Bugetul Capitalei 2025: 11 miliarde de lei împărțite între Primăria Generală și primăriile de sector. Nicușor Dan crede că repartiția a fost injustă

04 apr. 2025
1183 afișări
Bugetul Capitalei 2025: 11 miliarde de lei împărțite între Primăria Generală și primăriile de sector. Nicușor Dan crede că repartiția a fost injustă
Bugetul Capitalei 2025: 11 miliarde de lei împărțite între Primăria Generală și primăriile de sector. Nicușor Dan crede că repartiția a fost injustă. Sursa foto: Agerpres

Consiliul General al Municipiului București a aprobat bugetul Capitalei pe 2025, cu 38 de voturi favorabile, joi seara, 3 aprilie. Ședința CGMB a durat cinci ore. Au fost aprobate patru amendamente propuse la proiectul de buget de către primarul Capitalei, AUR, grupurile REPER, PSD, PNL și PUSL. Nicușor Dan consideră că este un buget „minimal” și că foarte puțini bani au fost alocați pentru investiții.

A fost aprobat bugetul Capitalei pentru 2025

Consiliul General al Municipiului București transmite varianta finală a bugetului Capitalei pe 2025. Acesta a fost aprobat cu 38 de voturi favorabile, joi seara, 3 aprilie, scrie Agerpres.

Bugetul Capitalei propus pe 2025 este de 11 miliarde de lei. Suma totală se împarte astfel:

  • Veniturile bugetului local – 7,318 miliarde;
  • Bugetul instituțiilor publice finanțate din venituri proprii și subvenții din bugetul local – 923 de milioane de lei;
  • Bugetul instituțiilor finanțate integral din venituri proprii – până la 3,2 miliarde de lei

În cadrul ședinței, au fost aprobate și patru amendamente la proiectul de buget. Acestea au fost propuse de către primarul Capitalei, Nicușor Dan, consilierul general Ștefan Oprea (AUR), grupurile REPER, PSD, PNL și PUSL.

În ce constau amendamentele aprobate în ședința CGMB

Primarul Capitalei a propus un amendament prin care continuarea blocului de locuințe sociale din Prelungirea Ghencea să fie finanțată cu un angajament 89 de milioane de lei și credite bugetare de 64 de milioane de lei. În plus, bugetul Administrației Lacuri, Parcuri şi Agrement București a fost majorat cu 10 milioane de lei pentru consolidarea malurilor lacului Herăstrău.

Reprezentanții AUR au susținut un amendament prin care să fie majorat cu 5,8 milioane de lei bugetul de investiții pentru Administrația Străzilor, având în vedere consolidarea pasajelor Lujerului și Bucur Obor, plus lucrări la Podul Băneasa. De asemenea, s-a decis alocarea a 4 milioane de lei pentru documentația tehnico-economică pentru exproprierea a 12 hectare din Parcul IOR pentru amenajarea unui parc public.

Și PNL, PSD și PUSL au avut un amendament comun, aprobat în ședința bugetului. Acesta cuprindea alocarea a 10 milioane de lei pentru exproprierea de terenuri pentru extinderea Parcului Tudor Arghezi. Amendamentul comun prevede și construirea unei creșe și a unei grădinițe pentru Școala Gimnazială nr. 194.

Bugete mai mari pentru instituții din Capitală

În cadrul ședinței pentru bugetul Capitalei pe 2025, CGMB a decis creșterea bugetelor unor instituții din București.

Acestea, cu bugetul lor respectiv sunt:

  • Direcția Generală de Asistență Socială (111 milioane lei);
  • Administrația Străzilor (50 milioane lei);
  • Administrația Spitalelor (20 milioane lei);
  • Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului (24 milioane lei);
  • ALPAB (18 milioane lei);
  • Clubul Sportiv Municipal (6,1 milioane lei);
  • AFI (5,4 milioane lei);
  • Proedus (2 milioane lei);
  • ARCUB (2,5 milioane lei);
  • Creart (1,5 milioane lei);
  • Biblioteca Metropolitană București (1,5 milioane lei);
  • Teatrul Dramaturgilor Români (1 milion lei);
  • Teatrul Bulandra (976.000 lei);
  • Teatrul Nottara (30.000 lei);
  • Teatrul Evreiesc de Stat (110.000 lei);
  • Centrul pentru Tineret (346.000 lei);
  • Administrația Cimitirelor (100.000 lei).

Nicușor Dan consideră că bugetul pentru 2025 e „minimal”

Primarul Capitalei a declarat că bugetul aprobat în ședința CGMB este unul „minimal”. De asemenea, edilul crede că sunt „foarte puțini” bani alocați pentru investiții.

Este un buget minimal, care asigură funcționarea serviciilor și care are foarte puțini bani pentru investiții. Este un buget de avarie, care asigură funcționarea serviciilor și care nu lasă prea mulți bani pentru investiții. (…) O să continuăm termoficarea, pentru că acolo avem bani europeni plus împrumutul pe care l-am semnat cu BEI, pe partea de fonduri europene. Avem bani de la Ministerul Dezvoltării, pe celelalte proiecte. Deci, termoficarea va continua. Așteptăm ieșirea ghidului pentru Programul Operațional Regional, pentru a putea face noile tramvaie și liniile de tramvai pentru care avem deja contractele semnate. Avem un acord prealabil cu BEI și imediat după vom mai ieși și în piață ca să ne împrumutăm. Cam astea sunt investițiile relevante pe care le vom face în 2025′, a spus Nicușor Dan, potrivit Agerpres

Nicușor Dan susține că repartiția sumelor între Primăria Capitalei și primăriile de sector nu a fost una corectă. Acesta a mai adăugat că, în ultimii doi ani, bugetul Capitalei a scăzut cu 30%.

Din impozitele pe venit ale bucureștenilor, în 2023 am avut 6 miliarde. În 2024 am avut 5 miliarde. În 2025 avem 4 miliarde. Nu poate să fie nimic fericit în momentul în care pierzi 30% din buget în doi ani, în condițiile în care asta este principala problemă a Bucureștiului de ani de zile, mai precis din anii 2000: repartiția injustă între Primăria Capitalei și primăriile de sector, în condițiile în care Primăria Capitalei are și infrastructura și spitalele și teatrele și transportul public și termoficarea și multe altele, a adăugat Nicușor Dan.

Te-ar mai putea interesa:

ESENȚIAL | Bătălia de la Planșeul Unirii se termină, teoretic, imediat. Nicușor Dan spune că Daniel Băluță va primi azi avizul pentru reabilitare

Cookies