ESENTIAL

Oprescu vrea 358 milioane de euro pentru investiţiile de anul acesta

Primăria Capitalei are pentru 2011 un buget general de 5.108.205.000 lei (1,2 miliarde de euro), potrivit proiectului de buget afişat pe site-ul instituţiei. 30% din acest buget, adică 1,5 miliarde de lei, va fi destinat obiectivelor de investiţii proprii. Cea mai mare parte din acest buget de investiţii, respectiv 1,28 miliarde de lei va fi destinată continuării lucrărilor deja începute, în timp ce doar 25,2 milioane de lei vor fi cheltuite pentru noi obiective de investiţii, iar 208 milioane de lei pentru alte cheltuieli de investiţii între care achiziţii de imobile, dotări independente sau studii.

Transporturi – 409,5 milioane de lei

La capitolul Transporturi, Primăria Capitalei are proiecte de investiţii cu o valoare totală de 10,9 miliarde lei. În 2011 însă, pentru acestea sunt prevăzuţi în proiectul de buget 409,5 milioane de lei. Cea mai mare parte, respectiv 391 de milioane, ar urma să fie cheltuită pentru continuarea celor 26 de proiecte deja demarate.

Astfel, pentru finalizarea lucrărilor la Pasajul Basarab sunt prevăzuţi în acest an 188 milioane de lei (44 milioane euro), iar pentru Străpungerea Nicolae Grigorescu – Splai Dudescu 50 milioane lei. De asemenea, pentru Străpungerea Buzeşti-Berzei-Uranus ar putea fi alocaţi 45 milioane de lei, iar pentru reabilitarea sistemului rutier şi a liniilor de tramvai de pe Bd. Aerogării şi pentru reabilitarea Pasajului Muncii, câte 15 milioane de lei.

Pentru cele 24 de obiective de investiţii noi sunt prevăzuţi în proiectul de buget pe 2011 doar două milioane de lei. Între proiectele vizate sunt Pasajul de la Piaţa Presei Libere (500.000 lei) şi reabilitarea sistemului rutier şi a liniilor de tramvai pe Șos. Pantelimon (500.000 lei).

Tot la capitolul Transporturi, proiectul de buget prevede şi cheltuieli de 15 milioane de lei pentru diferite studii necesare obiectivelor de investiţii. Astfel, studiile pentru parcajele subterane în derulare ar putea costa municipalitatea 13,4 milioane de lei, iar cele pentru străzi 1,5 milioane de lei.

Cultură, recreere şi religie – 395 milioane de lei

La acest capitol, Primăria are proiecte de 979 milioane de lei, însă o parte din bani au fost alocaţi anul trecut, pentru 2011 fiind prevăzuţi doar 395 de milioane lei. 96% din buget este prevăzut pentru continuarea proiectelor deja începute. De fapt, a unui singur proiect: Stadionul „Lia Manoliu”. Primăria Capitalei ar mai putea cheltui în acest an pentru finalizarea stadionului 382 milioane de lei. Reabilitarea Stadionului Naţional ar urma să fie finalizată în mai.

Proiectul de buget mai prevede şi alocarea a cinci milioane de lei pentru amenajarea noii săli de spectacole de la Teatrul Excelsior, 3,7 milioane lei pentru diverse studii de prefezabilitate şi fezabilitate şi 500.000 pentru parcarea supraterană de la Stadionul Lia Manoliu.

Învăţământ – 258 milioane lei

La capitolul educaţie, municipalitatea are proiecte în valoare de 1,09 miliarde, însă pentru anul 2011, Primăria are prevăzut un buget de 258 milioane de lei (409 milioane lei au fost alocaţi în anii anteriori). Din această sumă, 249 de milioane lei au fost prevăzuţi pentru continuarea proiectului „Reabilitarea infrastructurii educaţionale în Bucureşti – cofinanţat din fonduri BEI”. În total, 102 şcoli din Capitală vor fi reabilitate prin acest program.

Locuinţe, servicii şi dezvoltare publică – 178 milioane lei

Aproape 60% din bugetul prevăzut la acest capitol, respectiv 101 milioane lei, va fi destinat proiectelor aflate în desfăşurare. Astfel, 72,8 milioane de lei au fost prevăzute pentru Reabilitarea zonelor urbane cu deficit major în servicii de alimentare cu apă şi canalizare. Printre cartierele cuprinse în aceste proiecte sunt Apărătorii Patriei, Ion Creangă, Andronache şi Progresului.

În acelaşi timp, pentru Refacerea zonei istorice (proiect cofinanţat de BERD) sunt prevăzuţi în proiectul de buget pe acest an 22 milioane de lei, în timp ce pentru dezvoltarea sistemului de locuinţe 6,1 milioane lei.

Protecţia mediului – 152 milioane lei

Cea mai mare sumă prevăzută în proiectul de buget la capitolul Protecţia mediului, respectiv 107 milioane lei, este destinată proiectului de reabilitare şi modernizare a staţiei de epurare a apelor uzate de la Glina. Pentru studiile necesare obiectivelor de investiţii, Primăria Capitalei a prevăzut în proiect 13,2 milioane de lei. Astfel, în 2011, municipalitatea intenţionează să elaboreze studii de fezabilitate pentru Canal colector Cheile Turzii (1,3 milioane lei), deversor de ape mari din colectorul A3 în râul Dâmboviţa (323.000 lei) sau pentru Caseta colectoare Glina (5,7 milioane lei).

De asemenea, pentru proiectul tehnic al obiectivului „Reabilitarea urbană a râului Dâmboviţa”, Primăria ar putea aloca 15 milioane de lei. Pentru Cadastrul verde al Capitalei şi noua Hartă acustică, municipalitatea a prevăzut în proiect 6,9 milioane lei, respectiv 3,4 milioane.

Proiectul de buget pe 2011 va fi supus votului Consiliului General al Muncipiului Bucureşti în şedinţa din 28 februarie.

VEZI LISTA OBIECTIVELOR DE INVESTIȚII A PRIMĂRIEI PE 2011


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button