BUGETUL pe 2015 ajunge vineri în Parlament. PNL votează împotrivă. UDMR decide după dezbateri

de:
19 dec. 2014
0 Afișari
BUGETUL pe 2015 ajunge vineri în Parlament. PNL votează împotrivă. UDMR decide după dezbateri

UPDATE 13:50 – Grupurile parlamentare, despre legea bugetului: PNL votează împotrivă. UDMR va decide după dezbateri

UPDATE 11:30 

Bugetul pe care îl prezentăm în fața plenului reunit trece la lucrurile adevărate, nu la declarațiile politice, care au abundat în această perioadă. După cum puteți constata, nu există nicio creștere de taxe și impozite în 2015. (…) Chiar și cei mai sceptici și necredincioși pot să vadă în bugetul pe anul 2015 că strategia unică de impozitare stă la baza construcției”, a spus șeful Executivului.

El a susținut că bugetul pentru anul viitor conține măsuri benefice pentru economie precum scutirea profitului pe impozitul reinvestit, alocarea de bani mai mulți pentru investiții, reducerea TVA pentru pachetele de turism all-inclusive.

Potrivit lui Ponta, în bugetul pe 2015 există acoperire pentru mărirea pensiilor, dublarea alocațiilor pentru copii și indexarea indemnizațiilor persoanelor cu dizabilități.

„De asemenea, se confirmă cei trei ani de alocări suplimentare pentru două domenii esențiale — educația și sănătatea. Vă cer sprjinul pentru a păstra această direcție corectă: creșterea investițiilor în educație și sănătate”, a transmis premierul.

Proiectul Legii bugetului de stat şi cel al asigurărilor sociale de stat au trecut, joi seară, de votul comisiilor parlamentare-reunite de buget – finanţe după trei zile dezbateri, potrivit realitatea.net.

‘Am plecat de la un proiect de buget pus de acord cu reprezentanţii finanţatorilor internaţionali. Dezbaterile, deşi au fost intense, deşi s-au operat modificări ca urmare a amendamentelor propuse, nu au adus atingere construcţiei principale a bugetului şi nu modifică nimic care ar putea să atragă reproşuri din partea instituţiilor financiare internaţionale. Deficitul este acelaşi, plafoanele au fost respectate, bugetele de tipul celor pentru dezvoltare sau de tipul celor sociale, care au fost convenite cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană nu au fost modificate, decât eventual modificări de structură în interiorul lor’, a declarat, joi seară, Viorel Ştefan, preşedintele Comisiei de Buget-Finanţe din Camera Deputaţilor.

Acesta consideră că este o premieră faptul că s-au adoptat un număr mare de modificări prin amendamente şi că este convins că acestea vor rezista vineri dezbaterii din Plenul Parlamentului.

Proiectul de buget a fost aprobat de Executiv în şedinţa din 12 decembrie.

Bugetul pentru anul 2015 este fundamentat pe o creştere de 2,5%, o inflaţie medie de 2,2% şi o rată a şomajului de 5,1%. Produsul intern brut este estimat la 709,681 milioane de lei.

Veniturile bugetului general consolidat pentru 2015 însumează 31,9% din PIB, cheltuielile – 33,7% din PIB, iar deficitul bugetar pe cash este de 1,83% din PIB şi de 1,2% din PIB pe metodologia europeană ESA.

Cheltuielile destinate investiţiilor, în 2015, însumează 44,76 miliarde de lei, cu 8,7 miliarde de lei mai mult decât în anul 2014, reprezentând aproximativ 6,3% în PIB şi o pondere în total cheltuieli bugetare de 18,7%, mai mult cu 3,2 cu puncte procentuale faţă de anul 2014.

Creşterea salariului minim la 975 de lei, de la 1 ianuarie, şi la 1.050 de lei, de la 1 iulie, şi majorarea tuturor pensiilor cu 5%, sunt măsuri care vizează stimularea consumului, concomitent cu asigurarea protecţiei sociale pentru categoriile de populaţie cu venituri reduse.

Cererea internă va reprezenta motorul creşterii economice în anul următor, ritmul de creştere a formării brute de capital fix (investiţii – n.r.) va fi de 4% iar cheltuielile cu consumul final al populaţiei se vor majora cu 2,8%, arată documentul citat.

Cookies