Contract pentru incinerarea maidanezilor eutanasiați în București

de:
23 iul. 2014
2 Afișari
Contract pentru incinerarea maidanezilor eutanasiați în București

Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) a încheiat pe 14 iulie 2014 un acord-cadru cu firma Stericycle România SRL pentru încinerarea cadavrelor de animale. Contractul are o valoare de 1,25 milioane lei lei cu TVA (aprox. 283.000 euro) și fost încheiat  pe o perioadă de 21 de luni.

Potrivit caietului de sarcini, cantitatea minimă de cadavre estimată pentru acordul-cadru este de 387.000 kg, ceea ce înseamnă aproximativ 18.400 kilograme pe lună. La o greutate medie de 10 kilograme per câine, rezultă că în fiecare lună vor fi eutanasiați cel puțin 1840 de câini. 

Potrivit documentului, cantitatea maximă de cadavre ce ar urma să fie incinerate conform acordului-cadru este de 567.000 kg, adică 27.000 kg/lună. Calculând din nou la o greutate medie per câine de 10 kilograme, rezultă că vor fi eutanasiați maxim 2.700 de câini lunar. 

Curtea de Apel a suspendat normele de aplicare a ordonanței privind gestionarea câinilor fără stăpân, nu și legea

La sfârşitul lunii iunie, Curtea de Apel Bucureşti a suspendat executarea normelor de aplicare a OUG nr. 155/2001 privind gestionarea câinilor fără stăpân, modificată prin Legea nr. 258/2013, la cererea Vier Pfoten, decizia nefiind însă definitivă.

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a motivat suspendarea normelor de aplicare a Legii câinilor fără stăpân prin faptul că acestea contrazic actul normativ în ceea ce priveşte persoanele juridice cu care autorităţile locale pot încheia contracte pentru gestionarea problemei maidanezilor.

Potrivit judecătorilor CAB, în urma adoptării normelor metodologice, contractele încheiate de autorităţile locale cu persoane juridice care nu sunt asociaţii sau fundaţii, contrar prevederilor Legii gestionării câinilor fără stăpân (OUG 155/2001 modificată prin Legea 258/2013), sunt lovite de nulitate, astfel că autorităţile locale pot pierde bani.

Vier Pfoten a cerut CAB suspendarea mai multor prevederi, pe care le consideră nelegale, din HG nr. 1059/2013 pentru aprobarea Normelor de aplicare a OUG nr. 155/2001 privind gestionarea câinilor fără stăpân, urmând să ceară şi anularea unor prevederi din hotărâre sau a actului normativ, declara, pentru Mediafax, avocatul care reprezintă fundaţia pentru protecţia animalelor, Alexandra Cicodeica.

Potrivit legii adoptate anul trecut, câini fără stăpân adăposturile publice pot fi eutanasiaţi, prin decizie a autorităţii locale, dacă nu sunt revendicaţi sau adoptaţi, după un termen de 14 zile lucrătoare.

Guvernul a anunțat că va ataca la instanţa supremă decizia de suspendare a executării normelor Legii câinilor fără stăpân, luată de Curtea de Apel Bucureşti.

Șeful ASPA: Legea în vigoare permite eutanasierea

Între timp, în București continuă programul de gestionare a câinilor fără stăpân.

„În acest moment, toți câinii strânși de pe străzi care au stat 14 zile in adapost fara a fi adoptati sau revendicați sunt eutanasiati, asa cum prevede legea. Curtea de Apel a suspendat doar normele de aplicare a legii privind gestionarea cainilor fara stapan (n.r. OUG 155/2001 modificatp prin Legea 258/2013), insa legea este in continuare in vigoare. Noi respectam textul unei legi in vigoare. Daca programul de gestionare a cainilor fara stapân ar fi intrerupt acum toate progresele pe care le-am facut din septembrie 2013 si pana acum s-ar pierde”, a explicat pentru B365.ro, managerul de proiect al ASPA, Răzvan Băncescu. 

După mai multe conflicte între echipajele ASPA și iubitorii de animale, Primăria Capitalei a luat decizia ca hingherii să fie însoțiți de echipaje ale Poliției Locale. 

Primarul general, Sorin Oprescu, a convocat,în urmă cu peste o sptămână, o sedinta de lucru, la sediul Primariei Municipiului Bucuresti pe tema programului de gestinare a câinilor fără stăpân. In urma intalnirii, s-au stabilit masurile urgente care se impun pentru ca programul privind gestionarea cainilor fara stapan in Municipiul Bucuresti sa continue, in bune conditii. De comun acord, cei prezenti au concluzionat ca, desi normele metodologice sunt suspendate, temeiul legii exista, ceea ce inseamna ca programul de gestionare a cainilor fara stapan se poate derula fara probleme.

Din septembrie 2013 și până în martie 2014, ASPA a prins 17.800 de câini fără stăpân. Dintre aceștia , au fost omorâți peste 4.000, iar 8.200 au fost adoptați. Numărul celor adoptați scade, însă, de la o săptămână la alta. Spre exemplu, în săptămâna dinainte de Paști, au fost prinși aproximativ 1.000 de câini, din care au fost adoptați doar 117.

Cât privește numărul persoanelor mușcate de câini, coordonatorul ASPA susține că a scăzut considerabil. „Dacă în martie 2013 aveam 836 de persoane mușcate de câini, în martie 2014 numărul acestora a scăzut la 217. Obiectivul nostru este ca până la sfârșitul lunii martie 2015 să avem mai puțin de 100 de persoane mușcate pe lună”, a declarat Răzvan Băncescu.

Cookies