Bucureştiul va avea un Muzeu al Holocaustului şi al Istoriei Evreilor

de:
22 sept. 2016
0 Afișari
Bucureştiul va avea un Muzeu al Holocaustului şi al Istoriei Evreilor

Gabriela Firea a avut joi o întâlnire la sediul Municipalității cu reprezentanții Muzeului Memorial al Holocaustului din Washington, Radu Ioanid – directorul diviziei de cercetare arhivistică și Paul Shapiro – directorul Centrului pentru Studierea avansată a Holocaustului, precum și cu Dean Thompson, adjunctul șefului misiunii diplomatice a SUA la București. La întâlnire au participat Alexandru Florian, directorul Institutului „Elie Wiesel” și Speranța Cliseru, director de cabinet al Primarului General.

„Suntem convinși de importanța acestui proiect. Îl susțin din toată inima, pentru ca va demonstra lumii că românii nu-și uită istoria, iar părțile sale întunecate trebuiesc reamintite mereu generațiilor viitoare pentru ca tragediile petrecute sa nu se mai repete. Holocaustul este o pagină neagră a istoriei mondiale, iar Bucureștiul va arăta, prin crearea acestui muzeu, că stă în puterea oamenilor de azi și de mâine să meargă mai departe, dar să nu uite ce nu mai poate fi schimbat : suferințele prin care au trecut copiii, femeile și bărbații evrei. Va fi un semnal de normalitate, de înțelegere a valorilor umane, de democrație și, nu în ultimul rând, de reparație. Îmi amintesc cum, în liceu, în urma unei olimpiade câștigate, am fost premiată, alături de alți colegi, cu o vizită la fostul lagăr de concentrare Auschwitz-Birkenau –o fabrică a morții. A fost o adevărată lecție de istorie, pe care nu am uitat-o nici azi. Voi fi mândră să îmi pot aduce contribuția acum la realizarea unui muzeu al istoriei evreilor”, a declarat Gabriela Firea.

Adjunctul șefului misiunii diplomatice a SUA la București, Dean Thompson a apreciat deschiderea pentru realizarea Muzeului Istoriei Evreilor în România, și a susținut, la rândul său, aceasta idee: „Un astfel de muzeu ar fi o importantă contribuție a Bucureștiului. Reprezintă un mesaj extrem de puternic – că Bucureștiul își recunoaște istoria, nu uită atrocitățile Holocaustului și respectă faptul că forța sa stă în celebrarea diversității sale. Imaginea României și aceea a Bucureștiului vor avea enorm de câștigat.”

În cadrul parteneriatului, PMB ar putea acorda un sediu în folosință Institutului „Elie Wiesel”, iar Institutul va identifica fondurile necesare amenajării muzeului.

Potrivit lui Radu Ioanid, muzeul de la București va cuprinde o parte dedicată perioadei atroce a Holocaustului, și o altă parte istoriei poporului evreu. Radu Ioanid a reamintit că în România a trăit comunitatea evreiască cea mai diversă cultural din Europa, dar și a treia ca număr, comunitate care s-a risipit însă în mod semnificativ, în urma ororilor petrecute în timpul celui de-al doilea Război Mondial. De asemenea, Ioanid a precizat că această inițiativă a fost susținută inițial de guvernul Ponta. Cabinetul Cioloș a adoptat în luna august a acestui an o hotărâre prin care Institutul „Elie Wiesel” trece din subordinea Secretarului General al Guvernului în cea a prim-ministrului și începe demersurile pentru înființarea muzeului de istorie a evreilor din România.

Cookies