Cafeaua e clar imună la coronavirus. Ați văzut că nu-și pierde niciodată mirosul? Se păstrează în orice cafenea din București

23 nov. 2020
263 afișări
Cafeaua e clar imună la coronavirus. Ați văzut că nu-și pierde niciodată mirosul? Se păstrează în orice cafenea din București

Cișmigiul și împrejurimile lui sunt un loc bun de cafenele în București. Sigur, înainte de pandemie, stăteai 10 minute la coadă, oriunde te-ai fi oprit, în orice moment al zilei ai fi ajuns. Acum, ești primul client la aproape orice oră. Dar băieții nu se lasă: dârdâie lângă esspressoare cu ușile întredeschise, ca să îți dai seama de departe că pandemia nu se atinge de cafelele lor.

Să zicem că ajungi pe Brezoianu. Să zicem că vii de pe George Vraca și faci la stânga pe strada cu palatul Universul. La Bandit e deschis, băieții iți iau comanda dacă le-o strigi din ușă, după ce e gata cafeaua, intri, plătești rapid, iei bunătatea și pleci și mai rapid. Supraviețuiesc.

Doi, trei pași mai jos pe stradă mai era o cafea bună (lângă o colecție impresionantă de vinuri). Dar la WineRoom se mai pot da acum doar comenzi de vinuri online. Pe esspressor l-a închis pandemia.

Ieși de pe Vraca și ajungi pe Brezoianu. La dreapta, Origo – sendvișuri și cafele minunate. Supraviețuire emoționantă și impresionantă și aici.

În capătul celălalt al străzii, la colț cu Bulevardul Regina Elisabeta, MERON. Ăsta era refugiul puștilor de la Gheorghe Lazăr și al studenților în drum spre te miri ce. Era plin, acum e pustiu. Stăteai la coadă, acum ești primul la rând în orice moment al zilei te-ai nimeri.  Noi l-am nimerit pe Cristi, băiatul în galben din fotografie.

Comanda: caffe latte și o felie de banana bread. Apoi, taifasul. Cristi lucrează aici de un an și jumătate, adică a prins și vremurile bune, bune de tot, dar și nebunia provocată de pandemie.

Cum s-a schimbat afacerea pe timp de pandemie – de la kituri pentru acasă la home delivery

Absolut firesc, în momentul în care a început pandemia și s-a pus lockdown, oamenii și-au pus întrebarea „Ce-o să facem, frate? Cum naiba trecem peste asta?”. Partea bună era că aveau o „bază critica” de clienți fideli. Apoi, ideile de supravițuire au ajutat mult.

”Din ce în ce mai mulți clienți aleg să își cumpere kituri de pregătit cafea pentru propria locuință, nu puțini ne-au cerut sfaturi pe rețelele de social media legat de trucuri și ponturi pentru a prepara o cafea cât se poate de gustoasă. Astfel, pe pagina noastră de Instagram am decis să încărcăm la secțiunea de IGTV tutoriale video în care îi învățăm cum să-și facă o cafea savuroasă din confortul propriei locuințe”

O altă soluție a proprietarilor de cafenele a fost livrarea la domiciliu. Au făcut parteneriate cu firme de livrări, cum ar fi Glovo si Food Panda. Sigur, pe lângă cafea, mai trebuie să poți pune ceva ca să aibă sens mișcarea, așa că au apărut și câteva meniuri.

Speranța pe care a adus-o vara, „o fereastră către normalitate”

În primăvară, cât angajații au stat acasă, la Meron, singurul care a lucrat a fost managerul cafenelei. „A venit zilnic timp de două luni și a servit de la ușă, chit că făcea o sută, două, trei, venea la muncă și ținea afacerea în mișcare” povestește Cristi.  Apoi a venit vara, au scăzut cazurile, s-a încălzit vremea, s-au ridicat restricțiile și lumea a început să iasă în oraș”. Vremea bună pentru business n-a ținut mult. A venit toamna, au explodat cazurile de coronavirus, iar bate vântul prin cafenele.

Totuși, vara a reprezentat o fereastră de respiro, către normalitate. „Vara asta ne-am mai revenit, parcă te mai lăsa anxietatea acumulată peste vară când vedeai că se adună clienții. Pe grupurile de WhatsApp ale barmanilor bucureșteni toată lumea se declara mulțumită de vânzări”.

Tot de la Cristi am aflat că în ultimele weekenduri, când temperaturile nu depășeau 10 grade Celsius, abia reușeau să scoată un sfert sau o treime din cât câștigau într-o singură duminică astă-vară.

București și Cluj, orașele de unde simți de departe miros bun de cafea bună

Ca-n aproape toate afacerile mici, clienții și adaptarea patronilor sunt esențiale pentru menținerea biznisurilor în viață.

Vestea bună e că nebunia COVID a venit după o transformare crucială a comportamentului de consum: în marile orașe, oamenii au făcut de dinainte de pandemie trecerea de la cafeaua de doi lei, de la automat (parcă nu le mai vezi la fiecare colț de stradă ca acum 10-12 ani) la „cafeaua-cafea” și „specialities” făcute de baristas.

În București și Cluj există cea mai mare dezvoltare a industriei de specialty coffee din Europa. Da, da, ați citit bine – în București s-au deschis mai multe cafenele in ultimii 3 ani decât în orice capitală europeană! Mai mult, în pandemie s-au închis doar 3 cafenele artizanale din martie încoace. Dar, în aceeși perioadă, alte 18 s-au deschis.

E o industrie impresionantă, care a rămas functională și datorită încăpățânării antreprenorilor: „Rezistăm! Nu închidem! Nu dăm oameni afară!”.

„Până acum, al nostru s-a ținut de promisiune”, spune Cristi. „Mai mult, faptul că în pandemie vedeam chiar investiții – de exemplu, a fost înlocuit espressorul, a schimbată și ușa de la intrare… când se întâmplă lucrurile astea în vreme ce în jurul tău chestiile se schimbă în rău, primești o doză serioasă de optimism”.Imagine interior Meron Cișmigiu

 

Până la urmă, în vremuri dificile pentru micile afaceri, optimismul ajută. Dar și mai mult ajută să le susții afacerile locale. Cum? Simplu: le ești si le rămâi client cât mai fidel. ;-P

 

Cookies