Bun venit pe Planeta Stâlpișorilor, Galaxia Sector 2, Universul București! Scuze, nu primim pe trotuar mame cu cărucioare de gemeni

29 ian. 2024
9415 afișări
Bun venit pe Planeta Stâlpișorilor, Galaxia Sector 2, Universul București! Scuze, nu primim pe trotuar mame cu cărucioare de gemeni
Bun venit pe Planeta Stâlpișorilor, Galaxia Sector 2, Universul București. Scuze, dar nu primim mame cu cărucioare de gemeni | Sursa foto: Ești din Sectorul 2 / FB

Planeta Stâlpișorilor este în Sectorul 2, locul de unde a pornit, probabil, în aproape tot Universitul București așa-numita stâlpișoriadă.

Probabil pentru că fiecare sector trebuia să aibă ceva numai și numai al lui, un element de identitate de netăgăduit, cum sunt pavelele bicolore și palmierii în Sectorul 3 sau bolarzii în Sectorul 4.

Stâlpișori înșirați pe mijlocul trotuarului

Din primul an de „plantare”, S2 a fost campion: în câteva luni, apăruseră deja peste 12.000 de stâlpișori. Dar de-atunci, de când au fost numărăți și-au ieșit la această socoteală, adică din toamna lui 2023, au mai trecut luni, iar stâlpișorii s-au înmulțit aproape precum carcalacii. Și, tot precum aceste goange, pot să apară unde nici cu gândul nu gândești.

De exemplu, pe mijlocul trotuarului, într-un aproape impecabil șir indian, după cum a observat un bucureștean din comunitatea Ești din Sectorul 2:

 Stâlpişoriada continuă. Strada Aprodul Purice.

Acest  trotuar prea îndestulat cu stâlpișiori este, negreșit, o provocare pentru diverse categorii de cetățeni, prima care vine în minte fiind o mamă de gemeni careiese la plimbare cu copiii ei așezați frumos în căruciorul de gemeni. Cu asemenea echipament de locomoție, spațiul e imposibil de parcurs. Sigur, nici pentru cărucior monopost nu e totcmai simplu când ajungi la, să zicem (că l-am văzut în poză), la vreun burlan.

stâlpișori pe mijlocul trotuarului, Sectorul 2
Sursa foto: Ești din Sectorul 2 / Facebook

În ultimii ani, În București au apărut zeci de mii de stâlpișori, unii din metal, alții din plastic. Mai există și rudele lor bolarzii – niște guguloaie din beton care au același scop: să facă imposibilă parcarea mașinilor pe trotuar.

Stâlpișoriada din București – câteva aspecte financiare

Ideea de a elibera trotuarele de mașini este, în sinea ei, absolut minunată, necesară și lăudabilă, problema e că stâlpișoriada a ajuns la un ritm atât de intens, încât stâlpișorii vor alunga de aici și pietonii. Sau, bine, poate nu-i alungă, dar sigur le face viața grea.

PS Hotnews amintește că, pentru un stâlpișor / bolard, primăriile din București plătesc între 50 și 700 de lei, că în fiecare sector se pun anual niște mii, iar banii ajung la firme care au „noroc” constant la contracte cu administrația locală. Iar acesta este 

La acest capitol financiar important, iată cum arată situația la nivel de PMB, așa cum arată informațiile din sistemul electronic de achiziții publice. Astfel, Administrația Străzilor are 3 contracte:

  • Furnizare stâlpișori metalici cu secțiune rotundă, încheiat pe 7 iulie 2023 cu VESTA INVESTMENT, valoare contract 875.000 lei.
  • Furnizare stâlpi de ghidare lamelari, încheiat pe 14 noiembrie 2022 cu VESTA INVESTMENT, valoare contract 114.375 lei.
  • Furnizare separator de sens semiflexibil negru și galben, încheiat pe 22 august 2023 cu VESTA INVESTMENT, valoare contract – 162.860 lei.

Situația financiară cu stâlpișorii din Sectorul 2

În Sectorul 2, stâlpișorii sunt achiziționați în primul rând pe baza a două acorduri cadru „pentru modernizarea străzilor și semnalizare rutieră orizontală.

Acordul-cadru pentru modernizarea străzilor a fost încheiat, în mai 2019, pe 2 loturi, pe o perioadă de 4 ani, cu firmele:

  • Lot 1: Terzin Company, Drum Concept, Acvatot – un contract în valoare de 105.306.064 lei.
  • Lor 2: Restra Construct, Terzin Company și Acvatot – contract în valoare de 127.530.037 lei.

Pentru „conceputul-mamă”, și anume „semnalizarea rutieră orizontală și verticală”, există un alt acord de proiectare șți execuție. A fost semnat acum un an (ianuarie 2023), pe o durată de 4 (PATRU) ani și au câștigat afacerea două firme:

  • S.C. ADVIANA DEVELOPEMENT S.R.L.
  • S.C. ANDUNA SERVIMOB S.R.L.

Valoarea maximă a acordului-cadru este de 33.213.178,36 lei, inclusiv T.V.A.

Poate vrei să citești și:

Cookies