Cadrele didactice intră de astăzi în grevă de avertisment. Care sunt nemulțumirile profesorilor

19 ian. 2022
111 afișări
Cadrele didactice intră de astăzi în grevă de avertisment. Care sunt nemulțumirile profesorilor
Cadrele didactice intră de astăzi în grevă de avertisment. Care sunt nemulțumirile profesorilor | Sursă foto: Facebook-Fsli Romania

Salariații din învățământ vor intra astăzi, 19 ianuarie 2022, într-o grevă de avertisment. Intervalul orar în care aceasta se va desfășura este 11:00-13:00.

Greva de avertisment a profesorilor duce la întreruperea orelor de școală ale elevilor în intervalul orar în care se desfășoară aceasta.

Cadrele didactice intră de astăzi în grevă de avertisment

După cum spun sindicaliștii protestul a fost cauzat de refuzul guvernanților de a negocia cu reprezentanții federațiilor și de lipsa unor măsuri cu privire la salariile și condițiile de muncă ale cadrelor didactice. O altă nemulțumire a acestora este finanțarea sistemului educațional din România.

Membrii din Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și ai Federației Naționale Sindicale „ALMA MATER” au pichetat joi, 13 ianuarie 2022 sediile Guvernului, Partidului Social Democrat și Partidului Național Liberal. La acest pichet, cel de-al patrule organizat pana acum, au participat circa 100 de membrii din sindicatele mai sus enumerate. Pe lângă acestea au mai fost organizate alte peste 20 de proteste ale sindicatelor teritoriale ce sunt afiliate celor două federații.

Care sunt nemulțumirile profesorilor

Decizia de a porni protestele a fost luată în baza referendumului ce s-a desfășurat în perioada 17 decembrie 2021- 14 ianuarie 2022. Sindicatele le cer guvernanților să adopte măsuri concrete în ceea ce privește următoarele aspecte:

  • Acordarea, de la începutul anului 2022, a salariilor de bază ce sunt prevăzute de anexele la Legea-cadru nr 153/2017, pentru cadrele didactice, pentru personalul didactic auxiliar și  pentru personalul nedidactic.
  • Alocarea unui procent de 6% din Produsul Intern Brut pentru finanțarea educației.
  • Adoptarea unei măsuri legislative de natură reparatorie , prin intermediul căreia personalul didactic să beneficieze de calcularea și plata corectă a drepturilor salariale ce li-se cuvin conform tranșelor de vechime în învățământ, respectiv ale drepturilor reglementate ca majorări sau creșteri salariale, potrivit Legii-cadru nr 153/2017.
  • Acordarea unor sporuri pentru condițiile de muncă.
  • Plata orelor suplimentare efectuate de cadrele didactice sau nedidactice.
  • Suplimentarea numărului de posturi didactice auxiliare și nedidactice, pentru a se putea asigura desfășurarea în condiții bune a activității desfășurate în unitățile de învățământ.

 

Cookies