„Bună, Găinaț, cu ce treabă prin București?” | Cum poți să-ți schimbi numele dacă te cheamă “Blegu”, “Nespălatu”, “Bețivu”, “Bulan” sau “Muci”

01 feb. 2021
19939 Afișari
Păsarică Alexandru Dick, nice to meet you!

De la părinți moștenim culoarea ochilor, forma nasului, piciorul zvelt sau cu o conformație mai dolofană, poate și firea, dar mai ales numele. Și una este să te cheme Armando Muc, Ionuț Jegu sau Lăcrămioara Flocea, și cu totul alta să te prezinți drept Louis Antoan, duce de Orleans, Andreas Konstantin von Bayern sau Filip Ferdinand Rosetti. Numele de familie spune, uneori, totul despre zona foclorica din care ne tragem, despre locul în care ne-am născut și despre cei care ne-au denumit, mami și tati. În România, și în București, există aproape 3000 de persoane cu nume hilare, ridicole sau de-a dreptul ofensatoare, gen “Jegu”, “Găinaț”, “Gunoi”, “Mortu” și “Betivu”. Mai jos, cele mai funny si mai elucubrante nume de conaționali.

Înainte să vină bebelușul pe lume, mami și cu tati se sfătuiesc, se întreabă, se ceartă și caută un nume ideal pentru copilașul lor. Să-i zicem Cosmin? Să-i spunem Corvina? Să o cheme Despina sau Bogdan? Să poarte numele bunicului Grigore sau al lu’ mătușa Frusina? Dacă-l dăm la școala germană, să-i spunem Rudolf, ca să-i fie mai ușor când va emigra în Deutschland. Sau Michael dacă se cară în State. Vestea bună pentru bebelușii care se vor naște este că legislația acum în vigoare nu mai permite părinților să le dea copiilor nume ofensatoare, ca să aibă de cine să râdă colegii de banca. Și cu toate acestea, în România se regăsesc nu mai puțin de 2.996 de persoane cu numele de Bucă, Flocea (1.728), Laba (880), Mortu (581), Bounegru (611), Blegu (515), Betivu (219) și Slănină (186). Nice to meet you, dragi români!

buletin, carte, de identitate, nume, romanesti ciudate
Nice to meet you Winetou!

Nespalatu”, “Bulan”, “Sicriu” și “Berebună”, nume românești cu profunde semnificații psihosomatice

Mai există și Roadevin (173 de persoane), Boubătrin (119), Jegu (95 de persoane), Nespălatu (70 de persoane), Găinaț (61 de persoane), Gunoi (41 de persoane), Muc (29 de persoane), Bulan ( 7 persoane), dar și Joacă-bine, Vacăgrasa, Mormânt, Sicriu, Muci, Berebună. Bine măcar că, de cîțiva ani, potrivit legislației care se referă la întocmirea actelor de stare civilă, “ ofițerul de stare civilă are obligația de a refuza motivat, comunicând în scris declarantului, înregistrarea prenumelor formate din cuvinte indecente, ridicole ori altele asemenea, de natură a afecta ordinea publică și bunele moravuri sau interesele copilului, după caz”.

Este important cum te simți cu numele tău, deoarece vei deveni persoana care crezi că ești”

Numele are o anumită vibrație energetică, el însuși fiind încărcat cu energie. Sunetul numelui poartă o vibrație, este ca o mantră. Numele pe care îl are o persoană este sunetul asociat în mod constant cu acea persoană, deci dacă se schimbă numele, se schimbă ceea ce este asociat cu acea persoană. În unele culturi, copiilor le este dat în mod tradițional un nume public care este trecut în toate actele acestuia și un nume de suflet, care rămâne secret sau care le este cunoscut numai celor în care se poate avea încredere.(…) Este foarte important cum te simți cu numele pe care-l ai, cine simți că ești datorită numelui, deoarece până la urmă vei deveni persoana care crezi că ești. În Evul Mediu, în ritualul romanilor, preoții aveau obligația să vegheze ca la botez copiii să nu primească nume obscene sau ridicole”,“ În constelația numelui”, de Dr .Paraschiv Petu și Ionel Torja, 2011.

buletin, nume, romanesti, ciudate
Nice to meet you, Sentiment Brusli!

O carte extraordinară pentru cei care vor sa-si boteze copilul cu un nume frumos

Va recomand acest volum frumos alcătuit și foarte documentat despre nume vechi românești, o adevărată enciclopedie despre nume devotionale ( Isabela, Minerva), biblice, de sfinți, nume afective care semnifică bucuria nașterii, prevestitoare sau care exprimă dorința ca noul născut să aibă un destin fericit ( Felicia, Gloria, Lucian), nume de flori și plante, nume admirative. Dar, și despre porecle, adică acel supranume dat în bătaie de joc, mai ales ca o trăsătură caracteristică a aspectului exterior sau a psihicului celui numit. O găsiti și pe internet, pe Scribd, vă rog să o citiți mai ales dacă vreți să va botezați copilul, în curând.

Autorii Dr. Paraschiv Petu și Ionel Torja au inclus și o lista a celor mai ciudate nume pe care le poartă românii. În Anuarul Statistic al României figurează Paracetamol, Împărăteasa, Papanas sau Televizor. În țara noastră trăiesc și 22 de persoane care se numesc “Ministru”, iar alți zece români se mândresc cu numele de “Președinte”.

În România există 146 de persoane care se cheamă “Dacia”, iar alte șapte poartă numele de “Solenza” sau “ Făt-frumos”.

În topul numelor de mașini să includem Mercedes, prenume purtat de 315 de români, urmat de numele Ministru, Justiția, Poliția, Portocală, Strugurel. Să nu uităm nici de Miss America, Struț, Paracetamol, Prostu, Strălucirea și Ilegitim, Roberto-Bagio, Mihai-Eminescu, Hitler, Făt-Frumos, Papanas, Leuștean și Medalion, Mariano-Monamour.

Faceți cunoștință cu Ion Puțoi, Marcelo Borcan, Rămurel Pastramă și Andaluzia Poșircă

Să nu uităm nici de distinșii noștri concetățeni Ispilante Sentiment-Brusli, Ion Mariano Monamour, Andaluzia Poșircă, Bred Pit, Întuneric Steluța Luminița, Ramurel Pastramă, Geniloni Sfeclă, Cojocaru Tom-Mac-Bill-Bob-Constantin, Vasile San Siri Ciocoi, Napoleon Rată, Marin Capdefier, Puțoi Ion, Rudolf Pufulete, Suplexxa Memorando Onac, Radu Viorica Speranța, Mariana Hopulete, Joacă-Bine Mirau, Sava Superman, Georgian Elvis Gagiu, Fridolin Boacsa, Marcelon Prefacutu, Ion Ștefan cel Mare, Marcelo Borcan, Jenel Copilău, Fundătureanu Pisleaga Sorin, Pantelimon Zeamă-Neagră si Ion Moș Nicolae Crăciun.

Nume românești strălucesc și pe bolta cerească: asteroidul “Mihai Eminescu” și craterul “Bîrlad”

Dincolo de porecle și de nume rusinoase, avem și un motiv de mindrie națională. Unele cratere de pe Mercus, Venus și Luna, dar și asteroizi și comete poartă numele unor personalități precum Mihai Eminescu, George Enescu, Constantin Brincusi, Haricleea Darclee, potrivit unei statistici prezentate de Observatorul Atronomic “Amiral Vasile Urseanu”. Numele formelor de relief de pe corpurile cerești sunt propuse de specialiști în domeniu și sunt analizate și selectate de “Internațional Astronomical Union”.

În anul 2008, un crater de pe Mercur care are 125 de metri în diametru a primit numele de Eminescu. Primul nume românesc de pe Venus este cel al Elenei Văcărescu. Craterul, aflat în emisfera sudică a planetei, are un diametru de 31,5 km și a primit numele în anul 1994. Și alte cratere de pe Venus au primit nume proprii feminine românești: Irinuca, Natalia, Ștefania, Veta, Zina și Esterica. Singurul crater cu nume românesc de pe Luna se numește Haret, după numele lui Spiru Haret, are 29 de kilometri în diametru și se află aproape de Polul Sud al Lunii. Pe Marte mai avem craterul Oituz, nume de stele Galați și Bîrlad, dar și Sanduleac-69, steaua din care a apărut supernova SN 1987A.

Cum îți poți schimba numele dacă este rușinos, iată câteva modificări recente de legislație

Potrivit unui proiect de lege, schimbarea numelui poate fi solicitată în mai multe situații, potrivit Avocatnet.ro. Când numele este format din expresii indecente, ridicole ori transformat prin traducere sau în alt mod. Când numele folosit de o persoană, în exercitarea profesiei, este mai cunoscut decât cel din actul de identitate. Când din neatenția ofițerilor de stare civilă ori că urmare a necunoașterii reglementărilor legale în materie, au fost efectuate mențiuni greșite în registrele de stare civilă. Când prenumele purtat este specific sexului opus.

Actele necesare pentru schimbarea numelui: Actul de identitate, original și fotocopie. Un exemplar din Monitorul Oficial al României, partea a treia, în care a fost publicat extrasul din cererea de schimbare a numelui, exemplar de la publicarea căruia să nu fi trecut mai mult de un an. Certificatul de cazier judiciar ( pentru cei cu vârstă de peste 14 ani). Cererea de schimbare a numelui se va depune, împreună cu actele din lista de mai sus, la serviciul public comunitar local de evidență a persoanelor, sau, după caz, la primăria localității.

Oricît ar fi de urâțele unele nume de persoane, trebuie să recunoaștem că, noi, românii avem foarte mult umor. Cred că ne-am născut în cea mai veselă țară, Românica. Vivat Românica Dodoloata.

 

Cookies