CAB a rămas în pronunțare pe cererea de extrădare a mamei acuzate că și-a răpit copilul din Canada

de:
19 mai 2016
0 Afișari
CAB a rămas în pronunțare pe cererea de extrădare a mamei acuzate că și-a răpit copilul din Canada

În sala de judecată, procurorul de ședință a declarat că cererea de extrădare este supusă tratatului dintre România și Canada, care face trimitere la procedura specială din Legea 302/2004 privind cooperarea judiciară internațională în materie penală.

Procurorul a cerut instanței să respingă cererea autorităților canadiene de extrădare a femeii, arătând că Ana Maria Nedelcu este cercetată pentru nerespectarea măsurilor privind încredințarea minorilor, infracțiune pedepsită în legislația română cu maxim 3 luni de închisoare.

Și avocații au cerut respingerea cererii de extrădare, explicând că statul român trebuie să o ocrotească pe mamă și pe copil de un abuz.

„Respingeți cererea de extrădare. Nu sunt respectate cerințele legii speciale. Astăzi este cerută Ana Maria Nedelcu, mâine pot fi ceruți membri ai familiilor noastre”, a spus avocata Maria Vasii.

„Eu numai prin copiii mei trăiesc. Eu ca individ nu mă văd să trăiesc fără copiii mei și fără să-i văd cu zâmbet pe buze în fiecare zi”, a declarat Ana Maria Nedelcu la ieșirea din sala de judecată.

Acest proces a fost deschis după ce autoritățile canadiene au trimis în România o cerere de extrădare formulată pentru Ana Maria Nedelcu, urmărită penal în Canada pentru săvârșirea infracțiunii de răpire cu încălcarea unui ordin de custodie, faptă prevăzută de art. 281 alin. 1 din Codul penal canadian, pedepsită cu închisoare de până la 10 ani.

În documentele transmise de statul canadian a fost descrisă fapta săvârșită de Ana Maria Nedelcu, constând în aceea că, în 2014, aceasta a plecat în România împreună cu copilul său minor, încălcând ordinul de custodie emis de o instanță canadiană, ordin prin care drepturile părintești privindu-l pe minor erau exercitate de ambii părinți.

Deși procurorii români nu au cerut arestarea femeii, un judecător de la Curtea de Apel București a dispus pe 13 aprilie arestarea mamei, aceasta fiind eliberată apoi după o săptămână.

Cazul femeii a fost larg dezbătut în presa din România. Ana Maria Nedelcu susține că, în anul 2001, a emigrat în Canada și s-a stabilit în Montreal, iar în 2009 l-a cunoscut pe Maximo Sierra Munoz, de origine dominicană, cei doi având un băiețel pe nume Anthony. Ea mai spune că s-a despărțit de bărbat înainte de a naște, deoarece acesta nu avea un loc de muncă, era violent și o bătea. În 2013, Ana Maria Nedelcu susține că a primit o ofertă de muncă în Toronto, astfel încât a decis să se mute din Montreal. Maximo Sierra Munoz a obținut în instanță tutela comună, iar peste un an femeia a decis să plece în România, după ce copilul i-a relatat că a fost lovit în mai multe rânduri de tatăl lui.

Sursa: Agerpres

Cookies