„Bună pentru România”. Elena Udrea a fost predată oficial autorităților din România. Traseul pe care îl va parcurge de la granița cu Bulgaria

16 iun. 2022
271 afișări
„Bună pentru România”. Elena Udrea a fost predată oficial autorităților din România. Traseul pe care îl va parcurge de la granița cu Bulgaria

Elena Udrea a fost adusă în România joi, 16 iunie, pentru executarea pedepsei de 6 ani de închisoare în dosarul „Gala Bute” pentru luare de mită şi abuz în serviciu, decizia pronunțată pe data de 5 iunie 2018. Ea a fost predată de polițiștii bulgari autorităților din România, la Vama Giurgiu.

Curtea de Apel din Sofia a decis vineri, 10 iunie, că Elena Udrea va fi extrădată în România.

Cinci zile mai târziu, ministrul Afacerilor Interne Lucian Bode a anunţat că procedurile de extrădare din Bulgaria a Elenei Udrea vor fi realizate până în data de 20 iunie, menţionând că până în data de 21 iunie, structurile statului român abilitate în acest sens vor proceda la preluarea şi transferul la o unitate a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

În 2014, Elena Udrea a candidat din partea alianței PMP la președinția României sub sloganul electoral „Bună pentru România”, alegeri la care a obținut 5,2 % din voturi.

Traseul pe care îl va parcurge Udrea când va ajunge în țară

Elena Udrea va fi dusă la Penitenciarul de femei Ploiești – Târgșorul Nou, pentru efectuarea perioadei de carantinare-observare, timp de 21 de zile, într-o cameră de minim 4 mp, a anunțat președintele Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciare, Cosmin Dorobanțu, sâmbătă, 11 iunie (FSANP).

„După ce va fi predată autorităților din România, Elena UDREA va fi depusă la Penitenciarul de femei Ploiești – Târgșorul Nou, în vederea efectuării perioadei de carantinare-observare, timp de 21 de zile, într-o cameră ce îi va asigura un spațiu minim de 4 mp, deoarece fenomenul asupra aglomerării nu este atât de accentuat ca în unitățile penitenciare destinate persoanelor condamnate de gen masculin.

În perioada de carantinare-observare, se studiază comportamentul și personalitatea Elenei UDREA, se efectuează examene medicale, se desfășoară activități de educație sanitară și se evaluează nevoile educaționale, psihologice și sociale, în scopul stabilirii ariilor de intervenție și asistență. La finalizarea acestei perioade, Elenei UDREA i se stabilește Planul individualizat de evaluare și intervenție educativă și terapeutică prin care se precizează activitățile și programele în care fostul politician urmează a fi inclus pe perioada deținerii.

Având în vedere domiciliul acesteia, Elena UDREA va continua executarea pedeapsei și după cele 21 de zile aferente perioadei de carantinare–observare, tot în Penitenciarul Ploiești-Târgșorul Nou. Având în vedere criteriile legale de stabilire a regimului de executare, aceasta va fi încadrată de către Comisia din penitenciar la un regim inițial, ce ar putea fi închis sau semideschis.

Suplimentar stabilirii regimului de executare, Comisia va lua în calcul statutul Elenei UDREA de persoană care necesită protecție, fapt ce va presupune cazarea individuală sau împreună cu deținute compatibile pe criterii de educație, profesie sau funcție avută anterior arestării. Totodată, statutul de persoană care necesită protecție presupune participarea la toate activitățile din penitenciar (inclusiv munca – dacă fostul politician optează pentru această posibilitate) cu asigurarea gradului necesar de protecție, atât din punct de vedere al demnității umane cât și al siguranței proprii.”

Îți recomandăm să citești și:

Cookies