CAB: Instituţiile nu pot fi trase la răspundere în cazul incendiului de la Maternitatea Giuleşti

de:
21 mai 2015
0 Afișari
CAB: Instituţiile nu pot fi trase la răspundere în cazul incendiului de la Maternitatea Giuleşti

„Cadrul legislativ valabil la data producerii acestui incident era unul cel puţin confuz şi neadaptat realităţii social – economice. Este evident că şi stabilirea unui temei de drept pentru antamarea răspunderii unei anumite instituţii publice este foarte greu de realizat. Însă este de neconceput ca inexistenţa unui cadrul legislativ coerent, previzibil sau accesibil pentru fiecare cetăţean să fie unicul temei al imposibilităţii de a trage la răspundere factorii principali de decizie în domeniul sănătăţii publice sau instituţiile care în realitate controlau în mod direct modul în care era finanţat şi administrat un spital”, arată judecătorii în motivarea deciziei în cazul incendiului de la Maternitatea Giuleşti, în care şase nou-născuţi au murit şi alţi cinci au fost răniţi, scrie businessmagazin.ro.

Mai mult, judecătorii Curţii de Apel consideră că atât Ministerul Sănătăţii, cât şi Municipiul Bucureşti prin primarul general aveau atribuţii în ceea ce priveşte activitatea medicală a Maternităţii Giuleşti.

„Curtea consideră că aceste instituţii au o culpă evidentă în supravegherea şi direcţionarea activităţii spitalului şi a managerului acestuia, manifestată atât printr-o culpă in eligendo în ceea ce priveşte persoana managerului spitalului cât şi în ceea ce priveşte lipsa unei susţineri financiare adecvate nevoilor de funcţionare ale spitalului”, consideră magistraţii.

Conform sursei citate, faptul că în sistemul sanitar au fost blocate posturile a pus în pericol viaţa pacienţilor şi a afectat în mod clar calitatea actului medical.

Continuarea pe businessmagazin.ro.

Curtea de Apel a decis, pe 2 aprilie, condamnarea definitivă, la doi ani si doua luni de inchisoare cu executare, pentru asistenta Florentina Cirstea, in dosarul incendiului de la Maternitatea Giuleşti. Mai multe detalii AICI.

Cookies