Bugetul Primăriei Capitalei a fost adoptat astăzi cu tăieri masive

07 mai 2021
147 afișări
Bugetul Primăriei Capitalei a fost adoptat astăzi cu tăieri masive

Bugetul Primăriei Capitalei a fost adoptat astăzi. Veniturile și cheltuielile au fost reduse cu câte un miliard de lei.

Bugetul Primăriei Capitalei a fost adoptat astăzi cu 34 de voturi pentru, 5 împotrivă și 15 abțineri.

Consiliul General al Municipiului București a adoptat, vineri, bugetul Capitalei, într-o ședință extraordinară convocată de primarul general Nicușor Dan după ce acesta a ajuns la o înțelegere cu consilierii USR PLUS.

 

 

”Bucureștiul are buget.

Le mulțumesc celor 34 de consilieri generali de la PNL, USR PLUS și PMP, care au votat în această seară pentru a aproba bugetul Capitalei pe 2021.

Deblocăm investițiile, plătim datoriile, muncim împreună pentru București”, a declarat Nicușor Dan după ședința CGMB

Din bugetul Capitalei au fost taiate aproximativ 1,1 miliarde de lei atât de la capitolul venituri cât și de la capitolul cheltuieli, după ce consilierii USR PLUS au reclamat că bugetul este supraestimat. Astfel, bugetul Capitalei este în sumă de 5,8 miliarde de lei, iar cu tot cu instituțiile subordonate, credite și fonduri europene ar urma să ajungă la aproximativ 8 miliarde de lei.

„Este un demers început încă din luna ianuarie, demers dificil pentru că am plecat cu o situație financiară extrem, extrem de dificilă. Pentru că Primăria Capitalei nu a fost pusă pe niște baze economice ani de zile. A fost un întreg efort pentru care vreau să mulțumesc colegilor din majoritate, pentru a ajunge la un buget rezonabil azi”, a declarat Nicușor Dan, la începutul ședinței.

Bugetul Primăriei Capitalei a fost adoptat. Au fost scoase „cheltuielile inutile”

Acesta a precizat că din buget au fost scoase „cheltuielile inutile” și că bugetul Capitalei este unul „al responsabilității”.

„Este un buget al curățeniei, din care scoatem cheltuielile inutile, un buget al responsabilității, pentru că vrem să recâștigăm încrederea partenerilor noștri. Nu poți face mari lucrări de investiții când tu nu plătești oameni care ți-au făcut lucrări încă din primăvara anului 2019. Deci este un mesaj de seriozitate către întreg mediul de afaceri și financiar: Primăria Capitalei se va ține de cuvânt din acest moment, va plăti tot ce a consumat și va plăti în termen”, a declarat Nicușor Dan.

Investiții în termoficare, infrastructură și semaforizare

De asemenea, Primarul General spune că prin buget vor fi făcute investiții în termoficare, în infrastructură și semaforizare inteligentă.

„Este un buget de deschidere către investiții, către acele investiții pe care bucureștenii le așteaptă de multă vreme. Este vorba despre investiții în termoficare – alocăm bani pentru investiții în termoficare, este vorba despre investiții în infrastructură – terminăm Prelungirea Ghencea, pasajul Doamna Ghica, parcarea de la Pantelimon, facem semaforizare inteligentă în ritm alert – și deschidem acele restanțe care au rămas pe mediu: Registrul spațiilor verzi și un nou Plan de calitate a aerului, pentru a putea să adresăm frontal problemele de mediu pe care le avem. Pe scurt, este un buget al curățeniei care deschide calea acelor investiții serioase care să rezolve problemele importante ale vieții bucureștenilor”, le-a transmis Nicușor Dan consilierilor generali, înaintea votului.

Horia Tomescu nu este total mulțumit

După discuțiile cu primarul general, viceprimarul USR PLUS Horia Tomescu a spus că nici această variantă îmbunătățită nu este încă una realistă, dar „prin rectificări bugetare succesive” proiecția bugetară va fi adusă cât mai aproape de realitate.

Vor fi tăiate sume de la achiziția celor 100 de tramvaie și 100 de autobuze electrice, de la proiectul stației de epurare de la Glina, precum și de la Proiectul „Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată în zonele Ghidigeni, Olteniței, Cheile Turzii și Henri Coandă”. De asemenea, sunt tăiate sume importante și de la reabilitarea sistemului de termoficare.

Cookies