Cadou de Mărțișor pentru București: Începe construcția Grivița 53, primul teatrul construit de la zero de comunitate. Șantierul se deschide pe 1 Martie, fix💛

27 feb. 2023
905 Afișari
Cadou de Mărțișor pentru București: Începe construcția Grivița 53, primul teatrul construit de la zero de comunitate. Șantierul se deschide pe 1 Martie, fix💛
Începe construcția Grivița 53, primul teatrul construit de la zero de comunitate | Sursa foto: Chris Simion/Grivița 53

Cel mai frumos cadou de Mărțișor pentru București: Pe 1 Martie începe construcția pentru Teatrul Grivița 53, primul din România construit de la 0 de comunitate. Inițiativa a fost începută în anul 2016 de regizoarea și scriitoarea Chris Simion – Mercurian.

Teatrul Grivița 53🎭. De la vis, la realitate

Miercuri, la data de 1 martie 2023, la ora 12:30 începe construcția: este un moment cheie deoarece reprezintă trecerea de la stadiul de vis, la realitate. Grivița 53 este primul teatru din țară care se naște de la zero prin efortul și implicarea comunității.

Proiectul a început în anul 2016, când Chris Simion – Mercurian a vândut casa bunicii sale, iar cu banii câștigați (200.000 Euro) a decis să cumpere terenul aflat în Calea Griviței 53. Primul susținător al său și, totodată, primul care a intrat în proiect a fost soțul ei, Tiberiu Mercurian.

În scurt timp, li s-au alăturat prieteni, colegi, parteneri, sponsori, oameni care s-au regăsit în această inițiativă impresionantă și care și-au dorit să pună o cărămidă sau mai multe cărămizi pentru realizarea teatrului. În 6 ani de la debut, Grivița 53 a adunat o comunitate de peste 11.000 de ctitori, de la persoane publice, la persoane care au dorit să-și păstreze anonimatul.

În anul 2021, Teatrul Grivița 53 a obținut o finanțare nerambursabilă în valoare de 1.903.989 Euro din Granturile SEE 2014 – 2021 prin Programul RO-CULTURA. Din campaniile desfășurate din 2017 și până în prezent, proiectul a adunat 505.210 de euro.

🧱„Vindem cărămizi. Construim un teatru”

Continuă campania „Vindem cărămizi. Construim un teatru” pentru Grivița 53, deoarece bugetul inițial al proiectului a fost realizat în 2017, iar acum nu mai corespunde cu realitatea.

Grivița 53 vinde cărămizi în continuare și caută noi parteneri pentru a acoperi diferența de 700.000 de euro (venită din creșterea prețurilor la materialele de construcție, cheltuieli imposibil de estimat la momentul demarării proiectului).

În anul 2017, Grivița 53 a participat la cea mai importantă competiție de arhitectură sustenabilă din Europa, la Marsilia. Din cele 5085 de proiecte înscrise în concurs, a obținut unul din cele 7 premii: “Acknowledgement Prize”. A fost pentru prima dată în istoria concursului când România a urcat pe podium.

Chris Simion – Mercurian: Pare ireal și totuși se întâmplă

“Pare ireal și totuși se întâmplă. Începe șantierul! Avem șansa unui constructor care s-a îndrăgostit de demersul nostru și care va depune tot efortul ca până în Aprilie 2024 să ducă teatrul la bun sfârșit. Grivița 53 a atras în jurul ei oameni care nu văd proiectul doar ca pe un simplu job, ci și ca pe un manifest personal. Eu am avut inițiativa dar fiecare dintre oamenii implicați o transformă în realitate. Este visul nostru și va fi exemplul pe care-l dăm împreună. Cred cu tot sufletul că atunci când va fi gata, Grivița 53 va fi un reper pentru generațiile viitoare și victoria tuturor celor care au crezut și au contribuit la realizare”, a declarat Chris Simion – Mercurian, potrivit unui comunicat transmis de Grivița 53.

Cookies