Buget fără precedent pentru hingheri: ASPA va gestiona de trei ori mai mulți bani decât în 2013

de:
17 feb. 2014
1 Afișari
Buget fără precedent pentru hingheri: ASPA va gestiona de trei ori mai mulți bani decât în 2013

Conform proiectului de buget pe anul 2014 al Primăriei Municipiului București, ASPA va avea de cheltuit 33,640 de milioane lei anul acesta. Suma este impresionantă dacă o comparăm cu sumele alocate anii trecuți: Astfel, în 2013, ASPA a avut prevăzut un buget de 18,6 milioane lei, dar 9,5 milioane lei au fost retrași de la ASPA, în decembrie, la rectficarea bugetară, deoarece nu fuseseră cheltuiți. Asta înseamnă că în 2013, ASPA a beneficiat, de fapt, de un buget de 9 milioane lei. 

Interesant este și faptul că, dacă în 2013, 10% din bugetul ASPA se ducea spre construirea unui nou adăpost pentru câini, anul acesta nu mai sunt prevăzute investiții de acest tip. Primăria va cumpăra, însă, autoutilitare de transport pentru câini în valoare de 360.000 lei și autoutilitare pentru prins câini în valoare de 255.000 de lei. 30 de milioane de lei se vor duce, însă, la capitolul „Bunuri și servicii” – majoritatea, cel mai probabil, în plata hingherilor privați. Pentru hrana animalelor se vor plăti 2 milioane lei, iar pentru salariile angajaților ASPA – 1,119 milioane lei.

Reamintim că Primăria Capitalei plăteşte 219 lei pentru prinderea fiecărui câine maidanez, în contextul în care ONG-urile de profil susţin că Municipalitatea nu ar trebui să plătească mai mult de 10 lei pentru prinderea şi transportul fiecărui câine comunitar. Niciuna dintre firmele care vor strânge maidanezii de pe străzile Bucureştiului nu aveau însăexperiență în lucrul cu animalele: una avea drept obiect de activitate principal vânzarea mobilei, a doua asistenţă stomatologică şi alta asigură consultanţă în management. Situația este cu atât mai ciudată cu cât firmele respective au primit invitație de participare din partea ASPA, nefiind publicat niciun anunț de participare pe site-ul oficial de licitații. 

În octombrie, Sorin Oprescu declara că „Dacă în 18 luni nu scăpam de 80% dintre maidanezii de pe străzile din Capitală, mă scol în picioare şi spun: „Stimaţi cetăţeni n-am făcut ceea ce am promis”. În condiţiile astea plec eu şi mă duc învârtindu-mă. Plec singur. Ce, trebuie sa-mi dau demisia?”. Totuși, în cinci luni, doar 6.000 de câini au fost prinși de pe străzile Capitalei, din totalul anunțat de Oprescu de 63.000 de câini, adică mai puțin de 10%. 

Întreaga operaţiune a costat 600.000 de lei, iar în adăposturile Primăriei mai sunt acum în jur de 1.000 de câini, a căror eutanasiere va începe în două-trei săptămâni, sustin reprezentanţii ASPA.

„Nu am eutanasiat niciun câine până acum, însă vom începe cât de curând. În momentul de faţă trei sferturi dintre câinii din adăposturi sunt cu termenul legal depăşit. Dacă se stopează prinderea îi mai putem ţine, dar eu trebuie măcar să asigur fluxul permanent la prindere, că aia de problema”, a spus directorul ASPA, conform gandul.info.

Reprezentanţii Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor susţin că începerea eutanasierii este perfect justificată, pentru că în prezent are loc „o scădere şi o plafonare spre zero a adopţiilor”. 

Acesta a mai spus că nu are un plan pentru eutanasieze, ci câinii vor fi omorîţi în funcţie de loc. „Eu dacă pot să strâng 200 de câini pe zi şi n-am loc decât de 180, atunci pe ceilalţi 20 va trebui să-i eutanasiez ca să asigur fluxul”, a precizat Băncescu.

La adăpostul din Bulevardul Theodor Pallady, animalele stau câte patru- cinci în cuşcă. În total sunt 300 de câini, adică dublu decât capacitatea reală a adăpostului.

Spre deosebire de Pallady, la Mihăileşti câini stau mult mai lejer, câte doi în cuşcă. Mulţi dintre ei sunt metişi, cum le spun administratorii de aici, adică combinaţii de specii de rasă. La Mihăileşti sunt în prezent 450 de câini. În hala nouă, ce va fi dată în folosinţă săptămâna viitoare, mai încap alţi 350 de câini. Hala a fost începută pe vremea când Adriean Videanu era primar şi a costat 800.000 de euro, potrivit raportărilor de la ASPA.

ASPA a extins capacitatea de adăpostire a câinilor fără deţinător, prin amenajarea unui nou adăpost în comuna Bragadiru, adăpost care a fost închiriat cu 4.500 de euro pe lună de la Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

“Adăpostul de la Bragadiru, realizat cu sprijinul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, are o capacitate actuală de 1.600 de locuri, cu posibilitate de extindere în viitorul apropiat de până la 2.500 de locuri” a spus Răzvan Bancescu, coordonator ASPA, care a precizat că cel mai probabil adăpostul de la Bragadiru va fi deschis publicului săptămâna viitoare.

Cookies