Ca să fim fericiți, trebuie să avem o concentrație de 0,05 alcool în sânge. “Another round”, un excepțional film danez despre blazare și dragoste de viață, stropită cu băutură

15 ian. 2021
637 Afișari
Ca să fim fericiți, trebuie să avem o concentrație de 0,05 alcool în sânge. “Another round”, un excepțional film danez despre blazare și dragoste de viață, stropită cu băutură

Este extraordinar să te simți tot timpul viu, creativ, tânăr. Dar, ce te faci când din prospețimea ta muscă vârsta a doua și devii șters, anost, obosit și fără chef de viață? Unde s-a dus tinerețea, nebunia, curajul ei? Când ai devenit așa, de nici ție nu-ți mai place de tine? Ce să faci? Bei. Bei și aștepți să vezi dacă o să redevii original și creativ ca la 20 de ani. Este subiectul filmului “Another Round” ( "Druk"), semnat de regizorul danez Thomas Vinterberg, prietenul lui Lars von Trier, cu care în anul 1995 a lansat o nouă și uimitoare școală de cinema, Dogma 95. Mai jos, de ce acest film îți poate schimba viața și te poate inspira, mai ales dacă ești trecut de prima tinerețe și simți că ai devenit și tu un papagal, ca toți papagalii în vârstă de 40 de ani.

“Ce este tinerețea? Un vis. Ce este Dragostea? Povestea visului”. Aceasta este coperta filmului “Another round” („Druk”, Danemarca, 2020), un citat din Soren Kierkegaard, celebrul filosof, teolog și poet danez. Patru prieteni, un profesor de sport, unul de istorie, altul de psihologie și altul de muzică, colegi la un liceu din Copenhaga, se spuca să testeze teoria unui psihiatru care spune că dacă ai tot timpul în sînge 0,05 la mie alcool, lucrezi mai bine, funcționezi mai bine, trăiești mai bine. Dansezi balet pe jazz.

another,round, echipa filmului
Regizorul Thomas Vinterberg in centru, alături de cei patru actori, profesori de băut

Cică așa ne naștem, cu un deficit de 0,05 la mie alcool în sânge, și de aia trebuie să recuperăm

Psihiatrul ăsta chiar există. Se numește Finn Skarderud și conduce în prezent cel mai important proiect de psihoterapie de la Spitalul Universitar din Oslo. Povestea e simplă, ca-n viață. Cei patru prieteni care au neveste și copii, frustrați de viețile lor personale și profesionale mediocre, se pun pe băut ca să redevină creativi, relaxati si muzicali, totul sub forma unui experiment stiintific. Adică beau și suflă în fiolă, așteptând o minune. “Druk” reunește o parte din echipa de actori a filmului “The Hunt” ( 2012, regia Thomas Vinterberg), Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Magnus Mielang și Lars Ranthe. Tema muzicală “What a life” este semnată de Scarlet Pleasure și sigur o să vă placă totul. O să vă placă Mads Mikkelsen care face, iarăși, un rol expresiv spre impecabil de expresiv. E bun și când bea și când vorbește și când tace. E bun pentru ca intelege tot. De altfel a și câștigat titlul de Actorul European al anului 2020 pentru “Druk”.

actorul, mads, mickkelsen, in, another, round
Mads Mickkelsen a fost desemnat cel mai bun actor european in 2020 pentru rolul din Drunk

În “Druk”, până și elevii beau, vai, ce rușinos și reprobabil!

Din scenariu (scris de Vinterberg și de prietenul sau, Tobias Lindhorm) rezultă o comedie neagră, vivave, explozivă, o Danish Comedy Drama Noir care se concentrează nu atât pe celebrarea alcoolismului, ci pe slăvirea poftei de viață. Toată lumea bea în film, de fapt. Elevii se întrec la Concursul de băut bere pe malul lacului, vomită, cântă, strigă și fac mișto de toată lumea. “Beți ca porcii la concursul lacului”, le spune profesorul Martin, adică Mads Mickkelsen, profesorul de istorie confuz și plictisit să tot predea perioada industrială. Când vine la ore troznit de puțină vodkă pe care-a dat-o pe gât în closetul școlii pe furiș, experimentul poate să înceapă. Mads găsește o metodă mai directă și mai interesantă de predare a istoriei, le vorbește copiilor despre Churchill, Roosevelt, Hemingway și Hitler, fără să le spună numele, și îi întreabă cu cine ar vota, dacă ar fi alegeri. Primul era gras și alcoolic, al doilea avea probleme cu dependența de Martini, Hemingway a băut pînă cînd și-a tras un glonț în gură, numai Hilter era vegetarian și săruta mâna cucoanelor. Skol! Cu vegetarianul, răspund copiii. „Lecția e învățată”, își termină profesorul demonstrația. Lumea nu este niciodată așa cum pare. Poți să bei și să câștigi un război ca Churchill sau poți să bei și să-ți tragi un glonț în gură ca Hemingway. Imnul Danemarcei se cânta de vreo sapte ori in film, asta da situatie pe care nici nu stii cum s-o iei. Dar dă bine, in amestecul ăla de veselie supărată si de supărare vesel alcoolizată.

Experimentul se strică atunci cînd profesorii cresc doza și ajung să aibă 1,8 la mie alcool în sânge. Atunci, totul devine urât, profesorul de sport chiar moare, morala fiind că alcoolul te face mai creativ, atât timp cât îl poți controla.

scena, din, filmul, anothrer, round
Imnul Danemarcei răsuna de peste sapte ori in film

Dogma 95, uimitorul stil cinematografic inventat de Vinterberg și de Lars von Trier

Cât despre cum este făcut filmul, cu “Druk”, Thomas Vinterberg reânvie Dogma 95 ( Dogme Brethren), curentul cinematografic care a stabilit noi reguli pentru simplificarea producției de filme. Dogma exclude efectele elaborate și tehnologia, puterea se întoarce la regizor și la actori. Se filmează la locație, fără decoruri. Sunetul nu trebuie niciodată să fie produs separat de imagini sau invers. Camera de filmat se ține pe umăr. Orice mișcare sau imobilizare accesibilă miinii este permisă. Filmul să fie color, nu este admis iluminatul special. Accesoriile optice sau filtrele sunt interzise. Filmul nu trebuie să conțină acțiune artificială.

Cele mai importante scene din “ Druk” sunt făcute după jurămîntul de castitate al Dogmei. Să fiți atenți la miscarea camerei pentru că rezultatul înseamnă secvente vii, dinamice, îmbibate de poveste și nu de artificii tehnice. Din umăr. Direct in sufletul personajului. Nici nu simti ce vezi, dar intelegi totul. Vedeți și “ The Celebration” (1995), producția manifest cu care Thomas Vinterberg a rupt gura tuturor târgurilor.

Fata lui Vinterberg, în vârstă de 19 ani, a murit la patru zile de la începerea filmărilor

Vinterberg dedică filmului fiicei sale, Ida. La mai bine de 20 de ani de la lansarea mișcării Dogma 95 cu “The Celebration”, regizorul plănuia ca fata lui să joace în “Druk”, în scenariul inițial ar fi fost fata lui Martin, interpretat de Mads Mickkelsen. La numai patru zile de la începerea filmărilor, regizorul a primit vestea că Ida a murit într-un accident de mașină. Avea 19 ani.

“ My life was destroyed. Nu avea sens să continuăm și nu avea sens să nu continuăm. Așa că am decis să facem filmul pentru ea. Doar așa am putut face acest lucru”, mărturiseste Vinterberg. Co-scenaristul Tobias Lindholm a gestionat filmările cât timp regizorul s-a simțit depășit de suferință și de doliu. Filmul a ieșit, cu toata tragedia creatorului și ne învață să trăim, să ne bucurăm, să bem cu măsură, dar să bem, ca să acoperim deficitul de fericire cu care ne naștem.

Este un film plin de energie, emană energie, vibrează de energie, toarnă in pahare energie. Iubiți si vedeti filmele puternice, de o inteligenta amară. Slavită să fie Dogma 95, slăvit să fie “Druk”! Suflati în fiolă și faceți lucrurile să se întâmple. “Another Round” a câștigat cea de-a 33-a ediție a Premiilor Academiei Europene de Film și este propunerea Danemarcei pentru categoria “Cel mai bun lungmetraj internațional” la premiile Oscar, ediția 2021. Eu zic că o să câștige tot ce se poate câstiga! Skol! Another Skol!

PS: In experimentul din film nimeni nu are voie sa bea după ora 20.00 si nici in week-end. Asta-i viata, nu e chiar ca-n filme.

Cookies