Bustul de la mormântul Amiralului Vasile Urseanu a fost furat din cimitirul Bellu: „A rămas doar o tristă amintire”

29 ian. 2023
2367 Afișari
Bustul de la mormântul Amiralului Vasile Urseanu a fost furat din cimitirul Bellu: „A rămas doar o tristă amintire”
Bustul de la mormântul Amiralului Vasile Urseanu a fost furat din cimitirul Bellu: „A rămas doar o tristă amintire”. Sursa foto: Facebook/ Cimitirul Bellu - Muzeu în aer liber

Bustul Amiralului Vasile Urseanu, fondatorul Observatorului Astronomic din București, a fost furat din cimitirul Bellu. Reprezentanții Muzeului Cimitirul Bellu au făcut anunțul și transmit că au început investigațiile pentru prinderea hoților.

Bustul de la mormântul Amiralului Vasile Urseanu, furat din cimitirul Bellu

Vasile Urseanu s-a născut în anul 1848 și a decedat în anul 1926. A fost unul dintre eroii Războiului de Independență și, totodată, a fost un personaj cheie pentru Marina Română.

Fiind pasionat și de astronomie, a decis să înființeze Observatorul Astronomic din București care-i poartă numele: „Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu”.

„Marina, dragii mei, nu se face numai pe apă. Observaţiile asupra cerului trebuiesc făcute şi pe uscat. Studiul astrelor a devenit o a doua mea pasiune, după marină. După cum vedeţi, mi‑am construit casa în formă de yacht, cu cupolă de observator, ca în acelaşi timp, când fac observaţii cu luneta pe bolta cerească, să am senzaţia că plutesc şi pe mare!”, obișnuia să spună Amiralul Vasile Urseanu, potrivit contemporanul.ro.

Sâmbătă, 28 ianuarie 2023, reprezentanții Muzeului Cimitirul Bellu – Muzeu în aer liber au anunțat prin intermediul unei postări pe pagina de Facebook că, bustul Amiralului Vasile Urseanu a fost furat de curând din cimitirul Bellu.

„Mai jos este bustul de la mormântul sau din cimitirul nostru. A rămas doar o tristă amintire deoarece am fost anunțați că ar fi fost furat de curând. Vom investiga ce s-a întâmplat”

Bustul Amiralului Vasile Urseanu din cimitirul Bellu. Sursa foto: Facebook/ Cimitirul Bellu - Muzeu în aer liber
Bustul Amiralului Vasile Urseanu din cimitirul Bellu. Sursa foto: Facebook/ Cimitirul Bellu – Muzeu în aer liber

Arta din cimitir face parte din patrimoniul național

Reprezentanții Muzeului Cimitirul Bellu – Muzeu în aer liber au transmis un mesaj pentru cei care vizitează cimitirul:

„Vă rugăm să fiți atenți ori de câte ori mergeți prin cimitir, iar în cazul în care vedeți persoane care sustrag lucruri, fie ele cât de mici, anuntați paza. Arta din cimitir nu este doar a cimitirului sau a rudelor. Este a noastră, a tuturor, deoarece este parte din patrimoniul național.
Nu fiți pasivi!”

Cookies