funcţionali cu care ar putea să mestece mâncarea, dar nu ne bazăm foarte mult pe ei. În ciuda şocului suferit ea este incredibil de blândă în continuare”, a declarat medicul veterinar Ovidiu Roşu, precizând că o echipă Vier Pfoten va merge mâine cu căţeluşa la Facultatea de Medicină Veterinară pentru a obţine o expertiză medico-legală.

„Noi avem o supoziţie că cineva i-ar fi dat cu ceva în cap, fie cu sabia, cu toporul sau i s-a aplicat o lovitură puternică. Cineva trebuie să spună mai clar treaba asta. Ne-am gândit că ar putea fi vorba şi de o crosă folosită de hingheri, pe care câinele a prins-o în gură. Cea mai ieftină şi cea mai folosită metodă de prindere a unui câine este crosa. Eu stau în teren şi văd ce se întâmplă. În urmă cu o săptămână m-a rugat cineva să tranchilizez câţiva câini ca să nu fie prinşi de hingheri. Când îmi pregăteam săgeata pentru a-l prinde pe cel de-al doilea câine m-am trezit cu câinele prins într-o crosă de hingheri şi aruncat apoi în duba lor. Erau vreo cinci oameni cu plase şi cu crose”, a mai spus Ovidiu Roşu.

Cookies