SMART CITY

Cabinetele medicale, obligatorii în şcolile publice şi private

”Propunerea legislativa urmăreşte introducerea obligatorie a cursurilor de prim-ajutor în sistemul educaţional, deoarece, uneori, mici gesturi sunt decisive în momentele critice, gesturi, care pot face diferenţa între viaţă şi moarte.Deşi au existat chiar încercări de desfiinţare a reţelei medicale şcolare, în prezent cabinetele medicale şcolare au fost transferate autorităţilor locale fără a beneficia de o lege specială”, au explicat iniţiatorii proiectului de lege, potrivit Mediafax. 

Ei au susţinut că ”tot mai frecvent” se vorbeşte despre creşterea consumului de substanţe nocive în rândul tinerilor, despre violenţa în şcoli sau despre creşterea bolilor cu transmitere sexuală în rândul populaţiei şcolare, dar prea puţin se spune despre locul unde se pun bazele unei educaţii în sănătate, respectiv în şcoli.

Iniţiativa legislativă reglementează serviciile de medicină din unităţile de învăţământ publice şi private, asistenţa şcolară fiind definita drept ”ansamblul măsurile de medicină preventivă şi asistenţă medicală de urgenţă efectuată pe toată durata desfăşurării procesului educativ”, în scopul supravegherii şi promovării sănătăţii preşcolarilor, elevilor şi studenţilor.

Medicina şcolară se va practica în cabinete medicale, autorizate sanitar, situate în unităţile de învăţământ sau în centrele amenajate în acest scop şi arondate unităţilor de învăţământ, iar echipele medico-şcolare vor fi formate dintr-un medic- absolvent de medicină generală, un medic dentist, un asistent medical şi un asistent stomatolog.

Cabinetul de medicină şcolară va funcţiona pe toată perioada activităţii şcolare în unitatea de învăţământ publică sau privată.

Medicul de medicină şcolară va avea obligaţia de a efectua un stagiu de câte trei luni în cadrul unor secţii de urgenţă, epidemiologie şi de pediatrie.

Proiectul de legea fost iniţiat de parlamentari ai PDL şI PNL, printre aceştia aflându-se Vasile Blaga, Gheorghe Flutur, Puiu Haşotti, Ludovic Orban, Nini Săpunaru şi urmează să fie dezbătut în Parlament, Senatul fiind prima Cameră sesizată în acest sens.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button