Bulevardul Elisabeta, o mare arteră centrală a Bucureștiului, fără copaci și umbră vara, în timpul caniculei. Vot deschis pentru plantarea de arbori

30 iun. 2022
615 afișări
Bulevardul Elisabeta, o mare arteră centrală a Bucureștiului, fără copaci și umbră vara, în timpul caniculei. Vot deschis pentru plantarea de arbori

Bulevardul Regina Elisabeta, arteră centrală unde se află simboluri mari ale Bucureștiului – statuile de la Universitate, Grădina Cișmigiu și clădirea istorică a Primăriei Capitalei – suferă în timpul verii în lipsa copacilor care să le asigure umbră pietonilor.

„Fără umbra pomilor spațiul public este teribil de parcurs vara”, spun bucureștenii care s-au reunit sub inițiativa civică „Străzi pentru Oameni”, și care au realizat un proiect pe care l-au depus la Primăria Municipiului București.

Considerată de interes local, ideea lor simplă de a fi plantați copaci în alveolele de pe marginea Bulevardului Elisabeta a fost selectată de PMB pentru a primi finanțare prin programul de bugetare participativă. Pentru a fi pusă în practică, inițiativa trebuie să obțină votul bucureștenilor.

Degradarea copacilor și alveolelor de pe B-dul Elisabeta

Cei de la „Străzi pentru Oameni” descriu exact așa cum arată acum Bulevardul Elisabeta: alveolele verzi de pe bulevard au fost cimentate de poluare, praf și mizerie. ”Astfel că de-a lungul anilor au rămas din ce în ce mai puține spații verzi.”, spun inițiatorii proiectului.

În urma discuțiilor cu oamenii care lucrează în zona Parcului Cișmigiu și merg zilnic pe jos de la stația de metrou Universitate, alături de studenții de la Universitatea București și Universitatea de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu”, s-au identificat degradarea copacilor și ale alveolelor de pe bulevard.

”Nu putem să nu remarcăm aspectul neîngrijit al bulevardului și numărul redus de spații verzi. Și nu putem rămâne indiferenți.”, mai spun aceștia.

FOTO: Agerpres, imagine de pe Bulevardul Regina Elisabeta din perioada restricțiilor Covid-19, din mai 2020.

 

În 3 luni, Bulevardul Elisabeta ar arăta diferit

Proiectul depus de Străzi pentru Oameni, numit Coroană verde pentru Regina Elisabeta, are o perioadă de derulare de 3 luni. Costul total este de 500.000 de lei.

Acțiunile necesare sunt:

  • eliminarea rădăcinilor pomilor uscați,
  • repararea trotuarului din jurul alveolelor acolo unde acesta este avariat,
  • replantarea unor arbori noi și amenajarea alveolei din jurul pomului nou plantat.

”Este necesar un studiu DALI și achiziționarea unor arbori maturi, rezistenți, astfel încât bulevardul să își recapete coroana verde într-un timp mai scurt. Este necesar să oferim Bulevardului Regina Elisabeta coroana verde pe care o merită.”, se arată în descrierea proiectului de pe site-ul PMB.

Pentru a fi finanțat, proiectul trebuie să întrunească cele mai multe voturi din partea cetățenilor, până la terminarea bugetului alocat, respectiv suma de 2.000.000 lei.

Bucureștenii au la dispoziție 21 de zile pentru vot, sesiunea se încheie pe 17 iulie 2022.

Propunerea se găsește la secțiunea Amenajare de spații verzi și locuri de joacă. https://bugetare-participativa.pmb.ro/view/80.

Îți recomandăm să citești și:

Cookies