În contextul în care la graniță are loc un război, este bine ca oamenii să fie informați în ceea ce privește locurile unde ne putem adăposti dacă va fi nevoie. IGSU a publicat lista completă a buncărelor în caz de atacuri aeriene și atomice, din București și din țară.
În București sunt cele mai multe adăposturi de protecție civilă din toată țara. Conform informațiilor transmise de către IGSU, la nivelul întregii țări există 4.538 de locuri unde cetățenii se pot adăpostii în cazul unui atac aerian sau atomic.
Iată lista adăposturilor din București, pe sectoare:
Conform legii în vigoare din România în timp de pace adăposturile civile pot fi utilizate și în alte scopuri decât cel de protecție a populației. Pentru utilizarea acesta, ca spații de depozitare spre exemplu, este necesară respectarea normelor tehnice. După cum prevede Legea 481/2004, art. 4, alin. (6), există obligația ca în cazul unor atacuri, eliberarea adăposturilor trebuie făcută în cel mult 24 de ore, cu informarea prealabilă a centrelor operaționale din cadrul serviciilor de urgență profesioniste.
Județul din România unde se găsesc cele mai puține adăposturi civile este Ialomița, unde există doar 13. Cinci dintre acestea sunt în Slobozia, trei în Fetești, trei în Urziceni și două în Țăndărei. În județul Vrancea există tot 13 buncăre, dintre care nouă sunt în Focșani, trei la Adjud și unul singur la Panciu.
Nici în alte județe situația nu este foarte bună când vine vorba de numărul de locuri unde oamenii să se poată adăposti în caz de nevoie. În Alba sunt 15 adăposturi, 23 în Călărași, iar în Hunedoara sunt 25 de adăposturi, conform listei publicată de IGSU.
Lista completă poate fi consultată AICI.
În data de 8 februarie 2022, ministrul Apărării declara că în cazul în care conflictul din Ucraina ar izbucni România ar fi pregătită. Tot el a declarat că adăposturile de protecție civilă sunt inspectate în fiecare an.