ȘTIRI

Bucureștiul, între cele mai afectate orașe din Europa de schimbările climatice

Cel puţin două veri din ultima decadă, 2003 şi 2010, au fost, cel mai probabil, cele mai calde din ultimii 500 de ani în Europa, informează rtv.net.

Scenariile schimbărilor climatice arată că vor fi mai multe mega-valuri de căldură – perioade lungi de caniculă pe arii extinse, precum în anii 2003 şi 2010, în zone dens populate din Europa. Este foarte probabil ca lungimea, frecvenţa şi intensitatea valurilor de căldură să crească, potrivit IPCC, citat de Agenţia de Mediu.

Conform raportului, Europa de sud este cea mai afectată de zilele fierbinţi de vară şi de nopţile tropicale. Specialiştii spun că numărul nopţilor tropicale combinate cu zile fierbinţi, din viitor, va creşte. Temperaturile extreme, precum şi durata valurilor de caniculă vor creşte şi ele.

Agenţia Europeană de Mediu a publicat şi o hartă-scenariu pentru perioada 2071-2100, realizată în funcţie de densitatea populaţiei şi de procentul de zone verzi şi albastre ale oraşelor. Potrivit scenariului, sudul Europei, adică sudul Spaniei, o mică zonă sudică din Franţa, litoralul italian, grecesc, turcesc dar şi sudul României, vor avea o creştere a numărului de nopţi tropicale, cu temperaturi minime de peste 20 de grade, şi de zile fierbinţi. Aceste zone sudice europene vor avea frecvent temperaturi de peste 50 de grade Celsius, potrivit hărţii.
Zonele cu o mare densitate a populaţiei şi cu puţine zone verzi (parcuri, grădini etc.) şi albastre (râuri, lacuri etc.) vor trăi efectul de „insulă de căldură”. Bucureştiul va fi printre cele mai afectate oraşe europene de acest efect al „insulei de căldură” întrucât are sub 20% zone verzi şi albastre şi peste 10.000 locuitori pe km pătrat, prin urmare vom resimţi şi mai intens canicula.

 

 


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button