Bucureștiul va cumpăra 100 de autobuze electrice, după ce contestația Otokar, ultimul obstacol, a fost respinsă

22 iul. 2022
3435 afișări
Bucureștiul va cumpăra 100 de autobuze electrice, după ce contestația Otokar, ultimul obstacol, a fost respinsă
FOTO: Arhivă Agerpres/ Titlu: ORADEA - TESTARE - INCARCATOR ELECTRIC RAPID PENTRU VEHICULE GRELE

Bucureștiul va putea cumpăra 100 de autobuze electrice, după ce se va încheia licitația organizată de municipalitate, în data de 28 iulie.

Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a respins contestația Otokar Europe, filiala București SRL, în cazul licitației organizate de Primăria Capitalei pentru achiziționarea a 100 de autobuze electrice, a anunțat vineri primarul general Nicușor Dan.

„Continuă licitația pentru achiziționarea a 100 de autobuze electrice și a infrastructurii de încărcare necesară acestora, pentru modernizarea transportului public în comun din Capitală.

Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a respins, ca nefondată, contestația formulată de Otokar Europe Filiala București SRL”, a precizat Nicușor Dan.

Ofertanții se pot înscrie la această licitație până în 28 iulie.

Autobuzele sunt destinate transportului urban de călători în Municipiul București și zona limitrofă

Care este valoarea estimată a contractului

Valoarea totală estimată pentru achiziționarea celor 100 de autobuze electrice este de 304.670.300 lei fără TVA, iar finanțarea este asigurată din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020.

Conform caietului de sarcini, publicat în SEAP, în primul an de la semnarea contractului vor fi livrate 34 de autobuze, restul de 66 urmând să fie livrate anul următor.

Noile autobuze electrice vor fi din gama de 12 metri lungime și vor avea autonomie de minim 200 km între două încărcări succesive, tracțiune complet electrică, realizată autonom cu Sistem Reîncărcabil de Stocare e Energiei Electrice (SRSEE), baterii de acumulatori, podea complet coborâtă pe toată lungimea vehiculului, trei uși duble și aer condiționat.

Care sunt autobuzele care circulă acum în București

În București circulă, în 2022, autobuze STB pe benzină și hibrid Mercedes – Benz, care însă folosesc doar 5% energie electrică, restul de combustibil fiind motorina.

Ultimele autobuze au fost cumpărate în București în perioada 2018-2020, în mandatul Gabrielei Firea. Primăria a achiziționat 630 autobuze noi Otokar și Mercedes Hibrid.

În 2018, primarul Gabriela Firea a semnat contractul pentru achiziția a 400 de autobuze Euro 6 cu asocierea Otokar Europe SAS – Otokar Otomotiv Ve Savunma Sanayi A.S, câștigătoarea licitației. Valoarea contractului este de 458.100.826 lei fără TVA, iar autobuzele au fost livrate până în iunie 2019. Achiziția a generat un scandal deoarece după punerea în funcțiune autobuzele au avut mai multe avarii.

În august 2019, Primăria Capitalei a finalizat licitația pentru achiziționarea a 130 de autobuze hibrid, câștigătorul fiind Mercedes – Benz. Valoarea contractului a fost de 195.268.331,70 lei, fără TVA, iar tipul de autobuz livrat Mercedes – Benz Citaro Hybrid, fabricat în Germania. Achiziția a fost făcută cu fonduri europene.

Actualul primar Nicusor Dan a primis în campania electorală, în planul „Noul București” un transport public modern și nepoluant și a anunțat că PMB va investi în transportul electric: autobuze electrice, tramvaie și troleibuze, astfel încât să se reducă cele cu combustibil fosili.

Îți mai recomandăm și:

 

Cookies