*IQOS nu este lipsit de riscuri. Eliberează nicotină, care creează dependență. IQOS este destinat exclusiv adulților, care altfel ar continua să fumeze sau să folosească produse cu nicotină.
La intrarea în Zării Specialty Coffee, cafeneaua deschisă la începutul acestui an în Cotroceni pe strada Zării 14, te întâmpină un „bouncer” pufos. Un ursuleț supradimensionat, chiar și el în nuanțe de Pumpkin Spice Latte, supraveghează agitația din interiorul cafenelei de la volanul unui autoturism retro.
Mașina gri arată ca a unui spion din Germania de Est din timpul Războiului Rece și e în contrast haios cu ursul bonom și grăsuț.

Împreună, păzesc scările care duc spre cafeneaua Zării, unde în perioada asta se sărbătorește din plin toamna. Belșugul de decorațiuni tematice, de la dovleci sculptați la lumânări arămii și aranjamente de plante în culori de toamnă te fac să te simți ca și cum ai pășit într-un episod din Gilmore Girls.

Înăuntru, începe să se înfiripe răspunsul la întrebarea „totuși, de ce se deschid atât de multe cafenele în Cotroceni?”. Sigur, frumusețea incontestabilă a cartierului e un motiv, dar poate mai e și altceva? Ca de exemplu, proximitatea față de studenți. În această după-amiază de toamnă, trei sferturi dintre mesele de la Zării Specialty Coffee sunt ticsite de tineri și tinere „mediciniste”, care își împart foi cu notițe și cursuri din mână în mână, pe deasupra mesei, peste flat white-uri și cappuccino-uri. O nouă viitoare generație de medici tocmai a început anul universitar, iar acum iau o pauză pentru un debriefing la cafea.

Cu bucuria speranței unei noi generații de medici pasionați în România (și cu speranța că nu vor pleca din țară), mă întorc la lucrurile importante pentru care am venit aici, la Zării: meniul de băuturi de toamnă.
Pe lângă espresso, flat white, cold brew & restul clasicelor (preparate din cafea care vine de la Croitoria de Cafea), în perioada găsim aici trei specialități perfecte pentru sezon: Pumpkin Spice Latte, Coconut Cloud și Salted Caramel Latte.

Le aleg pe două dintre ele – PSL și Salted Caramel – și nu regret nimic. Pline de mirodenii de toamnă, acoperite de frișcă și topping de caramel, plus decorate cu ciocolată (în cazul PSL) sau biscuiți fragezi (pentru Salted Caramel Latte), ambele sunt excelente pentru încheiat ziua.

Deși știu că există mulți contestatari ai acestor băuturi dulci cu lapte, pe care nu le consideră „cafele” per se, avantajul lor este că funcționează și ca desert, eliminând pofta de dulce până a doua zi.
Există și alte bunătăți la Zării Specialty Coffee, gustări dulci sau sărate, de la biscuiți cu ovăz și croissante la quiche-uri, care merg bine lângă cafea.

Dați o fugă zilele acestea la Zării, încă e vreme de stat pe terasă printre dovlecii sculptați, în timp ce admirați frunzele cum cad romantic, așa cum doar în Cotroceni se poate.

O să vă facă sigur chef să revedeți Gilmore Girls când ajungeți acasă.