Primăria Generală vrea să modernizeze transportul public în comun, iar acum își dorește să cumpere alte 250 de tramvaie noi pentru București. În acest sens, Nicușor Dan a avut o întâlnire cu o delegație a Băncii Mondiale pentru a discuta despre posibilitatea unui împrumut în valoare estimată de 836,5 milioane euro.
Am primit la sediul Primăriei Capitalei vizita unei delegații a Băncii Mondiale pentru a discuta despre posibilitatea finanțării achiziției a 250 de tramvaie noi, suplimentare față de investițiile făcute până acum pentru modernizarea transportului public în comun, a transmis Nicușor Dan pe Facebook.
Echipa a fost condusă de Shomik Raj Mehndiratta, manager administrativ în domeniul transportului pentru Europa și Asia Centrală. Managerul s-a arătat interesat pentru a împrumuta Primăria Municipiului București, urmând ca, în perioada următoare, să revină cu o solicitare de documente pentru a analiza propunerea PMB.
Nicușor Dan transmite că valoarea totală estimată pentru achiziția celor 250 de tramvaie este de 836,5 milioane euro. Pentru ca Primăria Capitalei să obțină fondurile necesare, pe lângă împrumutul pe care ar urma să-l obțină de la Banca Mondială, trebuie să aplice și pentru finanțare nerambursabilă prin Programul Operațional Regional 2021 – 2027, în cadrul apelului dedicat mobilității urbane.
Reamintesc faptul că, în luna iunie a acestui an, am obținut aprobarea Consiliului General al Municipiului București pentru Studiul de oportunitate ce vizează achiziția tramvaielor, spune primarul general al Capitalei.
Dintre aceste tramvaie care urmează să fie cumpărate, 100 vor avea 36 de metri lungime și vor fi unidirecționale, alte 100 din gama de 27 m lungime, dintre care 90 unidirecționale și 10 bidirecționale.
Restul de 50 de tramvaie vor avea o lungime de 45 metri și vor fi unidirecționale.
Toate aceste tramvaie noi vor fi dotate cu sistem de climatizare și vor fi accesibilizate pentru persoanele cu dizabilități.
În prezent, parcul circulant al STB are 521 de tramvaie, inclusiv vagoanele utilitare. Dintre acestea, aproape 70% au durata de exploatare depășită, a conchis Nicușor Dan.