ESENTIAL

Cadou de peste un milion de euro pentru o blondă de 27 de ani, de la Vanghelie. Din banii sectorului

Administraţia Domeniului Public (ADP) Sector 5, instituţie aflată în subordinea primarului PSD Marian Vanghelie, a atribuit pe 30 aprilie 2014, un nou contract de pază şi protecţie pentru parcurile şi bunurile aflate în incinta obiectivelor de pe raza Sectorului 5 pentru suma de 5,22 milioane lei cu TVA (1,17 milioane euro la cursul mediu afişat de BNR în luna aprilie).

Contractul a ajuns, la fel ca şi cu jumătate de an în urmă, la firma SC Unic Speed Seciruty SRL, ce aparţine unei tinere de 27 de ani, Irina Cişmigiu, conform datelor de la Registrul Comerţului. 

Numai că, în loc să organizeze licitaţie publică aşa cum ar fi procedat o administraţie transparentă, Vanghelie a ales să-i dea contractul „blondei” de la SC Unic Speed Security SRL prin negociere. Alegerea acestei modalităţi se dovedeşte a fi în defavoarea primăriei întrucât prin licitaţie publică s-ar fi putut obţine preţuri mai avantajoase, dar şi mai multe firme ofertante. 

Paza din Sectorul 5 asigurată de o firmă fără experienţă în domeniu şi licenţă abia obţinută 

Suspiciunea care planează asupra contractului de pază din Sectorul 5 este cu atât mai mare cu cât societatea Unic Speed Security SRL nu are prea multă experienţă în domeniu, fiind înfiinţată abia în august 2013. Mai mult decât atât, conform Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), SC Unic Speed Security SRL a obţinut licenţa pentru servicii de pază şi protecţie pe data de 15 noiembrie 2013, deci cu doar jumătate de an înainte de a-i fi atribuit acest contract de către ADP Sector 5. 

Situaţia este şi mai îngrijorătoare dacă ţinem cont de faptul că Irina Cişmigiu a mai beneficiat de un contract similar de pază în Sectorul 5 atribuit de ADP în luna noiembrie 2013, la numai două săptămâni după ce firma Unic Speed Security SRL a obţinut licenţa de la IGPR, după cum B365.RO a detaliat aici. 

Conform fostului contract, atunci Vanghelie i-a pus în braţe „blondei” de la Unic Speed Security suma de aproape 3 milioane de lei (672.600 euro) din banii administraţiei locale, tot prin negociere directă şi nu prin licitaţie publică. Contactată de reporterii B365.RO pentru a preciza calităţile care să o recomande pentru obţinerea contractului de pază a Sectorului 5, administratorul SC Unic Speed Security SRL a refuzat să ofere informaţii în acest sens. La rândul său, Primăria Sectorului 5 s-a dovedit la fel de netransparentă în a oferi explicaţii în legătură cu acest subiect.

2,5 milioane euro pentru paza Sectorului 5, în ultimii patru ani

În urmă cu aproape un an, primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie, şi-a mai cumpărat bodyguarzi de peste 1.000.000 de euro, prin intermediul Administraţiei Domeniului Public (ADP) Sector 5, suma fiind de aproape două ori mai mare decât în anul 2012.  

Serviciile de pază şi protecţie din Sectorul 5 au fost încredinţate și atunci, tot prin negociere, nu cu licitaţie publică, unei firme private: SC Acta Protect Guard Security APG Security. 

Astfel, în ultimii patru ani, primarul Sectorului 5 a plătit circa 8,8 milioane lei fără TVA pentru servicii de pază şi protecţie, licitaţiile fiind adjudecate de firma SC Acta Protect Guard APG Security:

Anul 2010 – servicii de pază şi protecţie de 1,92 milioane lei fără TVA

Anul 2011 – servicii de pază şi protecţie de 1,27 milioane lei fără TVA

Anul 2012 – servicii de pază şi protecţie de 1,72 milioane lei fără TVA

Anul 2013 – servicii de pază şi protecţie de 3,89 milioane lei fără TVA. 


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button