ARHIVA B365

Câți bani s-au plătit până acum pentru reabilitarea termică în Capitală și ce hibe au aparut deja

Pe lângă cei peste 100 de milioane de euro virați în acest an de la bugetele primăriilor de sector, pentru reabilitarea termică s-au mai investit, în ultimii ani, alte 336 milioane euro din credite interne/externe. Deși anveloparea termică scapă orașul de „cartierele de blocuri gri” și diminuează factura la întreținere, au apărut deja două probleme majore: calitatea lucrărilor și culorile folosite pentru vopsirea acestor imobile, scrie HotNews.ro.

Culorile în care au fost vopsite blocurile au fost intens criticate de Ordinul Arhitecților din București, care a numit acest fenomen o „beție cromatică psihedelică„. De asemenea, nici calitatea îndoielnică a lucrărilor nu a scăpat de vigilența arhitecților.

Potrivit aceleiași surse, și acum, cele două probleme persistă, deși au scăzut în amploare. Mircea Ochinciuc, președintele Ordinului Arhitecților București, spune că, deși culorile folosite pentru vopsirea fațadelor s-au mai îndulcit, aspectul acestor clădiri rămâne unul neplăcut din cauza modului în care sunt „pictate fațadele”. „Problema nu este ca unii au mai renuntat un pic la culorile stridente, ci problema este cum sunt asezate aceste culori pe fatada. Fatada ramane un obiect de arhitectura. Acolo chiar daca pui culori pastelare, nu le arunci oricum”, a declarat Ochinciuc.

Președintele OAR București susține că problema principală a reabilitării termice a blocurilor rămâne calitatea lucrărilor și modul în care se comportă polistirenul în timp. „Această împachetare cu polistiren nu este o soluție verificată în timp. Este o soluție de presiune. Sunt foarte multe cazuri în care fie lucrările au fost prost executate și fațada a început să cadă, fie la baza acestor blocuri nu s-a asigurat etanșarea – ca să nu înceapă să pătrundă în spatele acestei împachetări tot felul de râme, insecte, șobolani. De asemenea, la partea superioara, acolo unde ar trebui ca imobilul să fie protejat de infiltratii, nu s-au pus sorturile cum trebuie. În plus, bucățile acelea de polistiren se lipesc doar în niște puncte. Dacă nu este lipit pe toata suprafața și rămâne un spațiu cu aer, degeaba s-a pus”, a explicat Ochinciuc.

Câți bani au alocat primăriile de sector pentru reabilitare termică

De la inceputul programului de reabilitare termică și până în prezent, Primăria Sectorului 1 a finalizat anveloparea a 500 de imobile. Pentru reabilitarea acestor blocuri s-au plătit circa 150 de milioane de euro, bani care provin de la bugetul local și dintr-un credit de 125 milioane de euro, contractat de la Banca Europeană de Investiții (BEI).

În Sectorul 2 s-au reabilitat, până în prezent, 187 de blocuri, iar în 2013 ar urma să se finalizeze lucrările la 514 blocuri și să intre în execuție alte 600 de imobile. Primarul Neculai Onțanu a subliniat faptul că programul de reabilitare termica a blocurilor este unul din proiectele prioritare ale administrației publice locale a Sectorului 2, pentru care se alocă sume importante de bani. În 2013, pentru anveloparea termică din Sectorului 2 s-au alocat 219 milioane lei.

În Sectorul 3 s-au reabilitat 170 de blocuri, iar acum sunt în curs de execuție alte 162 de imobile. În bugetul pe anul 2013 s-au prevăzut în bugetul local 33,7 milioane lei, la care se adaugă împumuturile accesate pentru anveloparea termică. Primăria Sectorului 3 a luat, în 2012, un credit de 235 milioane lei de la BCR, din care s-au cheltuit circa 50 milioane lei.

Cu un buget redus, de circa 110 milioane euro în 2013, valoare similară cu cea înregistrată în anii trecuți, Primăria Sectorului 4 a reabilitat până acum 97 de clădiri, în care s-au investit 170 milioane lei. Pentru reabilitarea celorlalte 1.500 de blocuri mai sunt necesari peste 500 milioane de euro.

În Sectorul 5 sunt în curs de reabilitare 215 blocuri, potrivit informațiilor postate pe site-ul Primăriei Sectorului 5, unde se mai precizează că insitutția și-a propus să reabiliteze termic toate blocurile din sector până la finele anului 2013. Instituția nu a precizat însă și cât a plătit pentru reabilitarea termică a blocurilor din Sectorul 5.

În Sectorul 6 au fost reabilitate 123 de blocuri, în care s-au investit 263 milioane lei, și mai sunt de anvelopat 1.500 de blocuri. În prezent, în această zonă administrativă, 141 blocuri sunt în diverse stadii ale programului de reabilitare – executie, recepție, proiectare. Pentru anul 2013, instituția a alocat 116 milioane lei pentru continuarea acestui program. Pentru programul de reabilitare termică a blocurilor, Primăria Sectorului 6 a accesat o linie de credit la Banca Europeana de Investiții, din care s-au folosit aproape 60 milioane euro. Pe lângă acești banim Primăria Sectorului 6 mai vrea să obțină o finanțare de 170 milioane lei de pe piața internă pentru anveloparea blocurilor.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button