Cabinetul Acupuncturabucuresti.ro ne ajută să înțelegem cum funcționează procesul de acupunctură ! (P)

25 nov. 2021
19 Afișari
Cabinetul Acupuncturabucuresti.ro ne ajută să înțelegem cum funcționează procesul de acupunctură ! (P)
Cabinetul Acupuncturabucuresti.ro ne ajută să înțelegem cum funcționează procesul de acupunctură ! (P)

Cu toții am auzit vorbindu-se despre acupunctură și despre beneficiile acesteia. Dar acupunctura este mai mult decât o singură practică a medicinii chineze. Este o întreagă filosofie și are la bază principii studiate și aplicate de mii de ani, unele explicabile chiar științific.

Așadar, ar trebui să ne punem întrebarea legitimă: cum funcționează acupunctura? Această întrebare are un răspuns amplu și un singur articol nu ar fi suficient. Totuși, este important să răspundem, dacă luăm în considerare că există multe clișee despre acupunctură și uneori, pe nedrept, această are o credibilitate scăzută. Astfel, în acest articol, vom oferi pe scurt răspunsuri la cum funcționează acupunctură.

Cel mai simplu și mai comun dintre răspunsuri ne spune că acupunctura funcționează prin stimularea nervilor. Dar o regulă de care trebuie sa nu uităm este să evitați întotdeauna o înțepătură directă într-o terminație nervoasă, cu riscul de a provoca dureri severe și iritații sau inflamația nervilor înșiși.

Pentru a pricepe care sunt principiile de funcționare ale acupuncturii trebuie să tinem cont de modul de acțiune al biofizicii. Celulele corpului uman produc anumite reacții chimice pentru fiecare din acțiunile respectivelor. Astfel de reacții merg mână în mână, producâmd căldură și, desigur, energie, chiar și energie electrică. Deoarece corpul este compus din mai multe celule, poate fi văzut ca o sursă de enrgie. Fluxul electric se “mișcă” prin apă: corpul nostru este plin de apă, deci este un conductor ideal. Apa “scaldă” sau putem spune ca umple golurile dintre organele din corp. Este acel „lichid interstițial” și în acesta sărurile electrolitice, sunt dizolvate în el, acestea fiind ioni pozitivi și negativi. Acestia pot astfel capabili să plimbe, alături de apa, electricitatea produsă de celule.

Aceste mișcări electrice produse de ceea ce am spus mai sus se mișcă spre porţiunile cu cel mai mare grad de pozitivare, cum ar fi pielea. Aceasta va acționa astfel ca un „scut de respingere” pentru electricitatea generată de celule, dar și de organe. Concluzionăm că aceste mișcări electrice ale organelor vin de la organul bolnav care emite spre piele.
A vedea care sunt acestea este treaba diagnosticarii medicale așa cum observăm în cazul electrocardiogramei, electroencefalogramei sau examinărilor care înregistrează acele impulsuri electrice generate de inima, creier și respectiv muşchii. Dar, de fapt, fiecare element din corp proiectează impulsurile electrice pe piele, și datorita tehnicii astăzi avem aparate ce fac tesatri specifice pentru a observa anumite probleme.

Ceea ce iese la suprafață se află nu pe zone mari, ci la nivelul unor zone milimetrice, în care specialistul poate obsera o creștere marcată a impulsurilor electrice comparativ cu zonele de piele învecinate. Punctele de acupunctură sunt aceste zone milimetrice unde ies impulsurile electrice, pe care cei din China le numeau Ting, adică sursă, izvorul am putea spune, din care iese sau se scoate apa.
Trebuie specificat ca aceste puncte de pe suprafața pielii sunt grupate în categorii, fiecare avand mai multe asemenea puncte care se împotrivesc atunci cand curentul trece prin ele.
Aceste puncte electrice de pe piele corespund la ceea ce chinezii numesc “meridiane” care străbat corpul în toate direcțiile posibile și prin care regasim energia „Qi”. Aceasta ar fi o explicație oarecum științifică despre cum funcționează acupunctură și ceea ce se întâmplă la o ședința de acupunctură. O astfel de explicație este importantă, în opinia https://www.acupuncturabucuresti.ro/, pentru a înțelege exact ce principiu stă la baza acestei practici. Acum înțelegeți cum acul nu este un „ac” în sensul comun al termenului, dar un instrument „inteligent” pe care îl putem defini mai exact că un electrod transcutanat cu funcții multiple. Poate unii dintre voi ați auzit de folosirea acelor de aur sau argint că fiind înzestrate de proprietăți particulare. Este bine de precizat în acest sens că în textele antice nu este menționat nimic. Acest obicei derivă probabil din necesitatea, în anumite epoci, de a adapta instrumentul la rangul ierarhic și social al pacientului.

Un nobil nu putea să fie înțepat cu același metal folosit pentru țăran: era nevoie de o piele nobilă pentru un metal nobil… la fel că aurul. Utilizarea metalelor nobile pare să dateze din secolul al XVI-lea, perioada de decadență a acupuncturii în China. Cu toate acestea, acest obicei, în mod inexplicabil, a fost prelungit până astăzi. Ceea ce contează, este alegerea metalelor care permit schimburile electrice și fiabilitatea în același timp.

Acum, că am expus elementele fundamentale care se „ascund” în spatele unei inserari aparent banală a unui ac, putem înțelege cu ușurință mecanismul acupuncturii. Dacă un grup de organe (sau o funcție) este perturbată, la fel și rezonanța electrică a acestuia exprimată de meridianul corespunzător va fi alterată. Această alterare a fluxului de energie se va proiecta la suprafață la nivelul punctelor de acupunctură corespunzătoare meridianului alterat.

Punctul devine apoi „ușa de ieșire” pentru orice patologii viscerale profunde. Din câte am spus, dacă este adevărat că punctul este ieșirea pentru activități electrice, atunci același lucru poate servi logic și ca intrare, adică introducerea acului pentru impulsuri în contracurent: de la piele spre intestinul perturbat, de exemplu.

Cu alte cuvinte: un semnal electric capabil să modifice fluxurile electrice emise de la structurile bolnave pentru a restabili echilibrul între organe și a restabili starea de „normal”.

Acul poate fi vehiculul pentru aceste informații electrice. Desigur, mai există și acupuncturisti care folosesc, pe lângă acele tradiționale și lumină laser, căldură sau anumite aplicații cu anumite substanțe ce pot da rezultate satisfăcătoare.

În concluzie, sperăm că prin acest articol am făcut ca această disciplină să fie mai puțin “misterioasă”, având baze strict științifice, al căror mecanism este poate mai ușor de înțeles de anumite persoane.

Cookies