Bunica injură si umblă in chiloți bărbătești prin casă. “ Minari”, un film tandru și puternic despre viața unei familii de emigranți coreeni în America. Visul coreean în State

05 mart. 2021
610 Afișari
Bunica injură si umblă in chiloți bărbătești prin casă. “ Minari”, un film tandru și puternic despre viața unei familii de emigranți coreeni în America. Visul coreean în State
Foto credit A24 Films.

Au fost necesare patru filme pentru ca regizorul și scriitorul Lee Isaac Chung să fie gata să spună genul de poveste universal valabilă: cum reușești să prinzi visul american de un picior dacă ești străin si sărac. Străin, sărac și singur în America, o interpretare poetică a copilăriei sale coreene americane, cu puternice accente personale. “Minari” a câștigat două premii la Festivalul Sundance 2020, cel mai amplu eveniment din America de Nord dedicat cinematografiei independente. A mai primit și un “Glob de Aur” și desigur că va fi nominalizat la Premiile Oscar 2021. E fresh, tineresc, are imagini minunate, este comic și trist, merită să-l vedeți.

Când era copil, familia regizorului Lee Isaac Chung s-a mutat din Los Angeles în Arkansas, în căutarea prosperității, asa că a trăit tot ceea ce a reușit să surprindă in film. A trăit izolarea, nesiguranța, greutatea de a reusi in țara tuturor posibilitaților, a trait pe pielea lui faptul ca in America nu umbla câinii cu colaci in coadă, cum credeam noi.Trebuie sa fii puternic, rezistent, să faci sacrificii, să te adaptezi, să te lasi asimilat, să te faci american ca să fii crezut, să muncești enorm.

imagine, minari, film
Foto credit A24 Films.

Un job depresiv: Jacob stabilește sexul puilor de găina într-un incubator

Chung a reușit să reformuleze visul american printr-o lentilă coreeană, cu particularitățile vremurilor noastre. Rezultă un film suprinzător de cald, filmat vara în Oklahoma, în culori luminoase, cu o coloană sonoră foarte frumoasă. Jacob și soția sa, Monica, au făcut, timp de zece ani, cel mai monoton și mai stupid job: au stabilit sexul puilor de găină într-o fabrică incubator din California. Puișorii de sex feminim erau păstrați, pentru că gainusele fac ouă, iar masculii, aruncați. Nici nu știam că așa se întâmplă, numai cocoșel să nu te naști în America.

film, minari, oscar
Foto credit A24 Films.

Minari, o plantă miraculoasă, bună la orice și care se găseste numai in Coreea

Sătul să tot stabilească sexul găinilor de dimineața și până seara, pentru sume derizorii, Jacob are un mare vis, un excelent plan. Să plece în Arkansas cu soția și cei doi copii. Să ajungă in fieful tornadelor, unde pământul este ieftin, să scape de puișori, să-și facă o fermă în care să cultive numai fructe și legume coreene. Mai ales că în America, în fiecare an, emigrează 30.000 de coreeni, deci ar avea cui să vândă varză pentru kimchi (ăsta e un fel specific coreean, facut cu varză fermentată in tot felul de iuțeli). În anii ’80, tatăl regizorului Chung a încercat să facă același lucru, ceea ce explică de ce „Minari” este privit din perspectiva unui copil sensibil și inteligent, David (Alan S. Kim). Noua lor casă este mică și modestă, dar în fața ei se deschide grădina raiului, o imensă bucată de pământ pe care încă nu știu dacă vor găsi sau nu apă pentru plante. Vor reuși? Cum?

film, minari
Foto credit A24 Films.

Bunica injură si umblă in chiloți bărbătesti prin casă

Când băiețelul întreabă despre fumul care se ridică din incubator, tatăl său îi spune că acolo sunt arși puii de sex masculin. Nu au gust bun și nu fac ouă, trebuie eliminați.„Așa că tu și cu mine ar trebui să încercăm să fim utili”, îi spune copilului, o aluzie la cât de mult inseamnă în viață responsabilitatea de a fi stâlpul familiei. Distracția apare când vine bunica din Coreea să locuiască cu ei. O bătrână haioasă despre care copiii spun că nu este “o adevărată bunică”, pentru că nu știe să gătească, să facă prăjituri, umblă prin casă în chiloți de bărbat, îi place să joace cărți, înjură și se uită la lupte, la televizor.

film, minari
Foto credit A24 Films. Visul coreean in America.
Minari, planta care te ajută să-ți păstrezi indentitatea printre străini

Când ajunge în America, Bunica Soonja (Youn Yuh-jung), aduce cu ea pudră specială de ardei iute, anchois uscat și alte delicii tradiționale care nu se găsesc în State. Și, mai aduce ceva: minari. O plantă care crește la umbră și umezeală, bună la orice, la tocăniță, la orez, la kimchi. O plantă miraculoasă care te ajută să rămâi tânăr și sănătos. Așa că bătrâna plantează minari pe malul râului american. Cât timp ai minari, oricât de departe ai fi de casă, tot coreean te simți și rămâi. Exact ca emigranții noștri care, oriunde s-ar duce pe glob, își aduc din România sarmale și caltaboș sau încearcă să cultive leuștean în țări care nu știu ce e aia ciorbă.

Ferma se extinde, iar filmul preia straturi de dramă intergenerațională și comedie de familie – odată cu sosirea Bunicii, fără să devină sentimental sau lacrimogen. Copiii sunt dezamăgiți de felurile ciudate pe care le mănâncă și le bea bătrîna. Soonja îl învață pe nepotul ei un joc de cărți care implică o mulțime de înjurături coreene, iar el o introduce în plăcerile Mountain Dew. Un infinit simț al familiaritatii, acesta este farmecul filmului. O metaforă pentru speranță.

film, minari
Foto credit A24 Films.

Sigur va fi nominalizat la Premiile Oscar 2021, deși anul trecut “Academia de Arte și Științe a Filmului” a schimbat numele categoriei de “limbi străine” în “Film de lung metraj internațional”. De aceea, nu stiu unde exact s-ar potrivi “Minari”. Este în mare parte vorbit în coreeană, cu subtitrări în engleză, dar a fost realizat de un cineast american, iar povestea rămâne sută la sută americană. O să vedem, nominalizările vor fi anunțate pe 15 martie. Gala de decernare a Premiilor Oscar a fost amânată anul acesta pentru data de 25 aprilie, din pricina pandemiei de Coronavirus. Gala Oscar va fi difuzată în direct din mai multe locații, inclusiv din faimosul Dolby Theatre din Hollywood. Ținem legatura pentru alte filme de Oscar.

Cookies