Cafenele şi magazine deasupra Dâmboviţei. Cum arată planul care va schimba centrul Bucureştiului

de:
15 mai 2013
6 afișări
Cafenele şi magazine deasupra Dâmboviţei. Cum arată planul care va schimba centrul Bucureştiului

„Este o idee de reintegrare a Dâmboviţei în circuitul urban la fel cum au fost reintegrate şi alte râuri din alte capitale europene, şi aici mă refer la Tamisa, Sena şi Vinea”, a spus Mario Kuibuş, directorul firmei Re -Act, care coordonează Planul Integrat de Dezvoltare Urbană, citat de gandul.info. 

Trotuarele situate de o parte şi de alta a râului Dâmboviţa vor fi mărite prin amplasarea unei console metalice care „va tăia” din râu. Pe malul râului vor fi puse nişte jardiniere cu caprifoi, o plantă care să rămână cât mai mult timp verde. Spaţiile de la mal vor fi mobilate cu bănci comode pe care bucureştenii să poată sta relaxaţi.

Proiectul prevede construirea unui prim pod peste Dâmboviţa în apropierea Bisericii Mihai Vodă, pod care va fi acoperit şi care se vrea a fi un loc de întâlnire şi în acelaşi timp un loc unde bucureştenii să-şi facă cumpărăturile. „Va curpinde cafenele, dar şi magazinaşe. Va fi asemeni podului Rialto din Veneţia”, precizează arhitectul.

De pe noul pod bucureştenii vor avea o imagine completă a Parcului Izvor, dar şi a apusului de soare, mai spune arhitectul. „De fapt, podul a existat înainte de demolarea zonei pentru construirea Casei Poporului. A existat un pod numit Mihai Vodă în apropierea bisericii cu acelaşi nume amplasate pe deal”, a precizat arhitectul.

Un alt pod care va fi construit va fi cel al Calicilor, care altădată făcea legătura dintre centrul vechi al Bucureştilor şi mahalelor de la marginea oraşului.

În cadrul aceluiaşi proiect va fi şi transformat şi Podul Izvor astfel încât să amintească cât de cât de ansamblul caselor şi al Mănăstirii Mihai Vodă, din care astăzi a mai rămas doar biserica cu acelaşi nume ascunsă între blocuri. „Parcul va avea mai multe alei decât în prezent, alei denumite după vechile străzi aşa cum au existat înainte de construirea Casei Poporului. Va fi o masă verde, dar în locul unde exista mănăstirea va fi amenajat un deal ca un fel de memorial al vechiului ansamblu de case care a existat în zonă, un loc unde vor avea loc expoziţii pentru bucureşteni”, a mai spus arhitectul.

Costul estimativ pentru promenada Dâmboviţa este de 4.596.465 euro şi ar putea demara la jumătatea anului viitor. 

Cookies